Isnin, 19 September 2016

OUR 13TH WEDDING ANNIVERSARY | ESCAPE TO KUCHING, SARAWAK | PART III : 3 TEMPAT MAKAN BEST WAJIB SINGGAH!

Assalamualaikum...
Fuh! lega entri-entri review yang sekian lama tertangguh dah pun settle.. so now baru lah boleh sambung citer percutian ke Kuching, Sarawak dengan hati yang tenang..stress tau fikir banyak lagi citer percutian i yang dok tertunggak tu..harap2 boleh settle la sebelum masuk tahun 2017 nanti..huhuhu

Okay..back to the story..hari nie i nak share tentang 3 tempat makan best yang wajib i singgah kalau balik ke Kuching, Sarawak..

1. KOPI O' CORNER

picture credit google
Lokasi Restoran Kopi O' Corner nie terletak di Jalan Satok Kuching dan dibuka 24 jam setiap hari.. tempat nie sentiasa penuh dengan orang ramai.. so kalau boleh before nak datang sini sila la booking dulu yer..

antara sebab restoran nie menjadi tarikan adalah kerana kat sini ada menyediakan hidangan masakan Sarawak yang terkenal seperti Laksa Sarawak, Mee Kolok, Mee Jawa dan banyak lagi.. 

selain hidangan masakan Sarawak..kat sini jugak terdapat hidangan masakan yang terkenal di Indonesia iaitu Nasi Ayam Penyet.. seperti di dalam gambar nie adalah Nasi Ayam Penyet Bakar.. pilihan Edy...

manakala menu pilihan i pulak adalah Nasi Ayam Penyet Original.. sedap sangat tau..ayam goreng dia panas-panas..memang membuka selera betul..dari segi harga pulak, don't worry sangat berpatutan..=D


sempat lagi Edy berjumpa dengan kawan-kawan sekolah dia kat sini..=D

Overall Rating:- 8/10 


2. Serapi Corner

picture credit google


Serapi Corner nie terletak di Lot 2051, No 231, Blok 233 KNLD, Rich Commercial Centre, Pekan Batu 7,Kota Sentosa, 93520 Kuching, Malaysia..
setiap kali balik ke Kuching, Sarawak, kami tak pernah miss singgah kat restoran nie..dalam banyak-banyak tempat yang i try, mee kolok kat restoran nie adalah yang paling sedap sekali..tahap sedap dia sampai boleh makan 3 mangkok ok..trust me..memang sedap! =D

Overall Rating:- 9/10 



3. DP Ice Cream Gula Apong


Lokasi tempat nie adalah di Jalan Chan Chin Ann, 93100 Kuching, Sarawak, Malaysia..berdekatan dengan Hotel Kapit..tapi kalau u all tak nak sesat, sila lah guna waze..dah sampai nanti bersiap sedia la untuk beratur panjang.. sebab ramai betul peminat aiskrim gula apong nie tau.. dengarnya ada banyak branch..tapi kat sini yang terbaik sekali..




FYI, ais krim gula apong ada dua saiz mangkuk..kalau cup kecik harga RM2 manakala cup besar RM5.. ada tiga pilihan topping iaitu kacang, Nestum dan Oreo.. rasa dia manisssss...tapi sedap! 






kat Sarawak jer tau ada aiskrim gula apong nie.. so make sure u all try.. kalau tak rugi la..=D


Overall Rating:- 7/10 



next update:- i nak review Damai Beach Resort, Kuching Sarawak.. tunggu na.. Bye!


With Love,
FarahGlanzDotCom


Sabtu, 17 September 2016

SLAPPY CAKES ONE GARAGE DI M MALL, PENANG TIMES SQUARE

Assalamualaikum..
Haiiiiiii...meh nak share dengan u all satu lagi tempat makan best yang u all wajib singgah kalau berkunjung ke Penang..di mana??? ok make sure u all masukkan dalam list yer.. =D
LOKASI
- ONE GARAGE - terletak di O2O M Mall Penang Times Square.. 
tak susah pun nak cari restoran nie..kalau dari pintu masuk utama tu, u all ambik kiri terus jer dah boleh nampak restoran nie..=D

Actually, One Garage nie ada 3 jenis konsep di bawah satu bumbung iaitu Slappy Cakes (DIY Pancakes) One Steamboat (steamboat foods) dan Terminal One (western food). dan baru di buka pada bulan Januari yang lalu.

