Review Stroller SCR 9 & Tips Memilih Stroller

09:16





Baru semalam I jual stroller SCR 9 Emir nie..I let go RM300 jer.. harga asal masa beli RM539..I jual stroller nie sebab dah rasa tak best nak guna dah..hehehe..kenapa tak best..ok meh nak share serba sikit tentang kebaikan dan kelemahan yang terdapat pada stroller nie...review nie just pendapat peribadi i yer..masing2 ada pendapat sendiri..bukan niat nak kondem ke apa ok..saja la i kongsi pandangan peribadi tentang stoller nie..mana tahu kot boleh dijadikan panduan buat bakal ibu or ibu² yang buntu nak membeli stoller yang terbaik untuk anak kesayangan..=D

Kebaikan stroller SCR 9

Sesuai untuk newborn sehingga umur 3 tahun..(for newborn boleh tukar jadi bakul)
Design cun...nampak sporty...
Seat boleh ubah –facing hadapan or facing kita..
Roda boleh berputar sehingga 360..
Kedudukan seat yang boleh laras.. (3 steps)

Kelemahan stroller besar gedabak
Berat!...9.3 kg okeyyy..(pecah lemak I setiap kali nak turunkan stoller nie dari bonet kereta..tapi nasib baik tugas nak turunkan tue husband I yang buat.. =D)
Susah nak simpan(sebabnya terlalu besar..kalau tengok kat tayar tue pun dah tahu kan..memang akan makan ruang sangat..jika yang pakai kereta kecil seperti viva or myvi memang tak boleh masuk..stroller nie hanya sesuai untuk kereta jenis sedan ke atas.. senang cakap kereta yang ada bonet..)
Merugikan ruang(kalau hampa yang pakai kereta sedan okey lagi sebab ada bonet belakang yang luas kan..so boleh la campak stroller nie kat belakang bonet jer..tapi kalau pakai yg kereta jenis mpv.. memang akan merugikan ruang lah..walaupun memang still boleh simpan if turunkan seat semua..tapi cuba fikir, buat apa nak bazirkan ruang tue semata-mata untuk simpan stroller nie jer..

Susah nak handle time shopping(stroller nie tak boleh lalu kat ruang yang sempit..akan tersangkut kat tayar yang besar tue haa.. or maybe kadang2 tue tempat yang kita nak lalu tue sebenarnya dekat jer...tapi disebabkan tak lepas nak lalu, so kita terpaksa kena ambil jalan yang lebih jauh pula..tak ke menyeksakan mental dan fizikal..

Tak boleh save bajet(why I kata tak boleh save bajet.. contah...macam Farah nie kan suka jenjalan..3 beranak jer..so sepatunya boleh sewa kereta viva or myvi jer kan...
tapi disebabkan stroller yang besar nie I terpaksa kena sewa kereta yang mempunyai bonet..tahu jer lah..lagi besar kereta yang kita sewa...lagi mahal la harganya..betul tak? Haaa tak ke membazir kat situ..


So itulah serba sedikit kebaikan dan kelemahan stroller jenis besar macamni..Dulu time mula² nak beli.. nak yang nampak cantik dimata jer..kononnya tak dapat nak beli Quinny, ala² Quinny pun jadik la..tapi bila dah guna baru tahu!.. huhuhu..banyak kelemahan drp kebaikannya..seperti yang i katanya tadi..ini hanyalah pendapat peribadi I saja..taste masing² berbeza kan..mungkin senang bagi orang lain tapi sebaliknya bagi I..

Jadi sekarang misi nak cari stroller baru untuk Emir..i prefer stroller jenis umbrella..Ada la 2-3 brand yang dok berkenan..Maclaren/Combi (mahal pulak..tak mampu la...hohoho =D) Chicco/Halford/Sweet Cherry (shorlisted) Ada yang nak share tak dengan I brand stroller jenis umbrella yang best??





You Might Also Like

44 comments

  1. betul jugak tu kak sis, semua nak kena kaji dulu sebelum kita beli sesuatu barang tu.

    Masa kenit dulu, beli stroller yang murah2 je takda brand, asalkan muat masuk dalam bonet kete kebal tu boleh aje. Lagipun, budak2 cepat membesar dan cepat berjalan.

    Apapun good luck sis! semoga ketemu stroller yang selesa dan diidamkan ;)

    BalasPadam
  2. wah bagus emir nak dok jugak dalam stroller..lisa? hurm bole kira berapa kali je guna stroller SCR8 tu..now dah berbungkus dalam store..simpan untuk adiknye nanti..tettt..hehe..

