Perkembangan Terbaru My Precious Emir - 6 Month Sudah Merangkak + Memanjat

16:09



Syukur Alhamdullilah...Muhammad Emir Daniyal dah boleh merangkak setelah hampir sebulan aku tengok dia asyik dok mengesot ja.. Aku perasan Emir boleh merangkak hari Ahad (13.01.2013) baru nie..Pantas betul masa berlalu.. Rasanya macam baru semalam jer Emir dilahirkan.. Sekarang Emir dah pun 6 bulan...dah banyak ragam/akai anak aku nie...Proses perkembangan pembesaran Emir semakin hari semakin  memberangsangkan... Semakin hari semakin membuatkan aku teruja dan tak sabar melihat Emir membesar lagi dan lagi dan lagi...Semua tue membuat aku sangat teruja.. 


Yer laaaa mahunya aku tak teruja...tak kisah la orang nak kata aku nie ciwi pun..orang tak tahu apa yg aku rasa sebelum nie.. Aku berkahwin di usia aku seawal 19 tahun lagi...dalam tempoh tue aku sentiasa menanti...sentiasa mengharap..sentiasa kecewa...sentiasa menangis.. Doa aku  kepada Allah S.W.T tak pernah putus..aku memohon supaya aku diberi peluang merasai nikmat menjadi seorang Ibu...Berkat kesabaran aku dan husband...Akhirnya setelah 10 tahun menanti...doa kami berdua termakbul jugak...Hanya Allah sahaja yg tahu perasaan kami berdua masa Emir dilahirkan...Kehadiran si kecil itu yang telah lama aku tunggu..yg aku selalu mimpikan setiap malam...akhirnya berada dalam dakapan aku.. Aku peluk Emir erat².. rasa seperti tak percaya akhirnya Emir berada di dalam dakapan aku.. kali nie ianya bukan lagi mimpi..Terima kasih Ya Allah.. Engkau Maha Pengasih & Maha Mendengar...

So sebab tue la aku memang cepat tersentuh setiap kali ada perkara baru yang Emir boleh buat.. Aku sebagai Ibu merasa sangat bangga bilamana melihat anak yang lahir dengan berat hanya 2.9kg pada 27.06.2012 kini dah naik berkilo² (Emir sekarang dah 8kg).. Emir yang dulu tapak kakinya hanya sebesar dua jari aku kini sudah semakin jarak meninggalkan 2 jari montok aku nie.. Sesungguhnya aku berazam untuk menjadi Ibu yg terbaik buat Emir.. Aku akui aku terlalu manjakan Emir.. Sampaikan hsuband aku ada menegur sikap aku yg terlalu manjakan Emir lebih sangat.. tapi tak kisah la semua tue...aku cuma nak lepaskan perasaan yang aku pendam selama 10 tahun menanti kehadiran Emir.. Kini Emir adalah my soul and my everything.. wahhhh emosi pulak aku hari nie.. sobs..

Bukan kisah sedih aku nak share kat sini...tapi kali nie aku nak story pasal perkembangan pembesaran Emir sama jugak macam kat entry sebelum ni....Last aku review pasal perkembangan Emir masa umur dia 5 bulan.. So seperti biasa website yg menjadi pilihan aku untuk membuat comparison adalah Baby Center Malaysia.



Lets Chekadaut..




  • Tengok pada highlights merah... semua yang listed tue Emir dah boleh buat masa umur dia 5 bulan lagi.. and dalam banyak² perkara...aku nak review sikit jer.. yg lain bukan la kata Emir tak boleh buat.. Emir memang dah buat pun semua tue.. cuma malas nak ketuk keyboard taip panjang²... huhuhu

Emir 5 bulan


  • Menjelajahi dengan menggunakan tangan - kalau nak tahu habis muka aku kena jelajah dengan tangan montok Emir tue.. sampai nak masuk lobang hidung aku pun pernah.. bila aku lunggok barang² mainan dia jangan cakap la.. semua dia tarik nak masuk mulut.. 