DO IT YOURSELF PANCAKE
hari tu i try konsep yang rare sikit iaitu Slappy Cakes.. kenapa rare..sebab kat sini kita boleh DIY sendiri pencake mengikut citarasa yang kita nak..
psstt...bila lagi nak tunjuk skills kita yang dah lama terpendam yer dak..heee..best okay.. dah macam main masak-masak kekdahnya..=D

before u all nak masak pancake tu, make sure u all order dulu bahan-bahannya yer...okay terdapat 4 jenis flavor yang u all boleh pilih iaitu Buttermilk, Pandan, Coklat atau Peanut Butter. Harga bagi satu botol berbeza-beza antara RM9-RM13...bergantung kepada flavor yang u all pilih.. 


Lepas tu u all kena pilih pulak fixins dia..jenis fixins ada banyak jenis.. antaranya macam kat dalam gambar tu.. Harga untuk setiap satu fixins adalah RM3.50..

untuk topping sauce pun ada banyak jugak..antaranya Honey, Peanut Butter, Strawberry Jam, Whipped Cream, Pumpkin Kaya dan banyak lagi la...dan yang i try hari tu adalah lemon curd..Harga untuk setiap toppings adalah RM3.50.

video


okay.. dah settle order so let's start masak pencake! 



  


see...kreatif tak skills melukis i..bahahaha..nampak sangat tangan tak de skills kan..hehehe tapi ok la bentuk nampak jer tak lawa tapi rasa sedap tau! dan yang paling penting enjoy! 

yang nie paling mudah sekali nak buat.. 'love pancake' for my cayang! hehehe


MENU LAIN DI SLAPPY CAKES
FYI, dekat sini bukan hanya ada pancakes jer tau.. banyak lagi menu lain yang u all boleh try.. antaranya meh tengok kat bawah...


Slappy Benedicts

(Sauted baby spinach, muschroom, two poach egg, tomato and mix salad (signature dish)


Cajun Chiceken Chop
(must try sedapppppppp!)


yang nie set menu untuk kiddos..



dessert nie pun best!











Suasana kat restoran nie sangat selesa..decoration pun sedap mata memandang.. kalau u all nak rasa best lagi silalah datang pada hari minggu sebab ada live band! 

next visit boleh try steamboat pulak..sebelah2 jer cafe dia..

i'm really fall in love dengan konsep hijau-hijau macam nie tau..

BAHAGIAN ATAS
kalau u all ada plan nak buat gathering ke..birthday celebration ke..or apa-apa event pun boleh kat sini..ruang kat bahagian atas memang dikhaskan untuk private event..tiada sewa dikenakan just order makanan jer..

okay jom pi terjah tengok macam mana rupanya kat atas tu..






Wahh..Unik & Cosy! ruang kat atas nie boleh menampung sehingga 50 orang..untuk pakej yang menarik boleh deal sendiri dengan mereka yer..




dari pandangan atas..


Last but not least, Terima kasih kepada pihak One Garage kerana telah sudi menjemput familia Projek Blogger Utara untuk merasai pengalaman berbeza nie. Terima kasih jugak kepada Marketing Manager Projek Blogger Utara, Kak El. *muahciked


ONE GARAGE
Ground Floor MM O2O 
Penang Times Square Jalan Dato Keramat
 Tel: 04-296 9580 
Open: 10am-10pm


With Love,
FarahGlanzDotCom

Rabu, 14 September 2016

BEAUTY REVIEW | UNBOXING OF MY ALTHEA PINKY BOX!

Assalamualaikum..

Hai girlss..u all masih ingat tak lagi tempoh hari i ada shoutout kat My IG & FB Page about kotak pink yang i terima dari KOREA tu.. i'm sure u all mesti dah tahu kan apakah bendanya yang ada dalam kotak pink tu yer dak..tapi tu lah, sorry sesangat sebab hari tu i sempat wish Birthday jer kat Althea..tapi tak sempat nak buat review in details lagi kat blog..huhuhu..hari nie barulah ada kesempatan nak buat..better late than never kan orang kata..heee 
so let's chekadaut!!!!!!

okay before that meh nak bagi tahu dulu secara ringkasnya....
Apa Itu Althea????
-Basically, Althea adalah sebuah web e-commerce Korean Beauty Store yang terbesar di Asia Tenggara dengan menawarkan harga terendah yang dihantar terus dari Korea. Di Althea, terdapat beribu-ribu barangan kecantikan yang terdiri daripada pelbagai brand -brand terkemuka di Korea seperti Laneige, Innisfree, Sulwhasoo, IOPE dan banyak lagi.