    BalasPadam
  3. alamakk.. boleh pecah lemak.. ish.. xnk la..hihi.. nice tips dear.. ada anak boleh la follow tips2 ni.. xde anak lagi xyah pikir.. hihi..

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum kak, wahhh banyak keburukan rupanya bila guna yang besar ni. hehehe thanks sharing tips. kalau sheila ada baby, sheila minta tips2 kat akak ye :)

    BalasPadam
  5. Opss terlupa, nak minta izin share dekat fanpage sheila yaaa :)

    BalasPadam
  6. hehe banyak keburukan dari kebaikan.
    apa2 pun itu hanya pendapat peribadi farah je kann..
    Sorry, tak dapat nak suggest apa yg bahuih coz cek tak dak anak kecik hehheheeh ;)

    BalasPadam
  7. ala.. fiza belum kawin.. tp insyaAllah.. =) stroller pung ade keburukan n kebaikan.. hehehe

    BalasPadam
  8. sya penah pakai stroller combi, quinny buzz dan esprit

    combi - sgt ok, dr segi saiz, berat & tayar dia pun smooth je bila tolak..

    quinny buzz- sangat ok jugak tp banyak mkn ruang cket..walaupun seat, tayar dia sume boleh cabut, seat dia tak boleh nak tutup..mmg mcm tu je..tp bila tolak mmg best la..klu berminat ngan brand quinny maybe boleh survey quinny zapp..saiz dia kecik cket..senang simpan.

    esprit - kurenggg sikit, dr segi nak bukak & tutup mcm payah cket..tayar pun x bape nak smooth..

    sekian pendapat dr sy hehe... =')

    BalasPadam
  9. Susah jugak ye kalau beli stroller besar2 ni. Tapi kalau takde stroller, penat pulak kite nak mendukung anak tu. Hee~

    BalasPadam
  10. ade jugak ye keburukkan dia...
    lemah bila berbicara pasal barangan baby nie..sebak rasanya..

    BalasPadam
  11. Akak dah lama tinggalkan duni stroller tp yg biasa guna Sweet Cherry jelah.

    BalasPadam
  12. wak pon dh lama x pakey stroller gituu.,ehHHee

    BalasPadam
  13. berjasa juga stroller tu ya.. akak takde experience lain bab ni untuk dikongsi dengan farah.. hehe..

    BalasPadam
  14. ms ada bb dulu pakai gak stroller. tp beli yg murah2 je dan senang nak mengangkut. sll bw stroller ni time pg hsptl je. maklumla, pg berdua dgn bb je.

    BalasPadam
  15. oic....tp yg kecik je best ke haa

    BalasPadam
  16. saya suggest combi..saiz comey jer..
    saya guna stroller graco.sama masalah mcm awak.tegap dan selamat tp saiz terlalu besaar

    BalasPadam
  17. kalau fifi.. fifi pakai ssc (soft structure carrier) je.. lagi senang.. 2 stroller tesadai macam tu je kat rumah.. satu yang besar gedabak.. satu yang macam payung tu.. 2 2 tersadai sebab lagi selese pakai SSC..

    BalasPadam
  18. bagus perkongsian ni kak.mana tahu, ada kawan2 yang baru dapat bby nak beli ke, at least dah tahu info sikit2 kan..

    tingin nak beli stroller bila ada ank nti..hehehe

    BalasPadam
  19. i tak pernah tau brand stroller huhu tp baru ni pg mall husband i ckp 'eh lawala stroller ni'. sekali i tengok stroller quinny hihi. memang cun design tp tulah tak tau ok ke tak. baca review u ni ada pro and kon

    BalasPadam
  20. ada anak nnti...sure JM beli stroller ni..hahaha

    BalasPadam
  21. Nanti kalau saya dah ada anak nak beli stroller ni bolehlah ikut panduan ni.

    BalasPadam
  22. tq for sharing..tgh usha2 gk scr9 ni..tp berat n gedabak ea..mcm kena tolak tepi la kot sbb bonet kete pn mmg jenis kontot..huk3.

    BalasPadam
  23. As.salam.. Stroller ni nk let go ke? Availble lg x?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wsalam dear.. sorry la x available la.. dah jual lama dah.. sorry yer.. ;)

      Padam
  24. Salam..dh tu stroller n carrier apa yg ok??nk tmpg tnya..dok tgk scr 1 dgn 2 mcm best gak..sy guna keta myvi.

