Petua Nak Hentikan Tabiat Merokok Suami Tersayang

13:30


Sumber
Salam Bloggers,
Wah kemain kan panjang tajuk entri i hari nie..hehehe
Today i nak share petua yang i gunakan sehingga berjaya menghentikan tabiat merokok husband i dulu..Dulu husband i seorang perokok tegar..kadang² tue sehari sampai 2 kotak rokok dia boleh pulun dok hisap..Rutin seharian dia..bangun tido rokok..lepas makan rokok..nak mandi rokok..nak ukukuk pun rokok..Pening i dibuatnya..dah la i memang tak suka bau asap rokok..*BUSUK ~ jangan marah yer wahai perokok tegar...huhuhu

Tapi Alhamdulillah sekarang dah masuk 6 tahun dah husband i berjaya meninggalkan tabiat buruk dia tue..
Nak tahu apakah petua yang i gunakan tue??
hampa kena la baca sampai habis ..hehehe

Actually petuanya tak dak la hebat mana pun..nak share nie pun pikir banyak kali takut orang tak percaya jer apa yang bakal i nak citer nie.. tapi please la percaya kat i..sebab setiap apa yang i citer @ share info kat blog i nie adalah dari hati i yang tulus murni..tak main la nak tipu-tipu beb..=D


Okey sebelum nak tue..meh nak flashback balik kehidupan i bersama seorang perokok tegar a.k.a husband i la sejak 6 tahun yang lepas..FYI, kesedaran dan keazaman untuk menghentikan tabiat merokok husband i nie bermula semasa i kerja kontrak kat Hospital Sultan Abdul Halim, Sg.Petani..So faham² la kan kalau dah kerja di hospital nie...setiap hari kita akan dapat tengok & tahu segala macam jenis penyakit yg ada...so dari situ la sedikit sebanyak menimbulkan kesedaran i untuk menjalani hidup secara sihat..

Semua orang tahu tentang bahayanya merokok betul tak..rasanya tak perlu kot i elaborate kat sini kesan dari pada merokok tue ke atas diri seorang perokok..So i sebagai seorang ISTERI yang tersangat menyayangi seorang SUAMInya.. haruslah i buat sesuatu untuk menyelamatkan husband i dari membunuh dirinya sendiri secara perlahan-lahan..

Banyak cara yang i terpikir nak buat masa tue dan salah satunya nak bagi dia makan ubat untuk menghentikan rasa gian untuk merokok.. tapi tak sempat pun i nak belikan ubat tue lagi sebab petua i lebih mujarab beb.. hehehe

Okey nak tahu tak apakah petuanya...please scroll down...

PETUANYA ADALAH
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
KASIH SAYANG
Kenapa????Tak percaya meh?????
Seriously i katakan itu la petua yang i gunakan untuk menghentikan tabiat merokok husband i..

Ceritanya bermula begini...
Di suatu petang yang panas terik...hehehe..*bluwekk ayat skema
Okey serius sikit...petang tue i dengan husband i nak keluar p jenjalan..Normal la kan dok dalam kereta mesti la potpet²...
Akhirnya perbualan biasa jer pada mulanya antara suami isteri telah merubah keseluruhan hidup kami laki binik..=D

Kebetulan pulak masa tue tinggal beberapa hari jer lagi nak sampai birthday i yang ke-23thn..Biasa la i nie kan..tabiat mesti nak claim hadiah setiap tahun..*macam budak kecik!

So tertiba dapat idea hadiah birthday i tahun tue i nak husband i berhenti rokok 'demi i'

Betul!!!! i kata kat husband yang i tak nak harta benda untuk hadiah kali nie.. Apa yang i nak adalah seorang suami yang bebas dari rokok..lepas tue i tambah asam garam sikit lagi... i kata i nak menjalani kehidupan bersama² dia dan nak habiskan hari tua pun bersama.. *InsyaAllah if dipanjangkan jodoh & umur kami...i tak sanggup nanti nak terima hakikat if i hilang dia hanya kerana ROKOK!!!!

