Rindu Rumah Pertama Aku...

11:38


Rindu sangat dengan rumah lama aku nie.. Terlalu banyak kenangan suka duka aku and husband ada di segenap ruang rumah nie..Rumah nie adalah rumah pertama kami.. hasil titik peluh kami berdua... Lepas kahwin 5 tahun aku stay dengan Mama aku dulu sebab Mama tak kasi aku pindah dok luar.. Alasan Mama katanya kami baru berkahwin so tunggu stabil dulu baru la pindah hidup sendiri..hahaha...ambik sekali sampai 5 tahun kami dok dengan dia tak mau pindah..Sehingga laa 1 hari tue kawan kat tempat kerja lama aku bagi tahu yang ada satu pemaju nie bukak booth untuk projek terbaru mereka di Tesco Sungai Petani..Lokasi rumah tue nanti adalah di kawasan perumahan yang baru dibangunkan iaitu di Bandar Seri Astana, Sungai Petani..

So malam tue jugak aku ajak husband pergi ke booth jualan tue..Niat nak memiliki rumah sendiri semakin membuak-buak.. Kami  tak kisah jika hanya layak untuk membeli rumah kecik pun janji kami ada rumah sendiri..sebab aku fikir sampai bila aku nak menumpang dekat rumah family aku kan....Sudah tiba masanya kami memulakan frasa baru dalam hidup kami berdua...kami jugak nak rasa bagaimana rasanya menempuh cabaran hidup berdua tanpa bantuan family..

Oleh kerana pada masa tue pendapatan kami berdua hanya layak untuk membeli rumah jenis Teres Kos Sederhana Rendah jer (3 bilik tido 2 bathroom) - tetapi kami tetap bersyukur... Bersyukur sebab berjaya jugak membeli rumah dengan hasil daripada titik peluk kami berdua.. Semua dokumentasi untuk proses membeli rumah diuruskan oleh Sales Executive yang aku panggil sebagai Kak Ita.. Alhamdulillah semua proses berjalan dengan lancar.. kami cuma perlu tunggu rumah kami tue siap sahaja nanti.. Kebiasaannya rumah yang di dalam pembinaan mengambil masa lebih kurang 2 tahun dari tarikh kita sign aggrement untuk siap..so kami menanti dengan penuh kesabaran..=D

Pejam celik tak sampai 2 tahun pun rumah kami tue sudah siap..Alhamdulillah tak salah aku memilih pemaju untuk menyiapkan rumah idaman aku tue.. Bukan apa takut jugak dalam tempoh pembinaan macam2 boleh berlaku..aku risau sebab dok dengar ada pembeli kena tipu dengan pemaju...hutang dengan bank tetap jugak kena bayar...sedangkan rumah yang dinanti tidak siap² atau terbelengkalai.. Nasib baik benda macam tue tak terjadi kat aku... Alhamdulillah..

Secara rasminya aku terima kunci rumah tue dalam bulan Ogos 2007...teruja gilerr masa pergi ambil kunci daripada pemaju.. rasa macam tak percaya pun ada sebab masa tue aku baru berumur 23 tahun tapi dah ada rumah sendiri...hehehe...After dapat kunci tue bermula la operasi pembersihan dan pemasangan segala.. Excited nak cepat² pindah tak mau bertangguh² lagi dah..lagipun modal tak banyak masa tue nak buat renovation semua.. so cukup la sekadar buat yang basic sahaja dulu.. Memandangkan aku stay rumah family lama sangat.. maka barang² rumah memang tak ada la.. yang ada hanyalah set bilik tido & tv jer.. sobsss..

So kami berdua mula menyimpan sikit².. sehingga la penuh barang² dalam rumah yang asalnya hanya ada 1 set bilik tido & tv sahaja...hehehe.. Ermmm...kalau bab apa rasanya duduk berdua jer laki binikkk...best ke tak????? Jawapannya of coz la best!.. privacy sangat..lebih mesra dan bertambah kasih sayangnya okeyyy...sumpah tak tipu!!!!!!