    BalasPadam
  25. Salam..nk tmpg tnya,dh tu stroller apa yg ok??tgk scr1 n 2 mcm cntik je..sy guna keta myvi je..muat x, scr1 @2 bonet keta myvi??lg 1 carrier pa yg ok n brpatutan ye??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wsalam.. boleh cuba stroller jenis umbrella...senang nk simpan dlm kereta.. boleh consider brand maclaren.. atau halford pun dh okey.. kalau carrier pulak saya guna yg scr punya.. 2 in 1.. carrier dan car set.. semoga dpt membantu.. =D

      Padam
  26. Tq for sharing. Saya baru nak beli SCR9 ni dan saya pakai Myvi je. Ingat ia stylo kan, tak terfikir ia boleh muat dlm krete ke tak.

    BalasPadam
  27. nice sharing dear. saya pon dulu pakai SCR6. iya betol, byk kelemahan dari kelebihan. design cantik tapi bulky. saya pon guna myvi. nak ok, beli yg umbrella folded. saya guna Maclaren Globetrotter. Puas hati, hanya 4.8kg. kalau kita sorang2 pon boleh handle. cuma, model ni utk 6m ke atas & hanya forward facing. :)

    BalasPadam
  28. Salam semua..sy hmpir2 nk blh guna scr9 ni utk ank llaki sy..tp mlang nye sy d tipu oleh si pnjual dlm mudah.com...kcewa yg t'amt..jd b'hti2 la dgn pnjual..klau blh,cash on delivery..jgn mtk pnjual pos...

    BalasPadam
  29. Salam semua..sy hmpir2 nk blh guna scr9 ni utk ank llaki sy..tp mlang nye sy d tipu oleh si pnjual dlm mudah.com...kcewa yg t'amt..jd b'hti2 la dgn pnjual..klau blh,cash on delivery..jgn mtk pnjual pos...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kesiannya kat awak..saya hari tue pun jual kat mudah jugak stroller ank nie.. tapi orang yg beli tue mai ambik sendiri.. rasanya cara tue lagi mudah.. sebab kalau nak hantar melalui pos pun problem jugak sebab stroller nie besar.. tak pe la maybe bukan rezeki awak.. lepas nie hati2 k..

      Padam
  30. Tq kak...sy jd serik n tkut da pmblian mllui on9 ni...ksian plak dkat org yg btul2 nk mniaga kn..sy mtk org tu pos sbb sy dk klate.org tu dk slangor..tp alhamdulillah resit sy bank on dkat org tu sy da serah pd polis.slebih nye nsib baek sy smpan no akaun org tu..klau rzeki sy,org tu kna hkum la hrap2nye..bkn ape,tkt nti org laen plak kna...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yer la btl tindakan awak tue..kalau tak ambik tindakan takut org lain pulak yg terkena kan..

      Padam
  31. Salam semua.... nice sharing... dulu sy pun pakai scr 5... bulky sikit... skrg pakai maclaren ringan tp sy nak jual sebab nak beli twin stroller... klu sape2 berminat boleh email sy mazariffin@gmail.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sis Maz Ariffin, sy nk tgk gmbr stroller maclaren tu dlu bole? Blh pm kt fb sy `Mariam Erman`

      Padam
  32. Firdhaus AzizanOktober 20, 2015

    AsSalam...saya Firdhaus,dh kawen 4 thn,anak pun baru sorg,lelaki,3tahun dan yg menarik,nama anak saya pun Emer juga,Muhammad Emer Eusoff,dan pakai jgk stroller SCR9 ni,warna pun merah,hehehe...kebetulan la,apa yg saudari sharekan ni mmg saya sokong 100%,bnyk sgt kelemahan stroller ni,tp tu la isteri xbagi jual,katanya sayang,huhu...dan disebabkan xlarat dh nak dukung Emer ni yg smakin membesar,saya beli satu lg Baby Buggy brand My Dear,sgt mudah lipat dan simpan,dan murah la jgk berbanding jenama2 high end yg lain tu,murah tu sbb saya beli kt kilang dia di beranang,kalau berminat nak pergi ke sana boleh google location kilang dia di www.mydear.com,dan 29 oct - 8 nov ni diorg akan buat jualan kilang,cuba lah cekidaut kt portal diorg tu ye,mana la tau ade yg berkenan,hehehe...AsSalam...

    BalasPadam
  33. Sy nk bli blh tk

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sorry dah jual lama stoller tu..=D

      Padam
  34. Sy dh bli boleh tk..pm sy 0196794425

    BalasPadam
  35. Sy nk bli blh tk..pm sy 0196794425

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tanpa NamaApril 07, 2016

      Saya pon Nk let go stroller like this SCR9..around rm200 nego.. bminat wsap 0133172901

      Padam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||