Susu Enfalac A+ Sangat Bagus For Emir

11:30


Hello...dah masuk 5 bulan Muhammad Emir Daniyal minum Susu Enfalac A+ nie...So hari nie aku nak update sikit apa perkembangan Emir selama minum susu nie..Positif ke Negatif? Yer la Emir hanya minum susu badan lebih kurang 1 bulan jer...so of coz la aku harus pastikan susu gantian yang aku bagi kat Emir adalah yang terbaik.. 


Okey...Why aku kata susu nie sangat bagus.. meh aku story sikit..Aku compare perkembangan Emir dengan apa yang aku baca kat Baby Center Malaysia dan terbukti perkembangan pembesaran Emir adalah sangat memberangsangkan..^__^ *sapa yang puji anak sendiri kalau tak ibunya kan...heee

Baby Center Malaysia. So far masa Emir umur 1 bulan, tak banyak sangat perkembangan yang memberangsangkan dapat dilihat...semua sama jer seperti yang terdapat di carta baby center. Malaysia..tetapi apabila Emir nak masuk 2 bulan, barulah boleh nampak sedikit perkembangan yang memberangsangkan..

Contohnya :-
  •  Baby Center 3 Bulan - Bayi dapat menengakkan kepalanya dengan stabil semasa mereka berumur 3 Bulan ;  tetapi Emir sudah dapat tegakkan kepala dia masa umur  2 Bulan.


  • Baby Center 4 Bulan Meniarap dan Menelentang, Mencapai objek dan memasukkan ke dalam mulut, Mampu Bermain sendiri dengan tangan dan kakinya sendiri ; Emir dah boleh buat semua tue masa umur dia 3 Bulan +. 

  • Baby Center 5 bulan -Cukup kuat untuk makan sendiri -Emir dah boleh pegang susu dia sendiri masa umur 3 Bulan +. 
Apa yg aku point nie base on progress Emir yang aku tengok agak memberangsangkan la..yg lain yang sama jer seperti yang listed dalam baby center tue...Thanks Allah...^__^



Selain yang kat atas tue...Emir jugak dah tahu nama dia sendiri dan dia akan toleh bila namanya dipanggil..Ada la 1 hari tue,  masa tue aku tengah dok bersiap nak pergi kerja.. Emir tengah tido lagi masa tue.. Aku saja la panggil2 nama dia...tengok2 dia buka mata pandang kat aku.. Mulanya aku rasa maybe kebetulan jer kot..then esoknya aku try lagi panggil nama dia dan dia tetap bukak mata jugak..so maksudnya dia dah tahu nak respon bila kita panggil nama dia..


So pendapat aku semua perkembangan positif Emir nie adalah mungkin juga kerana susu formula Enfalac A+ yang dia minum sejak lahir..Apa yang membezakan Susu Enfalac A+ nie dengan susu2 formula yang lain adalah kandungan DHA, ARA dan Omega-6 yang ada pada susu enfalac A+ nie sangat tinggi berbanding dengan susu formula lain yang ada di pasaran. Aku pernah compare kandungan DHA, ARA dan Omega-6 dengan susu formula S26..tapi memang jauh berbeza kandungannya.. 



  • DHA - 87mg 
  • ARA - 177mg 
  • Omega-6 - 4700mg 
  • Omega-3 - 450mg 
  • Asid Lemak Tepu - 9.6g 
  • Asid Lemak Trans - 0.21g 
  • Karbohidrat - 53g 
  • Asid Sialik - 130mg 
  • Serat Diet - 2.8g 
  • Vitamin A - 1560g 
  • Vitamin D- 310g 
  • Vitaman E - 9.4g 
  • Vitamin K1 - 390g 
  • Diamina T - 960g 
  • Rivoslavin - 350g 
  • Vitamin B6 - 2.1 g 
  • Niasin - 6200g 
  • Asid Folic - 83ug 
  • Asid Fantantotenik - 3000ug 
  • dan banyak lagi la... nak list semua kat sini pinau mata..hahahaha

  • Semua kandungan nie sangat penting untuk pembesaran fizikal dan mental baby kita. So jangan ragu-ragu lagi untuk memberi yang terbaik buat baby kita.. ^__^



  • Alhamdulillah jugak sejak lahir sampai sekarang Emir tak pernah kena sembelit tau.. Antibodi pun kuat- susah nak kena demam.. ^__^


You Might Also Like

19 comments

  1. Terima kasih kerana memilih susu yang berkualiti

    BalasPadam
  2. Baby I pun minum susu nie..baby baru 2bln lebih...

    BalasPadam
  3. Hye..pndapat I, bkn susu enfalac tu yg buat baby you lebih cepat prkembangannya..sebenarnye baby u mmg cerdik n bijak semulajadi

    Mgkin mase u pregnant, u amik suplement n mknn yg mmbentuk otak die jd bagus..n maybe u ade baca surah2 yg bagus utk baby dlm kndungan..

    Buktinya, my baby..blom cukup 2bln lg tp dia dh try susu anmum, lactogen, biolac, nan ha, nan pro n s26 gold skrg..dia dh tahu nama die.knal mummy die.kpala dh tegak.dh pndi tegak2kn kaki..

    BalasPadam
  4. Maaf ggu...my bby pn x minum susu ni but..my bby minum susu ibu sepenuhnyer..now 8 bulan dh tatih nk berjalan...

