Dugaan Ramadhan Hari ke-3..

08:03


Salam bloggers..
Last Friday kan hari jadi I.. 
So My Sayang cakap nak belanja I makan Buffet Ramadhan kat Hotel Park Avenue Sg.Petani..
Dengar jer words Buffet Ramadhan terus I tarik mulut muncung..
"Ermmm Buffet Ramadhan jer ek??
(hampa baca mesti muncungkan mulut macam I jugak tau..;D)

Bukan apa...I baru dok feeling Nakkkkk..
ber-candle light dinner....
ber-romantikaaaaaa..
berdua-duaannnnn..
U pandang I...I pandang U...
U Suap I..I suap....
muhahahaha..

Tapi semua tue hanya tinggal angan² jer la...

sebab birthday I kan jatuh dalam bulan puasa..
so kebanyakan hotel memang tak der nyer nak layan angan² I nie..
Depa dok sibuk promosi buffet ramadhan jer la..
so I pasrah & terima jer seadanya...
Buffet pun Buffet la..huhuhu
janji dapat makan berdua jer..hehehe

Tiba² I dikejutkan oleh satu panggilan telefon...

Mama I call cakap dengan nada yg panik..
Katanya Emir jatuh katil!!!
What!!! Jantung I masa tue pun jatuh sekali!!!!!!!!
Mama I kata dia tidokan Emir dalam baby cot Emir..
tah masa bila Emir bangun pun tak perasan sebab masa Emir jatuh tue Mama I kat dapur tengah siapkan juadah untuk berbuka nanti..
dia terkejut dengar Emir menangis..rupaya dah terlentang jatuh kat bawah dah...I rasa Emir panjat nak turun kot daripada katil dia..

Sepanjang dok ondaway nak balik rumah I dok nangis ja..
risau sangat² sebab Mama kata dah banyak kali Emir dok muntah..
Masa nie I dah tak terbayang lagi dah candle light semua...
I dok terbayang muka Emir ja..
Dalam hati I tak putus berdoa agar Emir tak dak apa² yg serius..
Sampai jer rumah tengok Emir still dok muntah jugak..
tanpa salin baju terus bawak Emir ke Emergency..

Sampai kat hospital terus kena masuk ke Zon Kuning..

Doktor yang duty masa tue terus datang check up Emir..
Doktor bagi tahu Emir perlu ditahan 
under observation sampai jam 10.30mlm..
Kalau dalam tempoh tue Emir still jugak muntah² & 
tak aktif seperti biasa doktor akan proceed dengan CT Scan..
Doktor jugak ada maklum kat I yang muntah Emir bukan jenis yang tersembur keluar tapi jenis yg meleleh ke bawah sahaja..
Kalau yang tersembur tue memang dia akan terus buat CT Scan..
sebab tue dia letakkan Emir under observation kerana kalau boleh dia nak elakkan buat CT Scan tue sebab prosedur tue ada tahap radiasi yang tak sesuai untuk baby...

Petang tue I berbuka kat hospital la.. 
Berbuka dengan air soya & sebijik paw kacang jer..
tak lalu nak makan selagi condition Emir tak okey..
Sepanjang kat observation tue pun Emir still dok muntah jugak..
Ya Allah masa tue I risau sangat².. 
dalam hati I tak putus berdoa mintak Allah segera sembuhkan Emir..

Tapi selepas beberapa jam....


Alhamdulillah condition Emir semakin positif..
Muntah pun dah berkurangan..
dan yang paling penting Emir still aktif macam biasa jugak..
dah tak dak rupa orang sakit lagi dah..
Ishhh Emir nie buat Mama betul² risau tau tadi...
Tengok la Emir nie...dah tak tahu nak duduk diam langsung..
asyik nak memanjat jer kerja dia..
Maybe kesan pening jatuh tadi dah berkurangan kot..
bukan setakat nak memanjat jer..
mulut pun dok potpet
² tak berhenti..
entah apa yang dia dok cakap I pun tak faham..
buat bising jer..kesian kat patients lain yang ada kat situ..
Memandangkan perkembangan Emir yang semakin positif...
Doktor kata tak perlu la buat CT Scan tue..
Fuhhhhh..dalam hati I lega sangat!!!
Around jam 10.00mlm  Emir dah boleh discharged..
Cuma Doktor pesan kalau kat rumah nanti tiba² condition Emir tak okey balik kena cepat² bawak ke hospital..
Balik rumah tue dua² beranak kami terbongkang fengsan tak sedar diri..hahaha

So I nak share kat sini bila anak dah start memanjat jangan la kita rasa baby cot tue cukup selamat untuk anak kita lagi dah..
Memang nampak macam mustahil jer Emir boleh panjat keluar dari katil dia..tapi itu la orang kata malang nie tak berbau kan..
then kalau la jadi macam situasi I nie..
kalau anak muntah² lepas jatuh cepat² la bawak ke hospital..
bukan apa takut ada perdarahan dalaman jer...
Syukur Alhmdulillah...Emir dah okeyyyy..
"Terima Kasih Ya Allah kerana makbulkan doa aku"







You Might Also Like

26 comments

  1. alhamdulillah..emir tak apa2..