Emir 5 bulan

  • Belajar bergolek - Sebelum nie Emir memang tido dengan aku and papa dia atas katil..tapi sejak² dia dah pantai dok golek² aku takut dia jatuh katil pulak... So aku belikan dia Baby Cot kat IKEA.. Aku beli masa aku pergi rumah sedara aku.. lagipun memang aku plan nak pisahkan tempat tido Emir dengan aku and papa dia.. Aku nak ajar Emir berdikari.. nanti kat rumah baru Emir akan ada bilik dia sendiri.. so kena ajar dari sekarang..takut nanti bila pindah rumah baru dia tak nak pulak tido sorang².. nak berkepit bawah ketiak aku jer nanti...susah la aku dan husband nak berkasih sayang kan.. hehehe...


  • Gembira semasa mendengar cerita - Setiap kali Emir tengok video Baby TV yg aku bukak kat channel You Tube.. Emir pasti akan fokus then sesekali dia akan senyum dan bebel sorang² seolah-olah dia faham dengan apa yg dia tengok...Aku mula dedahkan sesi pembelajaran untuk Emir dengan menggunakan Samsung Galaxy Note aku tue.. Zaman sekarang kan zaman teknologi dihujung jari jer..Semua aplikasi untuk baby kita boleh download free jer menggunakan Google Play Store.. setahu aku kalau kita belajar menggunakan audio/visual ianya lebih terkesan kat memori berbanding pembacaan.. tapi bukan maksud aku kat sini suruh hampa avoid terus bahan bacaan macam buku² utk anak².. tapi maksud aku kat sini anak ² akan lebih enjoy bila dapat melihat dan mendengar...


Emir 6 bulan
Special Review - Kalau hampa tengok kat dalam list kat atas tue tak dak pun mention pasal Bayi Sudah Boleh Merangkak pada usia 6 bulan..Betul tak?? Sebabnya tengok bawah......

  • Bayi Sudah Boleh Merangkak pada usia 8 bulan Wowwwwww!!! Macam mana yerkk Emir umur 6 bulan sudah boleh merangkak nie..Alhamdulillah..... Mungkin ada sesetengah budak cepat kan.. aku bersyukur Emir antara ketegori yg cepat progressnya..

  • Sifat semakin emosional apabila berpisah- yg nie pun kalau nak diikutkan masa umur 8 bulan kan.. tapi aku perasan Emir sudah semakin emosional semenjak dua menjak nie.. - Aku tengah main
    ² dengan Emir atas katil sementara tunggu papa dia habis mandi.. then bila husband dah habis mandi turn aku la pulak nak mandi kan.. then aku tinggal la Emir dengan papa dia.. masa aku tengah dok salin baju Emir dok pandang jer aku.. aku pusing kanan mata dia pandang kanan.. aku pusing kiri..mata dia pun ikut pandang kiri.. then bila aku pusing belakang terus dia nangis!!! nangis kuat pulak tue..then aku pusing balik pergi dekat dia.. terus dia senyap.. lepas dia senyap aku pusing belakang balik.. dia nangis balik.. adoiiiii hai...Emir...Emir..kecik² dah pandai nak emo² yer...


  • Berdiri - Hehehe.. salah bold la.. Emir tak boleh berdiri lagi pun.. cuma dia dok start nak memanjat dah..tunggu aku update lain yer bila dia dah boleh berdiri nanti...



  • Okey yg perkembangan bayi di usia 7 bulan nie aku nak sentuh sikit jer... Dalam list yg aku highlights tue semua Emir dan boleh buat masa umur dia antara 5 ke 6 bulan nie.. hehehe... So far okey la aku sangat berpuas hati dengan setiap perkembangan Emir.. Emir sekarang pun dan start makan moi dah.. sebelum nie aku bagi Emir makan Heinz pureed.. tapi sekarang aku tukar pulak Celerac Step 1 ... - kalau nak tahu....moi yang aku masak jugak menjadi favorite Emir..hehehe..

Okey setakat nie la dulu nak citer..nanti aku sambung lagi.. =D

You Might Also Like

0 comments

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||