Emir dijangkiti HFMD??

13:20


Salam Jumaat..
Baru sekarang I boleh nak menulis kat sini
sebab Emir baru jer tido lepas I bagi dia makan ubat..
Alhamdulillah keadaan Emir dah beransur baik..
demam pun dah berkurangan..
Terima kasih kepada semua yang sudi mendoakan Emir sembuh yer..
I'm really appreciated..

Masuk hari nie dah 5 hari Emir demam...
Sebelum nie, Emir memang pernah jugak demam..tapi tak la seteruk kali ini..
Rasanya ini kali yang ke-3 kot Emir demam sejak dia lahir
dan I rasa kali nie la yang paling teruk sekali demamnya..
Terkejut I masa check suhu badan Emir panasnya hingga mencecah 40.2 darjah Celsius...

Badan Emir start panas hari Isnin malam..
Tapi masa tue suhu badan Emir baru 37.5 darjah Celsius jer..
Biasanya kalau suhu macam tue maksudnya masih diperingkat awal nak demam...
So I just basahkan kepala dan badan Emir dengan air jer dulu untuk kurangkan rasa panas dia..
Alhamdulillah Emir tido dengan lena tanpa merengek...

Esoknya I bawak Emir check up kat Pakar Kanak-Kanak E&R....
Specialist yang sama I ambik injection prevenar untuk Emir..
I dah pernah story pasal Specialist nie....rujuk sini..
So far doktor kata Emir demam biasa jer..tak perlu nak risau..
Then doktor bagi I dua jenis ubat...ubat demam dan jugak untuk tekak..
sebab doktor kata ada ulser dalam mulut Emir...
Kesian Emir..mesti Emir sakit..
kita yang tua nie kena ulser pun melompat kan..
tambah la Emir...Patut la Emir minum susu pun tak habis..
tak selesa la kot.. :(
I memang nak Emir cepat sembuh...
so I pastikan Emir makan ubat ikut waktu yang doktor advised..setiap 6 jam...
tapi yang peliknya walaupun Emir makan ubat on time
demam Emir tak jugak kebah malah bertambah panas..
Masa nie la I check suhu badan Emir panasnya 40.2 darjah Celsius tue..
memang mengelabah la I..kalau panas setinggi tue berisiko kena sawan tau..
tapi kalau nak bawak Emir ke specialist tue balik memang kena tunggu esok
sebab specialist tue bukan 24jam..

I kalau boleh tak nak bawak Emir ke klinik lain..huhuhu..
I memang ambik risiko dengan tak bawak Emir ke hospital or klinik lain
walaupun panas dia macam tue..I nak jugak bawak Emir ke specialist tue esok..
So what I do..I call staff specialist tue yang dulunya jiran rumah lama I..Nama dia Kak Sha..
I mintak advice Kak Sha apa yang patut I buat..
perlu ke I bawak Emir ke hospital or klinik lain untuk dapatkan rawatan.. 


Kak Sha nasihat jumpa doktor yang sama..
Cuma buat sementara waktu nie, Kak Sha suruh I beli ubat cucuk bontot kat Farmasi dulu..
nama ubat tue Voltaren 12.5mg..
Kak Sha kata demam Emir terlalu tinggi so memang kena cucuk ubat kat bontot..
resultnya cepat...sekejap jer panas Emir turun...
I jugak letak cool fever baby kat dahi Emir dan berjaga la I sampai ke pagi..

kalau tido pun memang tido² ayam jer..
 
Sekali lagi I bawak Emir ke specialist yang sama..
I tunjuk kat doktor catatan suhu badan Emir I yang I ambik setiap 2 jam
dan jugak time I bagi Emir makan ubat..
Kali nie lain pulak jawapan doktor..
Emir disyaki dijangki HFMD!
Ya Allah terkejut I..Macam mana boleh kena..
I tak hantar Emir kat nursery...Adik ipar I yang jaga Emir..
Rasa macam mustahil jer Emir boleh kena HFMD..


Apapun I terima jer la ujian Allah..nak buat cmne lagi..
Sekarang yang penting I kena make sure Emir
sembuh seperti sediakala..
tak sanggup nak tengok Emir sakit macam nie...;(
Hari nie dah masuk hari ke-5 Emir tau sakit..
tapi tanda² HFMD tue tak seperti yang doktor cakap pun..
I tengok lebih kepada CAMPAK KECIK jer..
I baru jer bagi Emir minum air kelapa..
tengok la perkembangan Emir macam mana satg..
Nanti I update lain yer..



Ohh yer sedikit info tentang HFMD..
Hand, foot and mouth disease (HFMD) is a human syndrome caused by intestinal viruses of the picornaviridae family. The most common strains causing HFMD are coxsackie A virus and enterovirus 71 (EV-71).[1]
HFMD usually affects infants and children, and is quite common. It is moderately contagious and is spread through direct contact with the mucus, saliva, or feces of an infected person. It typically occurs in small epidemics in nursery schools or kindergartens, usually during the summer and autumn months. The usual incubation period is 3–7 days.
It is less common in adults, however it is still possible to catch it especially if never exposed to the virus previously. HFMD is not to be confused with foot-and-mouth disease (also called hoof-and-mouth disease), which is a separate disease affecting sheep, cattle, and swine (both are caused by members of the picornaviridae family, but are not trans-communicable between humans and livestock).


Mama & Emir kat specialist






You Might Also Like

14 comments

  1. huhu pray for ur speedy recovery Emir.. Farah, take a gud care of him ok ;)

    BalasPadam
  2. siannye die...get well soon emir...aleesya pn dh kne HFMD ari tu

    BalasPadam
  3. semoga emir cepat sembuh :')

    BalasPadam
  4. Ye ke..teruk x?..I dok confuse nie antara HFMD n Campak..simptom nak sama kan.. @Nurul Ilyani

    BalasPadam
  5. HFMD 2 camne ek?
    1st time Giorgio dngar pnyakit ni...

    BalasPadam
  6. Secara ringkasnya penyakit kuku & mulut yg kerap menyerang kanak2..tpi orang dewasa pun boleh kena jugak.. ;) @Giorgio Izas

    BalasPadam
  7. harap emir x apa2.. cpt baik yer syg! ;)

    BalasPadam
  8. alahai, siannyer... u bg air kelapa nak bg bijik2 campak tu kluar habis ngn cepat kan..? hopefully emir cpt sembuh...

    BalasPadam
  9. akak doakan semoga emir cepat sembuh.. akak teringat anak kawan akak, masa umur 2 bulan selalu demam teruk sehingga kena sawan, rupa2nya dia terkena jangkitan kuman, sehingga hari ini dah 3tahun umurnya, tapi dia jadi lembap dan kakinya tak boleh berjalan seperti kanak2 lain.. kasihan akak tengok.. huhu.. farah jaga emir baik2 ya..

    BalasPadam
  10. Yup dah bagi air kelapa utk bagi campak keluar cepat..;p @Zura Lee

    BalasPadam
  11. itu yg farah takutkan akak..mmg farah dok pantau suhu Emir..tak nak bagi dia kena sawan..farah pn ada seorang sepupu yg kerap kena sawan..now umur dia 24thn tapi akal macam budak2 lagi akak..thanks yer akak doakan Emir.. ;p@Mizz Aiza

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||