bersempena dengan birthday #AltheaTurns1 tempoh hari, semua Butterfly Members diberi peluang untuk merasai sendiri pengalaman shopping di Althea..memang excited sangat dapat peluang macam nie..macam tahu-tahu jer barang make up i pun dah sampai masa nak kena beli yang baru..Alhamdulillah rezeki..=D

memandangkan barang untuk Eye MakeUp i yang dah nak kehabisan, so i just memborong for Eye Makeup Tools jer la...jom tengok apa yang i shopping.=D

Taraaaaaaa!!!! nie lah antara Eye Makeup Tools yang menjadi pilihan i.. ada 6 jenis barang kesemuanya..okay meh nak list down and review satu persatu yer..
  1. Etude House Drawing Eye Brow New- suka sangat eye brow nie sebab smooth jer dan dapat membentuk eye brow kita dengan mudah. Price:- RM17.00/pcs                                                                                
  2. Etude House Dr Mascara Fixer For Super Long Lash - yang nie i gunakan after i apply 4D mascara..fungsi mascara nie adalah for long lashed. If nak looks natural just apply it alone...Price:- RM20.00/pcs                                                                                                                    
  3. Witch's Pouch Selfie Awesome Gel Liner - bestnya pasal eye liner nie adalah tak smudge langsung dan  boleh tahan selama 24 jam! senang nak apply and color dia hitam pekat memikat..suka sangat!!! Price:- RM24.00/pcs                                                                                 
  4. Missha The Style 4D Mascara - Easy to apply and tak clumpy my lashed.. effect 4D dia pun best..nampak volume jer bulu mata i.. yang bestnya lagi Wudhu Friendly.. Price :-RM16.00/pcs                                                                                                                                                                
  5. Tony Moly Backgel Eye Liner - 1st time guna eye liner jenis macam ni..tak susah pun nak apply rupanya..nak draw pun smooth jer..senang nak jadi la sebab brush dia panjang.best! Price:- RM17.00/pcs                                                                                                                               
  6. Witch's Pouch Skinny Brush Big Marker Liner - kalau u all nak mata nampak besar berganda, eyeliner nie memang sangat sesuai untuk u all..nak draw pun senang sebab bentuk dia seperti maker pen..boleh tahan sehingga 24 jam jugak..yang nie i borong dua terus buat stok. Price :- RM28.00/pcs

begini la hasilnya selepas i apply kesemua produk di atas tu..=D

Memang puas hati sangat dapat shopping di Althea..kesemua barang yang i beli memang sangat berkualiti dan harga pun sangat-sangat berbaloi..dan yang bestnya lagi, tempoh masa penghantaran oleh pihak Althea pun cepat & pantas!!! InsyaAllah selepas nie for sure i akan repeat beli lagi..rambang mata hoiii tengok semua produk yang ada di Althea!!!!..Overall i kasik 5 bintang for Althea!!!!!!!!!!! 

For more details:-

Facebook : 


Website : 


Instagram : 

http://www.instagram.com/altheakorea


psst:-Thanks Althea!!!! Thanks The Butterfly Project!!!! *muahhh



With Love
FarahGlanzDotCom

Selasa, 13 September 2016

A LUXURIOUS AFTERNOON TEA AT IXORA HOTEL, PENANG

Assalamualaikum & Salam AidilAdha,

Cuti raya yang panjang nie tak tahu nak hang out mana?? meh nak share dengan u all satu tempat yang best dan sangat sesuai untuk dating with your loves one..=D

Let's checkadaut...
 
A luxurious Afternoon Tea which had launched recently at Ixora Hotel..

'The Afternoon Tea' set is priced at RM48.00nett for two respectively

Available daily from 3pm-6pm at the Straits Café



This Afternoon Tea set is a charming array of tasty cheese sandwiches, tuna croissants, scones served warm with jam, panna cotta and freshly-baked sweet pastries

accompanied by 07 choice of fastidiously selected SUNTIPS tea 

If you are a coffee mania, you might want to try our ILLY branded coffee which comes with 04 flavours for selection.

Yayy...Happy face and happy tummy..=D

my familia projek blogger utara..

Thank you to Mr. Moses Poon, Hotel Operations Manager Ixora Hotel kerana sudi menjemput kami untuk mencuba hi-tea set very the luxurious nie yer..=D 



For more info, please contact

Ixora Hotel Perai, Penang 

Tel: +604 382 8888





With Love,
FarahGlanzDotCom