♥ BALI 2013 ♥ Day 3 ~ Half Day Tour ~ Uluwatu@ Kecak Dance

13:28


Entry yang asyik tertangguh jer..tak tak tahu la bila aku nak habiskan entry kat Bali nie..Trip ke Phuket/Krabi pun tak terbuat lagi..coming soon trip ke Korea pulak.. dah 3 bulan kot balik dari Bali..tapi entry tak siap² jugak..aku takut terlupa jer semua moments kat Bali tue.So sebelum aku terlupa jom habiskan entry nie laju²..tak kisah laa beb...cerita basi yang aku share kat sini pun untuk tatapan aku jer.. kot² kalau ada yang sudi singgah kat blog picisan aku nie silalah terima cerita yang basi berkilo² daripada tuan punya blog...Biasa la orang baru la katakan..terkial² lagi nak update satu² entry..:p

Okey aku sambung balik cerita hari ke-3 yer ~ Half Day Tour @ Uluwatu..Kenapa 1/2 day tour bukan full day??sebabnya aku nak pakej makan malam kat Jimbaran tue.. kalau refer kat website travel agent aku...pakej half day tour nie jer yang ada makan malam kat Jimbaran..So ambik jer le demi nak buat surprise birthday untuk My Sayang.. 

Tour kami start jam 4.00 ptg.. Destinasi pertama kami stop adalah di Uluwatu..satu lagi pura yang patut diterjah kerana view yang sangat cantik..sama seperti di Tanah Lot jugak..biasanya orang datang sini untuk tengok pertunjukan Kechak Dance sambil menikmati sunset..
Bersedia la yer sebab kita kena panjat tangga yang entah berapa ratus pun aku tak tau sebab tak sempat nak kira..

Nasib baik ada Pak Made aku nie rajin nak tolong snap picture kami berdua..senang la kami tak perlu usung tripot sekali naik ke atas..kalau tak jenuh la My Sayang..mana nak naik tangga lagi..
mana nak pegang tangan aku lagi kan..muahahah
Memang berbaloi² panjat sampai kat atas nie semata-mata untuk 
melihat keindahan alam ciptaan Allah Yang Maha Besar...Sumpah cantik sangat² pemandangannya..dengan laut yang membiru dan cuaca yang baik petang tue buat kami berdua bersyukur sangat dapat menikmati saat nie berdua..rasa macam pasangan yang baru berkawin pulak..feeling dia memang lain macam sikit..hehehe..apa yang kami rasa tue hanya kami berdua yang tahu.. ;p
Beautiful scenery..
Gayat oooo kat sini..masa nak ambik gambar nie pun terketar² kaki aku sebenarnya..hehehe

Aku ingat bercuti ke Bali time low season nie tak ramai orang..tapi sangkaan aku meleset sama sekali..punya la ramai orang datang ke Bali..Pak Made aku bilang show Kechak Dance nie adalah yang paling famous kat Bali.. Show nie nie pernah mencecah seramai 1000 orang penonton sehari semasa peak season..perhhh ramai tue!


Sedikit info tentang Kechak Dance ~ A Kecak performance is very simple. The men's chorus chants the words Cak ke-cak ke-cak ke-cak ke-cak ke-cak, in rhythm, over and over again, For this reason they are called the Kecak or Cak dance. The Kecak dances consist of about fifty men wearing only a loin-cloth, the upper part of their bodies left bare. They form rows of circles, in the middle of which is a coconut oil lamp. The Kecak dance is performed for dance-dramas and the story presented is taken from the Ramayana epic.


Sangat terhibur dengan show nie.. Kechak Dance nie lagi best compare to Barong Keris Dance...Mungkin jalan ceritanya lebih mudah difahami kot.. dan yang lebih menarik lagi sambil kita tengok show nie kita jugak boleh tengok sunset..;p
Yeayyy..nampak tak sunset kat sini..cantik sangat kan..
lebih cantik dari sunset yang aku tengok kat Tanah Lot..
Sunset yang semakin menghilangkan...
Bye² sunset yang indah..ada rezeki aku datang lagi nanti...;p

Walaupun tour kami 1/2 day jer tapi tetap meninggalkan kenangan yang terindah buat kami berdua..Okey lepas nie adalah masa yang ditunggu²  oleh aku...~ our dinner kat Jimbaran..tak sabar nak tengok reaksi My Sayang nanti...

bersambung di next entry yer..;p



You Might Also Like

18 comments

  1. owh..cuti2 oversea gtu..:)

    BalasPadam
  2. P awal thn ari tue..tp story tak habis lg..:p @Normi Nieza

    BalasPadam
  3. cantiknya.. bestnya pergi bercuti.. :D

    BalasPadam
  4. salam kenal :) bestnya jalan2 tgk negeri & budaya orang..moga berbahagia selalu :)

    BalasPadam
  5. Aminnnn...Thanks akak doakan kami..:p @syarqiah75

    BalasPadam
  6. xfaham..kenapa g bali kena ikat2 dekat pinggang....

    BalasPadam
  7. Nie kiranya mcm menghormati adat depa la..cth mcm kita jugak...kalau ada tourist yg nak msk tengok masjid kita depa kena tutup kepala kan utk yg pompuan dan kena berpakaian sopan..mcm tue jugak depa.. tempat yg kita nk p tue pura@tempat ibadat depa..so sebagai menghormati jugak la kena pakai kain nie..@misz sheyla

    BalasPadam
  8. ooooo faham2..kira adat la ea...patut la tgok kebanyakkan orang ikat2 kat pggang..ingat cam ticket ke ape..hehe

    BalasPadam
  9. yer betul..kena la hormati adat depa...;p @misz sheyla

    BalasPadam
  10. Sekali tengok Kechak Dance ni menyeramkan..
    Hehheheh..

    BalasPadam
  11. mmg mula2 tengok rasa seram AJ.. tapi dah lama2 tak seram dah.. best! :p @AyueJean AJ

    BalasPadam
  12. wahhhh.... seronoknya jenjalan... jeles plak.. haha

    BalasPadam
  13. Sesekali berubah angin tgk tempat dan budaya org memang best sangat..tambah2 p Bali.. ;p @Nadiah Ashikin

    BalasPadam
  14. bestnyaaaaaa memang salah satu wishlist saya adalah nak ke sana baliii uwwwuuuu =P

    BalasPadam
  15. Kalau ada offer tiket AA ke Bali murah kena terus grab..kalau x mmg xmerasa la nk p sana..:p @sarah mohamad

    BalasPadam
  16. teringin juga nak g Bali..

    BalasPadam
  17. InsyaAllah.. nanti ada rezeki awak pergi tau..mmg tak akan menyesal.. I in love with Bali@N.Aima K

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||