Rabu, 24 Ogos 2016

OUR 13TH WEDDING ANNIVERSARY | ESCAPE TO KUCHING, SARAWAK | PART II : FESTIVAL TASIK BIRU 2015

Assalamualaikum..
Kat entri sebelum nie, i promise nak share pasal chalet kan..tapi sorry la, nampaknya i terpaksa skip dulu yang tu...sebab banyak sangat gambar2 yang perlu melalui proses editing and sorting lagi...i pun sampai rasa nak pitam dah tengok gambar2 yang terlampau banyak tu...huhuhu...sabar la yer..nanti dah settle i pasti akan share jugak kat sini...*kenyitmata

Ok now...meh nak citer dulu kejadian pada hari kedua di Kuching, Sarawak..

walaupun trip kali nie just datang for horneymoon jer, tapi rasa tak molek la pulak kalau tak pulang ke kampung halaman Edy di Bau..lagipun bukan selalu nak dapat balik ke sini..so dah alang-alang sampai, singgah la kejap jenguk sanak-saudara kat sana..=D

On the way ke Bau - nyaman jer suasana kat sini..jalan pun lengang..

FYI, kampung halaman Edy nie agak jauh ke dalam sikit..jauh jugak dari town...kalau dari tempat kami stay kat Damai Beach Resort tu lagi la jauh! ambik masa lebih kurang sejam lebih jugak la nak sampai ke sini..



Sesampainya kat sini, tengok mak aiii ramainya orang..ada apa pulak kat sini..Ohh rupanya ada Festival Air kat Tasik Biru..Wahhh! rezeki kami la kan dapat join sekali...Edy kata, kat festival nie selalunya akan berlangsungnya perlumbaan perahu Jong..1st time i dengar pasal perahu jong??? benda apa tu??..u all tahu tak????..tak tahu tak pe nanti i citer..tak payah nak pening-pening pikir..hahaha

Hurm..tengok la gelagat Emir Daniyal nie..asyik nak membeli jer..semua booth yang ada mainan dia nak stop!..gggrrr

Papa dia nie pun sama..jenis melayan..semua yang Emir mintak, dia belikan.. kalau i sorry la..yang padan patut jer i akan beli...kalau dah melampau sangat memang i tak layan la..bukan apa tak mau ajar menurut sangat semua permintaan budak tecik nie..nanti mua orang utara kata...


Meriah betul..awal2 pagi pun dah ramai datang ke sini..


macam-macam ada kat sini...dari motor berkuasa tinggi...berkuasa kurang tinggi....

sampai la ke pameran pakaian tradisonal suku kaum Sarawak pun ada..macam dalam gambar nie tak silap i baju tradisional suku kaum Dayak kot..kalau salah mohon betulkan yer..=D

Haaa...kat atas tadi tak dapat nak bayangkan macam mana la rupanya perahu jong tu betul tak..Okay nah..macam nie la rupanya yer..comel jer kan perahu2 jong nie.. buat hiasan kat rumah pun lawa nie..hehehe =D



terjumpa cousin Edy, Atot kat sini..=D



game belum start lagi..sabar-sabar...

okay..semua peserta dah bersiap sedia dengan perahu jong masing-masing..




perlumbaan pun bermula..ready..set..go!!!

laaa..sekejap jer dah jauh..hehehe

btw terhibur jugak la tengok perlumbaan perahu jong nie..seronok dengar suasana riuh-rendah dengan sorakan orang ramai yang bagi sokongan..tapi perahu mana yang menang i tak tahu..sebab kami tak tunggu pun sampai keputusan diumumkan..hehehe

Sebelum bergerak dari sini.. lepak kejap sambil menikmati pemandangan indah kat depan mata.. 

ini la Tasik Biru.. lawa betul color air dia kan..

tak puas tengok dari atas..turun ke bawah pulak..

Aduhai cantiknya.. 

Edy kata dulu kecik2 dia suka datang mandi kat sini.. mesti best kan..dah la color air tu lawa.. dan macam emerald pool kat Krabi dah..

tapi katanya sekarang dah tak dibenarkan lagi mandi kat sini...huhuhu


Okay..selesai sudah aktiviti kat sini..

Masa on the way balik, kami singgah makan mee kolok tersedapppp kat Kuching.. kat mana nanti i share kat next entri yer.. Bye!


With Love,
FarahGlanzDotCom

Rabu, 17 Ogos 2016

BEAUTY REVIEW | ULTIMATE POTENT NEW LAUNCH BLOGGER EVENT

Assalamualaikum..
Hai..citer percutian kat Sarawak tu i tangguhkan kejap yer...sebab i nak bagi laluan untuk produk review nie dulu...lama sangat dah tertangguh nie..huhuhu..

sebelum i bercerita dengan panjang lebar tentang produk nie, i nak ucapkan terima kasih terlebih dulu kepada Shizens dan The Butterfly Project kerana sudi menjemput i ke Ultimate Potent New Launch Blogger Event bertempat di Level 1, Atrium Gurney Paragon.. *kiss =D

Okay mungkin ramai yang dah tahu kot tentang produk Shizens nie...ke ada yang tak tahu???mihmihmih... tak pe yang tak tahu, meh i bagi tahu...