Ermmm kelat jugak la muka dia masa tue..
Tapi dia promise akan cuba sedaya upaya dia untuk berhenti rokok demi i..*terharu bila ingat balik nie.. huhuhu

Alhamdulillah walaupun dugaan masa nak berhenti tue Maha Hebat...*sebab husband cepat naik angin jer dalam tempoh nak pulih tue..tapi berkat sokongan dan kesabaran kami berdua akhirnya hari nie i dengan bangganya mengatakan husband i telah BEBAS dari ROKOK!!!!


p/s * Sayang if abg terbaca apa la yang ayg coret kat sini..
ayg nak abg tahu yang ayg bangga sangat dapat seorang suami seperti abg yang sanggup berubah demi ayg dan rumahtangga kita..apa yg ayg mintak tue pun bukan untuk kepentingan diri sendiri tapi adalah untuk kebaikan abg dan hidup kita berdua..
'LOVE you till jannah My Dear!! InsyaAllah..=D


Maaf jer panjang sikit entri i hari nie..So apa kata hampa pun try petua i nie kat husband hampa..mana tahu berjaya jugak..Jom katakan TIDAK untuk ROKOK! ^__^ Good Luck.. Bye!!! Muahhhhhh




You Might Also Like

37 comments

  1. wowwww mujarab lah petua u Farah.
    hanya dengan kata2 husband berkorban demi family.. SYABAS BETE !! :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sy nk brhnti mrokok ble bgi petua x sy dh dpt brhnti tpi di sbkn sy rsa bosan trus kmbli isap rkok

      Padam
  2. Akak setuju sangat dengan entri ini. Kasih sayang akan merubah segalanya dalam hidup kita, buat demi org yg kita sayang. Sesusah mana, sepenat mana kita akan gembira bila org yg kita sayang gembira.

    BalasPadam
  3. wow.. akak hebat yerr,, xsangka husband akak sanggup tinggal rokok demi akak. bukan sng tu . syabas akak sebab berjaya ^_^

    BalasPadam
  4. alhamdulillah dear (^_^). Kenit masih dalam proses mentarbiyah suami kenit, memang susah jugak nak deal ngan perokok tegar ni.

    Membebel tu perlu hehehe kalau tak camner komunikasi nak sampai kan? haha. Dear please doakan tuk kenit ye agar berjaya mengubah tabiat merokok suami macam dear lakukan pada your husband (^_^).

    BalasPadam
  5. waaah. huhu. semoga gigih berusaha :D

    BalasPadam
  6. huhuhuhu... tgk pd orgnya kot farah..tp boleh juga cuba kan.. hihi.. nmpknya kena tgu besday tahun dpn la mintak hadiah dia benti rokok tu..hahahaa.. dia mmg perokok tegar tau.. naik letih dah nasihat! hukhuk

    BalasPadam
  7. hahaha..kalau aida buat petua ni, memang tak lut langsung..sebab dia lagi sayang rokok dari wife dia sendiri..hahahah..so terpaksa Pasrah!huhuhu..Tahniah farah n Suami..bukan senang tau..huhuhu

    BalasPadam
  8. tahniah buat suami tercinta kerana berjaya berhenti merokok, mama suka orang yang tak merokok, alhamdulillah suami mama tidak merokok...begitu hebatnya kasih sayang isteri kan farah... syabas!

    BalasPadam
  9. Dulu masa bercinta memang dah lepas rokok.. Tahan dalam beberapa bulan jugaklah.. After that, dah start merokok balik.. Pengaruh kawan2.. Bila diorang merokok, husband Mieza pun join sekaki.. lama2 dah terketagih balik. Dah banyak kali mintak dia berenti, tapi x jalan pun.. Huhu..
    ZON PERMAISURI CHOMEL

    BalasPadam
  10. sebanarnye.. nak berhenti rokok tu tak perlu ubatkan.. diri sendiri kan farah.. alhamdulillah suami farah da bebas rokok.. dan alhamdulillah.. suami fifi memang tak pernah merokok.. harap sampai bile2 la tak merokok..

    BalasPadam
  11. pergh !!! memang terbaikla kan sis . . hanya dengan kasih syg boleh merubah hubby dri tak rokok . . muni pon tunang dok merokok dh banyk kali pesan kat dya tapi still tak jalan . mungkin lepas kawen nanti harap2 bleh bg ayat mcm sis dekat dya . . hehehe . . salute gila ah ! :D

    BalasPadam
  12. wahh...kata kata isteri adalah kata kata yang sangat ajaib,congrate ye.. :)

    BalasPadam
  13. wahhh .. nampaknya husband akak ni penyayang .. sanggup berubah .. kena tahu satu perkara, bukan senang tau orang lelaki nak berhenti merokok..hehehe..tahniah kak sebab berjaya.. ley ikut tips ni . heee :)

    BalasPadam
  14. wah bagusnye...kasih sayang melimpah ruah
    kiut baby akak
    dulu abg long yumida pun perokok tegar gak..lepas ade anak terus stop

    BalasPadam
  15. wahhh..ayat psikologi tu mntak hadiah gitu.boleh apply la gini.ehehe

    BalasPadam
  16. tuan punya badan mmg kuat semangat !

