♥ BALI 2013 ♥ Day 2 : Part III ~ Monkey Forest

12:51


Entry ke Bali bersambung lagi...Ini la masalahnya kalau dalam 1 hari semua tempat aku nak cover sekaligus..then bila part nak story lembab jer.. tak sempat wehhh... aku pulak budak baru merangkak dalam blogging nie...so makan masa sikit la untuk update entri.. semua bertangguh! Ermmm bukan senang kan nak berblogging nie.. hehehe

Okeyyy..Our next stop selepas minum kopi dalam hutan tue adalah di 'Monkey Forest'..Untuk tour ke Monkey Forest aku nyaris²  nak aku cancel dalam itinerary kami sebabnya aku rasa macam tak best... fikir aku kalau setakat nak tengok cik nyettt kat Malaysia pun bersepah...Tapi memandangkan kalau cancel pun harga tour tetap sama jugak.. aku pergi jugak la...for ur info..semua tempat kita nak enter kat Bali nie kena bayar entrance fee yer.. bukan free okeyy..So kalau nak masuk tengok cik nyettt kat sini kena bayarr IDR25k seorang...

Meh sini tengok cik nyeettt dari Kepulauan Bali.. Muka dan saiz lebih kurang jer punnnn dengan cik nyeettt Malaysia...

Monkey Forest Ubud


Apa daaa.. dengan cik nyeettt pun takut..berdiri sebatu punya jauh takut kena gigit..padahal cik nyett booo layan jer ngan aku.. dia buat hal dia sendirikk jerr..duduk tak senonoh betul beruk niee.. nampak tuttttt........

Aku ingat kat Monkey Forest tak dak apa yg menariknya.. rupanya tak!!!.. Sekali lagi sangkaan aku terhadap tempat pelancongan di Bali meleset sama sekali....Tempat nie sangat BEST!!!.. Ia masih lagi mengekalkan keindahan hutannya yang kehijauan....Memang sangat sesuai untuk habitat cik nyett nie.. Suasana kat sini redup dan dingin jer..

Sedikit Info ~ Monkey Forest Ubud, the monkeys within the Sacred Monkey Forest of Padangtegal are commonly called long-tailed macaques or " grey monkeys". Their scientific name is Macaca fascicuiaris. On Bali , there are Balinese long-tailed macaque troops (populations) that live in areas where they have little to no contact with humans and troops that come into contact with humans on a regular basis. In western part is Dalem Temple (temple dedicated to Siwa Gods), in eastern is the cemetery and Merajapati Temple dedicated to Goddes of Durga (wife of Siwa God). 

Kawasan sekitar Monkey Forest nie boleh dikatakan agak besar jugak..Berlecak jugak la ketiak nak berjalan...Kat sini ada 1 tangga dimana kalau kita turun melalui anak tangga nie ada lagi tempat yang kita boleh tinjau..walaupun kehadiran cik nyett tak banyak di kawasan ini tapi keindahan alam tue sendiri sudah cukup untuk memukau kita untuk terus menikmatinya.. Serius tak rasa jemu langsung sepanjang berada kat sini.. tempat yang aku hampir nak reject pada mulanya nie..

Macam aku kata walaupun tak banyak cik nyett kat sini ikan koi pun jadikk la jugak sebagai pencuci mata... kat dalam kolam ikan nie banyak orang suka campak duit mintak hajat kottt...

Pohon beringin tengaknya tinggi.. kalau rendah... menyapu bumi... Aku nak kahwin dengan Anak Raja...tapi tak dapat anak raja.. jadik Raja yang bertahta kat hati aku cukup la..
~ Yerrr Sayang??? Love you...!

Rendang betul pohon beringin nie... cantik tapi seramm jugak kalau dok pandang lama².. hehehe..kat area pohon beringin nie jugak ada anak sungai.. seronok dengar bunyi air sungai yang mengalir.. kan suasana kat sini sepi jer...semua bunyikkk kita boleh dengar dengan jelas....

Pak Made lar jadik juru photog kami.. tripod tertinggal dalam kereta.. sebab takut cik nyettt curikk...

Pak Made ada bagi tahu kadang² tue cik nyett kat sini boleh bertindak di luar kawalan.. Especially kalau ada tourist yang bawak makan.. Cik Nyett nie pandai tau.. Depa akan ambik barang kita then sebagai pertukaran balik kita kena bagi depa makanan.. notyyy tapi clever...So beware la.. jaga barang kita jangan sampai kena curikk dengan cik nyett nie.. 
Banyak betul cik nyett kat sini.. tak silap aku beratus ekor jugak la..cik nyett nie makan daun kering jer.. tue pun berebut² sesama depa...kesian kann.. sebab tue la kot depa suka curikk barang tourist.. untung nasib dapat merasa makan pisang pulakkk....
Such a great experience kat sini.. serius tak rugi datang sini.. Lepas nie aku nak set kat mind aku nie untuk tidak cepat bersangka buruk tentang tempat pelancongan kat Bali nie.. Walaupun kalau dekat Malaysia kita rasa tak best tengok cik nyettt nie.. tapi kat sini sebaliknya yer.... Memang best!!!!

~ Happy Reading & Thank You ~



You Might Also Like

0 comments

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||