Basically, Shizens is a Malaysia brand, tapi apa yang istimewanya tentang produk Shizens nie adalah kesemua produk mereka made in Korea!!!..kalau sebut Korea of coz semua orang tahu kan..Korea memang terkenal dengan produk kecantikan..jadi tak hairan la kalau produk kecantikan dari Korea masuk pasaran kita, semua berebut-rebut nak try..sebabnya satu jer..nak kulit cantik, glowing and flawless macam orang Korea jugak.. yer dak..

kalau yer..u all should try 2 produk terbaharu dari Shizens nie iaitu Ultimate Potent and Hydra Quench..jom checkdaut!!!


Product Info

Ultimate Potent (RM468)
was formulated specifically for an instant skin lifting effect, evens skin tone that promotes a smooth and youthful appearance. Perfect lifting in the blink of an eye.

Hydra Quench (RM168)
An intensely hydrating essence formulated to boost up moisture level for all skin type especially dehydrated skin with soothing effect up to 24 hours. Hydra Quench works effectively in 3 ways on our epidermis layer:
• Replenish moisture
• Keeping moisture
• Lock-in moisture

Hydra Quench is made up of nourishing ingredients, including Sodium Hyaluronate and Gigawhite (7 natural plant extracts)


pada hari tersebut, i telah berpeluang untuk mencuba kedua-dua produk terbaharu nie.. produk yang pertama i try adalah Ultimate Potent.. produk nie perlu dipakai selepas kita apply toner/essence.. selepas tu baru lah kita spray Ultimate Potent nie ke seluruh kulit wajah..for better result massage upright direction sampai betul-betul absorb..


yang bestnya product Ultimate Potent nie..effect dia on the spot kita boleh nampak tau..tengok picture i kat atas tu..nampak dah sedikit runcing kan..hehehe.. serius best.. tu baru sekali guna.. kalau berkali-kali????..hahaha..lagi satu kan tekstur dia smooth jer dan tak rasa melekit langsung.. yang nie buat i suka sangat!

Next, i try pulak Hydra Quench... yang nie just titik 1-2 drops jer kat hujung jari kita, kemudian gently pat onto face and massage using circular motions upward till completely absorbed...Hydra Quench nie suitable to be used day and night, prior moisturizers... 

Hydra Quench nie pun effect dia superb!!! ia akan membantu menghidratkan, menegangkan dan mencerahkan kulit kita.. 

Happy Face!!!! so far i sangat berpuas hati dengan produk terbaharu dari Shizens nie.. memang best sangat..tertiba fefeeling macam kulit gegadis korea dah...ahahah..Eh! u all pun kena try tau..=D

For more information, kindly visit:

Website: www.shizens.com






With Love,

FarahGlanzDotCom

Isnin, 15 Ogos 2016

OUR 13TH WEDDING ANNIVERSARY | ESCAPE TO KUCHING, SARAWAK | PART 1

Assalamualaikum..
Amboiii tajuk kemain..omputih sangat...hahaha..ala tajuk jer pun! asal faham sudah, yer dak....Ok hari nie meh nak throwback citer percutian i sempena ulang tahun perkahwinan i dan edy yang ke-13 tahun (2015)...

Fuh! sedar tak sedar dah 13 tahun weiiiiii..sumpah tak terasa langsung masa berjalan..rasa macam baru semalam jer akad nikah..tup-tup dah pun 13 tahun..huhuhu...dan tahun (2016) nie pulak adalah tahun yang ke-14... Alhamdulillah..i'm blessed! 

Ok back to story...kalau ada yang ingat lagi, last year i ada blog pasal i nyaris2 tak jadi nak pergi bercuti ke Sarawak.. sebab masa tu negara kita tengah dilanda berjerebu yang teruk..tapi disebabkan semua i dah booking, so nak tak nak, plan tetap kena diteruskan jugak...

and Alhamdulillah sepanjang kat sana..cuaca sangat-sangat okey..dah tak berjerebu lagi dah..heee...haishh, nasib baik kan i tak cancel, kalau tak confirm menyesal..sebab tempat yang kami stay nie sangat-sangat ohsem!!!


pada hari kejadian, flight kami dari Penang pukul 10.00pagi..transit kejap kat K.L..lepas tu dalam tengahari baru sampai kat Kuching..kalau naik MAS memang kena transit yer sebab tak dak direct flight dari Penang..=D





Budak tecik manjer nie dok biasa dah naik flight.. so tak banyak ragam la dia..cuma sekarang dia dah pandai mintak macam-macam.. nak dok kat tepi tingkap la..nak tengok movie la..haishh layan jer la..

tak sempat nak krohhh..krohh..akhirnya kami touchdown di Kuching lebih kurang jam 1.30 petang...lepas tu settle kejap apa2 yang patut, then terus bergegas ke arrival hall...sebab kami dah janji dengan kawan edy..sepanjang 3H2M kat Kuching kami akan sewa kereta dia...

