Aduhai la Motor!

13:50


Salam Bloggers..
Mari kita mulakan sesi santai borak petang Isnin yang blues nie 
dengan berkongsi pendapat dan pengalaman nak tak??? ..
Topiknya adalah Aduhai la Motor! ;) hehehe
Okey I start dulu na...
Al-kisahnya begini..3 tahun lepas I ada beli satu motor nie..
Motor SYM 200cc..tahu tak???
Tak tahu ek?? Meh i tempek sekeping...;)

Dek kerana dah jatuh cinta dengan Motor SYM 200cc nie la 
husband I trade-in motor lama dia Yamaha FZ150i yang pada masa tue bau kedai pun tak hilang lagi..
Yuppp betul beb...kami baru jer pakai motor Yamaha tue dalam sebulan lebih jer kot tak salah I..
kemudian kami trade-in ambik motor SYM 200cc nie..

Motor Yamaha FZ150i kami yang dah tinggal kenangan..
Kawan ofis I yang beli motor nie..;)

Actually yang boleh jadik trade-in motor tue sebab I la hari² dok potpet² kat husband yang I tak selesa nak naik motor Yamaha tue dah nak ulang-alik p kerja...(seat dia kecik weyhhh) huhuhu
Al-maklum saja la jarak perjalanan dari Sg.Petani ke Penang adalah 120km pergi dan balik...
so cer bayangkan tak ke kematu bontot  I dibuatnya..huhuhu
lagipun I bukan bersaiz macam anak dara dulu lagi dah..;(
Dulu tak pe la..bagi jer motor apa pun I tak kisah punya nak bonceng.....hehehe
So disebabkan kasih sayang husband yang sangat mendalam kat I..(meh muntah sama²)wakakaka.. 
and maybe tak tahan telinga dah kot dok dengar I membebel setiap hari maka husband I pun beli la motor SYM 200cc nie..


Antara ciri² yang membuatkan I jatuh cinta kat Motor SYM nie adalah kerana keselesaan, 
kemantapan enjinnya dan jugak kelajuannya...memang superb!!!
Motor SYM nie sangat selesa sebab body & seat dia besar!..(sesuai la utk saiz bontot I nie..muahaha)
Selain tue kelajuannya dan kelancarannya beraksi di atas highway 

membuatkan I tak rasa la penat sangat berulang-alik ke tempat kerja setiap hari..
I rasa bersemangat lagi ada ler..hehehe
Dari segi fuel pun memang sangat menjimatkan..
Purata sehari ulang-alik hanya RM8 jer..




Tapi ku sangkakan panas berpanjangan..
Rupanya kontang terus dibuatnya...huhuhu
Motor yang I rasa boleh berkhidmat lama
dah mula menyusahkan kami.. 
1st time motor nie buat hal...awal tahun hari tue..
Belting putus atas highway..
Nasib baik kami tak terbabas..
last² balik terpaksa naik lori..
kena tukar belting...melayang duit RM300+ 

Then makin lama makin menjadi² pulak problemnya..
2 bulan lepas pullly pulak buat hal..
Kali nie memang semput kami dibuatnya..
Kos tukar pully baru dan jugak service rutin adalah RM600+
Tapi disebabkan I ada kad ahli maka dapat la diskaun sikit..
Tue pun melayang bukan sikit jugak..RM495!
(service kereta pun tak semahal nie weyh)
Nak tak nak kena la bayar jugak sebab nak guna pergi kerja kan..
Kalau nak pergi kerja naik My Whitey tue lagi la semput kan..
So pejamkan mata jer la bayar jugak... 

Dan yang terbaru......
2 hari lepas melayang lagi duit kami RM102.00!
kali nie break pad, booth dan bering pulak buat hal...
Memang la orang kata alah membeli menang memakai..
Tapi kalau baru tempoh 3 tahun dah macam² ragamnya..
Mula la I nak naik meroyan...Macam tak berbaloi jer kan..
Lepas nie apa pulak problem nak mai I tak tahu la..


So sekarang I sedang berkira² nak tukar motor lagik..
samaada motor yang lebih bagus lagi 
atau nak beli motor kapcai jer... 
semua tue masih dalam proses dok timbang tara lagi...hehehe

Kalau ikut hati macam nak beli jer Motor Kawasaki Versys!!!
Perhhh gila dok berkenan sangat dah weyhhh...
Latest price RM41k!!!
Awat la mahai sangat...huhuhu
Kalau la tak kerana nak masuk rumah baru..
confirm rembat dah motor nie..hehehe



You Might Also Like

13 comments

  1. suke moto kawasaki...belilah..
    idaman nak bawa moto besar...hehe

    BalasPadam
  2. cr yg murah dan berbaloi guna..hehe

    BalasPadam
  3. hoh byk mkn duit gak yerk moto SYM tuh...

    BalasPadam
  4. den pon baru beli motor..alaa, moto vodo jaa...utk somi buat ulang alik poie opis yg x sampai 5km dari umah tuhh..hehehee...den poie kojo dgn keto, opis yg x sampai 1 km dr umah...hebak, kan...hahahhaa...

    BalasPadam
  5. beli motor kawasaki 750R..lepas tu boleh gi konvoi...hehe

    BalasPadam
  6. minat kereta je tak minat motor.. nak bwa moto pun x reti.. hehe... tapi paling minat superbike.. hehe

    BalasPadam
  7. jauhnya kak perjalanan nk ke tmpt kje.. tkut saya kalau nak naik moto ni..seriau..

    BalasPadam
  8. hihihi.. mama pakai moto paling sengkek je.. setakat ni alhamdulillah, tiada ragamnye..

    BalasPadam
  9. sabar aje la dengan ragam diakan, elok tukar yang lain.. tapi akak pun tak pernah memiliki motor.. lesen motor pun takde.. hihi..

    BalasPadam
  10. dugaan & cabaran betui dibuatnya..
    mmg jauh lah tempat kerja farah tu..
    better find the new & more comfortable punya motor :)

    BalasPadam
  11. Wah... Mmg feveret Naked Bike ek?
    Giorgio suke gak bike ni, tp yg jenis fully coverset...
    SYM 2 Scoot ke? 1st time dengar... (^_^).. ala2 Guilera

    BalasPadam
  12. asben kite pun pkai motor SYM nih. tp x tau brp cc.

    BalasPadam
  13. Scooter ni setiap 15 ribu km kena cek belting, setiap 2 ribu km kena tukar minyak enjin & gear

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||