    BalasPadam
  17. wow !! terus tingkatkan kasih syg tu hehehe :) I follow sini..

    BalasPadam
  18. Salam perkenalan sis.. :D
    Kawin je.. Idah dah paksa suami berenti rokok.. caranya.. hehehe.. setiap kali Idah nampak dia merokok.. Idah akan ambik dan buang.. kalau sekotak rokok Idah jumpa.. sekotak tu la Idah buang dalam longkang yang ada air.. :D sampai dia sorok kat bawah seat dalam keta pun Idah bleh jumpa.. buang jugak.. lama2 dia dah bosan asik kena buang je.. akhirnya dia berenti jugak.. :D

    BalasPadam
  19. Boleh cadangkan dekat kementerian kesihatan Malaysia ni. Suruh diorang gunakan kaedah kasih sayang ni dalam kempen diorang. Haha

    BalasPadam
  20. bagus jugak cara tu...Tapi nasib baik hubby kita dah lama tak merokok...

    BalasPadam
  21. petua yg baek..nk try jugak la cm nie..

    BalasPadam
  22. allahuakbar. nak kena cakap dengan siapa2 yg jadi husband nanti la. haha. tapi bg nanie, kalau die syg family, mesti die korbankan demi syg kan.

    good job :)

    BalasPadam
  23. besar betul pengaruh kasih sayang sehingga husband farah berhenti merokok.. syabas farah.. :D

    BalasPadam
  24. tahniah utk hubby farah... hubby zura ni ntah bila la nk benti isap rokok

    BalasPadam
  25. Alhamdulillah..bertuah awk..
    Saya pun tgh menjalankan misi untuk suami berhenti merokok dengan vivix.. Wish me luck!

    http://naturally-vitamin.blogspot.com/2013/11/testimoni-berhenti-merokok-dengan-vivix.html

    BalasPadam
  26. sy pon da buat mcm tu,tp suami sy x pnah nk berhenti dari hisap rokok,sy rasa sgt tertekan,ada petua lain tak?

    BalasPadam
  27. Di mana ada kemahuan di situ ada jalan. kalau yang memang istiqamah untuk berhenti merokok macam ur husband memang possible sebenanrnya.

    bagi yang nak berhenti merokok tapi belum berjaya, mungkin boleh cubacara berhenti merokok di blog saya.

    Terima kasih ;)

    BalasPadam
  28. Beruntungnya. Suami sy pn merokok. Byk kali dh janji nak berenti tp smpai skrg masih merokok. Masa nk kahwin dlu, dh buat syarat mesti berenti baru akan kahwin. N nyata, dia menipu waktu tu. Hancur luluh hati bila dpt tau..suamiku menipu..x tau mcm mana nk nasihat, merajuk..semua x jalan. Yg dapat cuma janji2 yang ntah bila dia nk tunaikan. Duit pn sy sanggup laburkn utk belikn ubat, cecair utk di berenti tp smpai akrg x berenti jgk. Sedih sgt

    BalasPadam
  29. tahniah kak.macam mana pula nak hentikan ayah merokok ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alamak...yg tue nanti akak kaji ek.. sebab ayah akak pun tak smoking.. kalau dpt petua nnti akak share ok..=D

      Padam
  30. hehe. berhenti rokok memang susah. kena betul2 nekad dan kuatkan semangat.. Mungkin entry ni membantu :) : TIPS JIMATKAN DUIT GAJI SUAMI RM728 SETIAP BULAN

    BalasPadam
  31. Tahniah!~ bila ada kesungguhan, dapat pula sokongan, inshaAllah menjadi 😊

    BalasPadam
  32. Tadi suami kantoi dgn saya... Ada rokok jatuh dari poket seluar... Hancur luluh hati ni... Selama ni dia kata dh berhenti... Bertahun2 kena tipu..

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||