tapiiii last minit spoil pulak dah..kawan edy call bagi tahu yang dia ada hal kecemasan..tak boleh nak datang hand over kereta dekat kami..kalau boleh pun around pukul 4.00ptg..OhmaiiiiiiGod!!..lambat sangat tu..huhuhu..tak kan nak tunggu kat airport sampai 2 jam lebih..aduiii tak sanggup kot!

so i mintak edy cancel jer dengan kawan dia tu..then i terus google cari contact no car rental..kalau dah last minit nie jangan harap la boleh dapat kereta yang kita nak..i kalau boleh prefer kereta viva jer...sebab kami 3 beranak jer pun..tapi tu lah dah last minit,  kereta viva tak available pulak..so terpaksa lah redo dapat kereta proton iswara sedan yang lama...Hurmmm...nasib baik la walaupun kereta lama tapi condition dia ok..aircond pun kuat..sehari sewa RM80.00..ok la kan dari tak de...

Okay settle bab kereta sewa...kemudian, kami pun meneruskan perjalanan ke.....


(Picture kredit google)

Damai Beach Resort !!!! tahu tak, punya la susah i nak dapat booking tempat nie tau.. kalau bilik standard i rasa no problem la.. tapi kalau nak chalet macam yang i stay nie, i suggest better booking 3 or 4 bulan in advance...sebab chalet dia limited unit jer.. i memang prefer nak stay kat chalet..sebab lebih privacy and sesuai la untuk horneymoon kannn.. yang bestnya lagi, chalet nie dekat dengan laut! baru best dapat dengar deruan ombak memukul pantai..cewah! =D





masa kami sampai, chalet kami belum ready lagi..sebab ada group baru check-out..so sementara tunggu chalet ready, kami jenjalan la dulu ambik angin kat kawasan sekitar sini...serius i dah jatuh cinta dengan Damai Beach Resort ni..kenapa jatuh cinta???nanti i sambung lagi na..Bye =D


With Love, 
FarahGlanzDotCom




Jumaat, 12 Ogos 2016

Celebrate Birthday Muhammad Emir Daniyal Yang ke-4th Di Restoran Arabian

Assalamualaikum..
27.06.2016 genap setahun lagi usia budak tecik manjer i, Muhammad Emir Daniyal.. aduiii kenapa cepat sangat masa berlalu nie..sedar tak sedar dah 4 tahun dah dia..huhuhu..

Tahun nie macam tahun lepas jugak..birthday Emir Daniyal jatuh dalam bulan puasa..hahaha..so tak boleh la nak buat birthday party untuk dia..tahun lepas we all celebrate kat rumah jer sebab bulan puasa..tak kan tahun nie pun nak celebrate kat rumah jugak..kesian pulak kat dia..so i dan edy plan celebrate kat luar kali nie..meriah la sikit yer dak..

so we all pilih Restoran Yazeeda Arabian..tempat nie i tak pernah try lagi..tapi tengok dari segi decoration macam cantik berseri-seri jer...so tak nak pikir banyak terus deal! 

I order set Nasi Arab Mandy untuk 15 orang makan.. kek pulak i tempah kat Kedai Kek Just Bread.. kedai kek nie tak jauh pun dari restoran nie..selang 3 kedai jer..hehehe...i siap mintak tolong amoi tue hantar kek yang i tempah tu kat restoran nie..senang tak kerja i.. muahaha...

yang bestnya lagi pasal restoran ni, dia ada satu ruang khas yang sesuai untuk event..special la sikit kan.. konsep makan pun ala-ala duduk bersimpuh gitu..


ruang yang i tempah nie macam atas stage..kiri kanan ada langsir lagi..kalau rasa nak privacy boleh jer tutup.. tapi we all tak tutup pun la.. 

yang paling awal sampai m&f in law i.. tue yang tudung purple dengan baju coklat tu..=D


kek nie budak tecik manjer yang pilih..tak habis-habis dia dengan ultraman..hurm..layankan jer la permintaan birthday boy...

btw nampak tak color rambut birthday boy??? aahaaa...rambut birthday boy pun kena la special jugak kan..=D


27-06.2012 ~ 27.06.2016 (4 tahun)

 

Ok jom potong kek! dari tadi dia dok geram jer nak potong kek.. jenuh dok kepung suruh dia tunggu sampai waktu berbuka..

Happy Birthday to you..Happy Birthday to you..Happy Birthday to Emir... Happy Birthday to you.. May Allah Bless you always sayang Mama..

Abg Irfan pun nak tumpang sekali.. =D

Bismillah..Eh sedap tau kek nie! i pilih flavor vanila + blueberry..  


















Alhamdulillah majlis malam tu berjalan dengan lancar..tunggu tahun depan kita plan lain pulak...hahaha
  

Muhammad Emir Daniyal,
"Happy 4th Birthday sayang..Mama & Papa sentiasa doakan semoga Emir membesar menjadi anak yang soleh..hemsem.. bijak..kaya-raya dan membanggakan Mama & Papa..Semoga kita sekeluarga menjadi sebuah keluarga yang bahagia dunia akhirat yer sayang...Mama & Papa sayang Emir sangat-sangat!!!!! and banyak-banyak!!!!! *muahciked =D


With Love
FarahGlanzDotCom