'Ting' For Emir

10:00



Salam bloggers..
Duit Raya yang Emir dapat tahun nie
dah selamat masuk dalam akaun simpanan 'TING'..
Simpanan nie adalah untuk masa depan Emir jugak..
sebab banyak perancangan yang i nak buat untuk Emir..
salah satunya I nak hantar dia ke Kindergarten yang terbaik nanti..
So bila dah banyak plan tue of coz la i kena start menabung dari sekarang kannn..
i harap sangat i boleh bagi yang terbaik dalam proses membesarkan Emir..InsyaAllah..^__^ 

I jugak nak share sedikit perbezaan pasal akaun simpanan nie..
Actually ada 2 jenis akaun yang kita boleh bukak untuk anak kita iaitu Amanah Saham Bumiputera (ASB) ~ Akaun Remaja & yang kedua adalah Amanah Saham Didik..
Tapi antara kedua-dua simpanan nie i syorkan hampa pilih la simpanan ASB sebab dividennya lebih tinggi berbanding dengan Amanah Saham Didik..

Tak percaya???
Meh tengok perbezaan prestasi kedua-dua tabung nie..


ASB
ASD
Nampak tak prestasi tabung ASB adalah lebih baik drp ASD..
^__^



Okey lagi satu hal yang sensitif sikit nie...
I tahu mesti ramai yang masih keliru tentang hukum melabur dalam unit amanah nie kan..
I nie pun bukan bijak pandai nak berhujah pasal hukum nie..
dah la tak pandai tak layak pulak tue..hehehe
tapi dari apa yang i tahu.. 

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-80 yang
bersidang pada 1 - 3 Februari 2008 telah membincangkan Pelaburan Dalam ASN, ASB dan seumpamanya.
Muzakarah telah memutuskan bahawa hukum melabur dalam Sekim Amanah Saham Nasional (ASN), Skim
Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan skim yang seumpamanya serta dividen atau bonus yang diterima 
adalah HARUS..


Hampa boleh baca kat sini jugak..

SUMBER


So marilah kita sama² menabung demi masa depan anak² kita.. =D




You Might Also Like

19 comments

  1. perancangan untuk masa depan anak bermula dengan menabung..good job sis :).

    BalasPadam
  2. alhamdulillah... bagus la menabung dari sekrg.. utk masa dpn anak kan.. ;)

    BalasPadam
  3. assalamualaikum kak. bestnya Emir dah ada tabung. insyallah terjamin masa depan dia. sheila pun ada ASB. heee nanti nak buka juga utk bakal anak2. hehehee

    BalasPadam
  4. rara pon tunggu suami balik esok.baru nk g bank buat buku anak.hehehe.rasa mcm nk simpan kat tabung haji.

    BalasPadam
  5. cik nor guna asb utk simpanan ttp cik nor..:)

    BalasPadam
  6. heheh sama.. anak2 i pun buat ASB ting tu.. berbaloi2 u.. tahun depan anak sulung i dah masuk school.. nanti i buat entri untuk servay school dia.. masih draft lagi.. hehhehe..

    BalasPadam
  7. wah... mesti banyak duit raya Emir ni.,, sebelum tu nak tanya, mama Emir bagi berapa?.. hihihi

    BalasPadam
  8. Fatwa kbgsaan mmg harus yg haramkn fatwa bbrpa negeri.. cuma yg diputuskn haram ialah buat pinjmn utk melabur ASB.. so, utk smpnn sendiri msh harus hukumnya... :)

    BalasPadam
  9. sume tu tuk ms depan ank dan perancangan ms hadapn...

    BalasPadam
  10. I mmg bukak account ASD & SSPN utk Khairine & Danish..

    Gud Farah, bagus utk emir.. permulaan yang baik ;)

    BalasPadam
  11. alhamdulillah..menabung dari kecil..
    kalau ada anak pun ingat nak buat macam nie jugak la..

    BalasPadam
  12. Bila dah anak ni memang keutamaan lebih kepada anak2.. Mesti akan ada perancangan yang baik untuk masa depan mereka kan? =)
    ZON PERMAISURI CHOMEL

    BalasPadam
  13. mamilisa pon dah buka account asb untuk lisa since umor lisa 6 bulan lagi..:)
    good info farah :)

    BalasPadam
  14. bgus tindakan akk tu..demi kesenangan tuk anak2 juga kan..

    BalasPadam
  15. bagus betul melabur untuk kesenangan di kemudian hari.. tahniah farah kerana membuat pilihan yang bijak.. :D

    BalasPadam
  16. Elok ni kak...
    Dulu masa kecik2 ada...

    BalasPadam
  17. fifi pulak tengah berkire2 nak bukakan tabung haji untuk ufairah..

    BalasPadam
  18. bgun kak farah kna simpan untuk anak2..putri pun buka ASB dn jugk tabung haji..=D

    BalasPadam
  19. zura pun duit raya anak2 cpt2 masukkan dlm akaun dorang...

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||