    BalasPadam
  2. Sy sejak ada baby da x pakai katil da. Letak ja tilam atas lantai. Kes mcm ni la, daughter jatuh sebab tidur berpusing 360 darjah.. takut kn..

    BalasPadam
  3. sama macam kes sufi la ni fara, sufi jatuh terus pengsan, nasib takde apa..

    nasib Emir takde apa,.. kesian dia..

    BalasPadam
  4. Alhamdu lillah emir tak apa2..tp budak2 seusia emir memang suka memanjat n mengutip..jangan alpa =)

    BalasPadam
  5. Itu la igtkan tidokan dia dalam katil dia ok la..tapi rupanya risiko jugak.. @Nelly Norizal

    BalasPadam
  6. Itu la risau..nasib baik Sufi takde apa jugak..bahaya kan budak tengah membesar nie..kena alert lebih lagi la.. @Norhasniza Khalid

    BalasPadam
  7. Betul tue akak..mengutip tue pn satu hal lgi..InsyaAllah akak lps nie farah akan more alert la.. ;p @~Kak Nah Backyard (^_^)~

    BalasPadam
  8. mujur x de aper2..syukurlah...

    BalasPadam
  9. Alhamdulillah dik...anak tak de apa...takut nyawa cik akak baca entri nie....cian tengok emir lah dik

    BalasPadam
  10. Mungkin ada hikmahnya. Berhati-hatilah selepas ni. Budak-budak dia tak tahu pun bahaya ke apa. Dia tahu seronok saja.

    BalasPadam
  11. alhamdulillah... nasib baik tak apa apa.......

    BalasPadam
  12. Alhamdillilh..semoga emir sihat2 selalu..

    BalasPadam
  13. Alhamdulillah emir tak apa-apa.. risau juga..

    BalasPadam
  14. alhamdulilah emir tak apa apa, moga cepat sembuh

    BalasPadam
  15. alhamdulillah emir takde apa2... :)

    BalasPadam
  16. bahaya..mmg xleh tidokan dalam baby cot dah kalau cm tu...

    BalasPadam
  17. alhamdulillah emir tak apa2 kak...syukur ^_^ dulu masa sya kecik2 sya pun pernah jatuh dari katil..waktu tu tgh malam...bgun pagi mak jumpa JM bawah katil...haha! =)

    BalasPadam
  18. zura ada anak baya emir nih, so zura paham mcmmn farah rasa..huhhuhu..takot nye lahai... tapi emir dh kembali ceria rsnye dh tkde benda yang merisaukan dh...

    BalasPadam
  19. nasib baik tak teruk...haah anak buah kita belum boleh berjalan betul2 pun dah berjaya memanjat sana sini...

    BalasPadam
  20. alhamdulillah. nasib la emir x apa apa. risau akk bc citer ni tau. anak akk dulu pun suka panjat2 bb coat tu. aduhai...

    lain kali jgn buat lagi tau emir. sian kat mama tu. risau dia.

    BalasPadam
  21. Ya Allah Emir..buat semua orang panik je kan...syukur takde pape..

    *sian mama ngan papa, xdela adegan romantik2 tahun ni hehe

    BalasPadam
  22. nasib baik emir dah okey...risaukan kalau anak jatuh..

    BalasPadam
  23. Alhamdulillah, Emir takde pape..budak nak membesar memang camtu kan..tambah kalau yg lasak sikit. Memang nak kena berjaga2

    BalasPadam
  24. Ya Allah!!! panic kejap baca cerita Farah ni.. nasib baik lah tak ada apa yang serius.. Alhamdulillah semuanya selamat
    *langsung lupa pasal crita candle lite dinner & Buffet Farah tu*

    Btw, Happy Belated Birthday Mama Farah ;)

    BalasPadam
  25. eka yang baca pulak risau. nerveous je.

    Alhamdulillah Emir tak apa2.

    happy belated bday akak!

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||