Fly to Sarawak for 2nd Time in Year 2012 (Tips Bawa Baby Naik Flight)

11:33


First time aku ke Sarawak tahun 2010..celebrate Anniversary aku and My Sayang yg ke-8..Kami spent time selama seminggu kat sana.. Nanti aku nak update jugak entry masa kat sana tue..Sarawak memang sangat best..-baik dari segi tempat, makanan dan penduduknya yg pelbagai etnik.. 

Last year pun ada plan nak balik jugak tapi terpaksa dibatalkan disaat² akhir atas sebab yg tak dpt dielakkan.. nasib baik ofis dia belum tempah tiket lagi.. but My Sayang still kena buat surat rasmi menyatakan sebab musabab why batalkan permohonan after kelulusan dah dapat...kalau tak buat akan menjejaskan permohonan dia yg akan datang...Ohhh no..no..no... rugi tue!!!! hahaha..

So back to the story..Trip kami ke Sarawak tahun nie dia lain macam sikit.. sebabnya si budak montel Emir ikut sekali..hehehe..so pertama kalinya jugak la Emir naik belon besar....Kami ambil kesempatan tarikh yg cuti berselang tue (PH Deepavalli & Awal Muharam) tak dak maknanya aku nak kerja kalau sehari cuti then kerja..then cuti balik... makanya bercuti la aku selama 9 hari..^__^ 



My Sayang nie Sarawakian.. since dia seorang government servant yang berkhidmat di Semenanjung makanya dapat la tiket penerbangan pergi-balik untuk kami sekeluarga setahun sekali utk melancong ke kampung halaman dia.. So merasa la kami naik b

elon besar (kapal terbang) MAS setiap tahun..Kalau nak tunggu bajet sendiri maybe boleh merasa pergi sana naik AirAsia jer la kot.. Tiket utk kami 3 beranak nie lebih kurang RM5000 jugak..nasib la guna waran..So aku wajib berterima kasih kepada Kerajaan Malaysia yg sangat prihatin dlm menjaga kebajikan pegawainya..cewahhh bodek noooo..




Flight kami dari Penang jam 10.50pg.. Then kena transit dekat KLIA dulu sebab flight ke Kuching jam 2.30ptg..Syukur Alhamdullillah sepanjang dlm flight Emir tak dak la meragam sangat..Aku ada buat study dulu mcm mana nak handle baby kita yang 1st time naik flight supaya dia tak meragam dan mengganggu passenger lain kat dlm kapal terbang tue..



So nie tips² yg aku nak share kat sini:- 

  • Stroller - Stroller memang boleh bawak naik flight.. tapi bukan sampai dalam kabin la.. sampai depan pintu flight jer.. then kita parking tepi..FA akan simpankan untuk kita.. nanti dah sampai stroller tue akan ready kat tepi pintu nak keluar..Mas Airline & Air Asia menyediakan perkhidmatan ini secara PERCUMA!
  • Susukan Baby Sekerap Mungkin - Aku memang dan get ready siap² susu & air untuk Emir.. susu aku bancuh 2 botol sekali.. sebab Emir perlukan banyak air untuk mengurangkan pressure masa kat atas flight.. terutamanya masa flight nak naik dan landing.. masa tue la tekanan udaranya yg paling kuat.. aku yg tua nie pun berdengung²...tambah la Emir.. kita boleh jugak picit hidung utk hilangkan ketidakselesaan tue...tapi how our baby nak buat semua tue kan.. So sebab tue la susu or air akan membantu baby kita..
  • Peluk Baby Erat²- Aku sentiasa peluk Emir sepanjang dalam flight...dia akan lebih selesa & tenang.. yg penting dia tak mudah terkejut.. then bila Emir dah tertido baru aku pindahkan dia dlm bassinet.
  • Bassinet - Request la Bassinet kat FA kalau nak baby kita tido dengan lebih selesa... Bassinet MAS Airline free jer.. Air Asia rasanya kena bayar kot.. Sesuai utk baby berumur 0-3bulan.. Kalau yg tak nak guna bassinet nie FA akan bagi kita bantal kecik..
  •  Toys Baby - Aku staby jugak..tapi dengan menggunakan Samsung Galaxy Note aku.. Dalam gajet aku nie semua games utk baby ada.. so bila Emir jaga jer.. dia start nak merengek terus aku bukak application baby piano bagi dia main.. hehehe
  • Pakaian For Baby - Aku pakaikan Emir baju sejuk yang ada snow cap belakang baju tue.. Actually baju yg ada topi belakang nie boleh digunakan untuk menutup kepala dan telinga Emir.. Selain cover Emir drp sejuk..snow cap tue juga berguna untuk tutup telinga Emir semasa flight nak naik dan turun.. 
  • Makanan Atas Flight - For your info, kalau bawak baby naik flight.. FA akan serve makanan kepada kita dulu.. then baru kepada passenger² lain.. So si ibu akan makan dulu la.. sangat prihatin kan.. lepas aku makan baru la My Sayang makan pulak..hehehe





Itu saja la kot yg aku buat masa bawak Emir naik flight.. 
Baby aku nie senang tak banyak songeh sgt.. 



To be continue story Trip ke Sarawak nie.. =)



You Might Also Like

1 comments

  1. thanks for sharing.
    basinet tu mcm tergantung eh?
    kalau baby umur 6bulan ok ke duduk basinet tu?

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||