Tapiiii lumrah manusia..memang tak pernah cukup dengan apa yang ada.. Dah ada rumah kecik nak rumah besar pulak.. Aku la salah seorangnya..hahaha..tapi sila jangan judge aku nie tak bersyukur pulak okey...Bukan sebab aku tak bersyukur dengan rumah yang ada sekarang nie..tapi aku just nak upgrade sikit sebab kalau aku dok berdua jer dengan laki okey la.. tapi bila family aku datang or tetamu datang bertandang hahhh tang situ la baru nampak kelemahannya... Serius padat dan mampat jadikkknya.. So aku rasa dah sampai masanya untuk aku upgrade kepada rumah yang besar sikit.. Yang pasal rumah baru tue nanti aku citer kat entry yang lain.. Sekarang aku nak tatap dulu gambar² rumah lama aku nie.. Aku rindu sangat Rumah Pertama aku... sobs...sobs..sobs...

Rumah aku dari pandangan hadapan...Masa ni baru jer siap tembok tue..tak lama lepas tue dah dijual..sobs


Aku buat dua ruang sebab living hall dia jenis panjang..
So satu ruang tamu untuk borak² semasa tetamu datang..
satu ruang lagi untuk menonton tv..


Sofa nie adalah perabot pertama yang aku beli masa masuk rumah dulu.. Sebab aku tak tahan duduk kat atas lantai.. asyik kena kebas kaki jer.. nangis aku hari² mintak laki aku belikan sofa.. Cemuihhhh kot dengar aku dok mengadu setiap hari so dia beli la jugak Sofa L shape nie.. 

Ruang santai sambil menonton tv.. Teringat dulu aku selalu kalau tengok tv suka baring atas sofa..laki aku pulak akan duduk menyandar kat bawah... Kami sama2 melayan cite Walking Death..citer favorite tue..


:( rindu..........


Bilik air dalam Master Room...


Bilik No.2 nie aku jadikan sebagai bilik untuk tetamu..Ini ler set bilik tido yang aku bawak masa pindah dulu...Masih elok walaupun dah 10 tahun..kualiti barang dulu lebih tahan pada sekarang..yang sekarang hampehhhh..


Bilik Air No.2 dekat kitchen aku...


OMG!!!!!! Sangat rindu kat kitchen aku.. Rumah aku nie aku jual 1 year after renovation kitchen aku siap..So baru setahun jer la aku guna.. Teringat kenangan bulan puasa aku bangun masak sahur...Berbuka pulak aku sampai tak beli makanan luar..Selama sebulan tue la aku masak okeyyy... semangat kitchen baru la kata kannnn..


Concept color Black & White & Grey nie aku yang pilih...
modern sikit...interior design rumah aku nie kiranya kategori rojak.. hentam ikut suka jer.. janji sedap mata aku memandang..




 
Berkebun sorry bukan hobi aku la.. Kalau ada pokok² tue pun sebab Mama aku rajin mai bercucuk taman.. Aku nie harapkan hujan jer la baru pokok² tue dapat air.. kalau nak harapkan aku tak dak la.. pemalas punya olangggg..


Rumahku!!!.. Kenangan terindah kat sini akan sentiasa aku ingat sampai bila²...walaupun nanti dah pindah ke rumah baru.. Ibarat cinta pertama la.. mana boleh lupa.. 






You Might Also Like

5 comments

  1. Nape pindah dr seri astana :)

    BalasPadam
  2. Saya pindah kejap jer lepas jual rumah lama nie dan sementara tnggu rumah baru siap. . Skrg rumah baru dh siap dan saya dah berpindah ke rumah baru dah.. why awk dok seri astana jugak ka?

    BalasPadam
  3. fifi kan farah.. bulan 2 tahun depan genap 5 tahun duduk dengan family fifi.. pernah menyewa.. 3 bulan je.. abah panggil balik teman.. inshaAllah tahun ke lime akan pindah jugak..

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||