    BalasPadam
  5. perkembangan dania lebih kurang sama dengan emir hanya dengan minum susu ibu... try bg dania susu nie tp dia x nak.. so, kene guna susu lain...

    http://doubledeeya.blogspot.com/2014/09/susu-untuk-baby-baru-lahir.html

    BalasPadam
  6. Tegok kandungan dia baru tau susu enfalac ada lemak trans...kawan cakap dia dah tukar susu formula anak dia..sbb yg dia guna sblm ni ada lemak trans...bahaya ka lemak trans ni?

    BalasPadam
  7. baby angkt i bru 2 bln.. Xnak minum susu enfalac ni.. Prnh try one week but dia mcm lapar... Bg lectogen bulan pertama naik skilo passtu msuk bln ke2 cerit & beruam jek.. I tukar s26 tp diamuntah.. I bg dumex dulac bru ok.. Rupanya baby nak minum susu murah jek..dia mmg dh tau nama dia adam, dh ketawa, dh pndai layan borak, ok la susu ni..

    BalasPadam
  8. Xbrgantung kpd ssu pon sbenarnye.bby awk mmg cerdik le tu. :)
    Lmak trans bhya..boleh mnyebabkn kanser utk jgka msa pnjg.wallahhualam. mnum la ssu snow.bebas lemak trans.0.00%

    BalasPadam
    Balasan
    1. ank sy pun minum susu formula enfalac A+ ...ank sy pun sama mcm ank kak dkt atas tu...minum susu botol pegang sendri..klau pangil nama dia toleh pandang sy...

      Padam
  9. ank sy pun minum susu formula enfalac A+..ank sy blh pegang susu botol dgn sendri dan da hbis minum dia kluar kn botol dr mulut dia..klau pangil nama dia toleh pandang sy...ank sy br masuk 5bln...

    BalasPadam
  10. betul.. bkn sbb susu. anak2 sy susu sama, dumex je. tp masing2 lain kerenah. dr segi oral learning dan practical learning. org xkan caye si kakak bole dongak mse umo sebulan sbb nk kasi bedak. 2bln dy celoteh. dr umo 3bln bila tarik tgn dy respon nk bgn brdiri.. bole brdiri dgn bantuan. aunty sy pn terkejut.. dy kata kt tmpt tgl dy bby 3bln tu msh baring dn bedung. umo 6bln kenyit mata. bnyk lg klau nk cite.. mmg mmberangsangkan hehe. beza dgn si adik boy.. semua nk main. apa2 pon kite ckp dy gelak je. murah senyuman.. dr umo 2bulan dh senyum2 je.. smpai sekarang pon, dh setahun lebih. ckp sepatah dy terus senyum, rsenye dh besar nnt rmai pompuan trgoda dgn senyuman dy kot hahaha. joking :D

    BalasPadam
  11. Macam my baby. Minum susu enfalac a+ since dalam pantang. Alhamdulillah 2bulan dah pandai kalih badan, dah tegak kepala, dah pandai pegang botol. 3 bulan dah pandai masukkan jari kaki dalam mulut. Sekarang 5 bulan, alhamdulillah dah tumbuh gigi sebatang, dan bila org acah nak dukung, dah pandai sua tangan nak org ambil dia. Mommydaddy love you Medina :)

    BalasPadam
  12. Mcm baby saya minum enfalac a+ ni baru masuk sebulan dah pndai berbual sendiri.bila panggil nama dia akan pandang.Bila pggil sebelah kanan dia akan toleh kanan bila panggil sebelah kiri dia akan toleh ke kiri...mungkin jugak kessn enfalac ni.alhamdulillah...

    BalasPadam
  13. ye, bukan sbb susu..baby sy fully breasfeed selama 2 bulan je. masa usia sebulan dah pandai bersuara..wuu-wuu (kelako je tgk mulut muncung nk bljar brcakap,umur sebulan lebih dah mula bising2. genap umur 2 bulan saya try bagi susu S26 je, baby dah mula pandai tegakkan kepala.bila baby dipegang, xsuka dipegang baring, dia brkeras nk bangun..rupanya nak dipegang cara duduk.bila tgk tv, diam je dia perhatikan cerita/ drama/kartun, mcm tau sgt cite kt tv tue. pastu senyum and jerit.bila dipanggil, senyum happy terlonjak-lonjak. skrg msuk 3 bulan mmg dah riuh 1 rumah suara dia je,tgh bljar nk meniarap

    BalasPadam
  14. Sy nak tanya kenapa packing ada.warna kuning cair n ada warna gold utk step 1..ada beza ke?

    BalasPadam
  15. Baby saya pon sejak umo 2 bulan dah mnum susu enfalac A+ hasilnya sama seperti yg brother diatas cakap..susu ni mmg trbaik dr susu yg lain..

    BalasPadam
  16. saya baru bg baby saya yg baru 2 minggu enfalac a+ step 1.. nak tanya mommies semua ikut sukatan atau lebihkan air sikit?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Zuraida idaJanuari 24, 2017

      Sy buat ikot sukatan..baby skrg 2bulan 7hr

      Padam
    2. Zuraida idaJanuari 24, 2017

      Sy ikot sukatan..baby sy dh 2bulan 7hari

      Padam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||