Jika Aku Bukan Seorang Secretary

19:08


Salam bloggers,
Beberapa hari lepas I ada terbaca kat blog akak Diva kita siapa lagi kalau bukan akak Amanda Suria tentang entri bertajuk
'3 Sebab Kerjaya Peguam Paling Seksi'..
Adoiii terus i terkenang balik beberapa tahun yg lepas... 

Citernya macam nie.. dulu masa zaman muda remaja i nie gatai nk bercinta awal sangat..lepas bercinta terus husband I masuk meminang sebab masa tue umur husband i dah 27tahun..beza umur kami 9 tahun yer..So memang la dia tak nak tunggu lama² lagi kan.. maklum la dah tua!!! Hehehe...
Dipendekkan citer kami pun berkawin dan menjadi sepasang suami isteri yg bahagia..wahhh kemain ayat kan..Poyo! 

Tup² lepas tue I dapat tawaran untuk melanjutkan pelajaran untuk course Asasi Undang-Undang di UiTM..Memang la I ada apply.. tapi tak sangka pulak boleh dapat..itu la namanya rezeki kot..Masa tue bukan main happy la sebab memang cita² I nk jadi seorang lawyer..So setelah mendapat keizinan sang suami dan setelah segala persediaan dibuat tiba la harinya I menjadi seorang student di Uitm, Merbok..Semangat kemain sangat masa tue.. orang lain parents yang hantar..tp I masa tue suami yg hantar okey..hehehe tapi masa tue I angkut jugak family and MIL I ikut sekali..hehehe 

Dipendekkan cerita lagi bermula la kehidupan i sebagai seorang isteri dan jugak Pre-Law student..Pada mulanya 
I dok ingat I mampu nak handle dua perkara sekaligus..tapi ternyata tidak...I tewas dalam melawan perasaan I ketika itu..Bayangkan setiap hari husband I wajib kena datang jumpa i lepas i habis kuliah..Biasa la masa tue kami kan pasangan yang baru² kawin.. keja nak melekat jer la kekdahnya..kalau boleh tue tak nak berenggang langsung..hehehe 

Tapi bukan masalah tak boleh berenggang tue menjadi punca utama i berhenti belajar.. tapi yang sebenarnya masalah yg betul² menyebabkan i tekad unuk berhenti belajar adalah masalah kewangan..*sedey sangat..
Yer la masa tue husband I keja biasa² jer..
*Eh sekarang pun keja biasa jugak...hehehe -
Gaji dia bukan besar mana masa tue dan dia terpaksa bekerja keras untuk menanggung kos belajar I.. takkan la kami nak mintak tolong kt family masing-masing kot bila dah kawin kan...*malu kot..
Nak buat loan PTPTN pun tak boleh sebab masa tue student Pre-Law tak layak lagi buat loan PTPTN.. kena sambung ke peringkat degree nanti baru boleh buat loan..
So memang agak terbeban la sikit kat husband I nak kena tanggung I masa tue.. tahu jer la buku
² undang-undang 
nie bukan murah tau...semuanya mahal
² 
beb.. 

So hampir setiap malam I asyik terpikir pasal tue..
I kesian kt dia..dah la makan pakai dia I tak boleh nak jagakan dengan sempurna sebab i kena dok kat dalam kampus..*student 1st semester wajib dok dalam kampus.. nie I tambahkan pulak beban kewangan untuk support i belajar pulak kat dia..terharu waktu Mama I bagi tahu yang husband I asyik buat kerja overtime jer sampai ke pagi.. tapi serius memang I boleh nampak keadaan dia yg macam orang tak cukup tido dah setiap kali datang jumpa I lepas habis kuliah..

Bila terpikir pasal masalah nie I sampai tak leh nak fokus kat study..Sampai la satu hari tue I rasa macam dah give up sangat.. 
Orang mungkin akan cakap ala kena la bersusah
² 
dulu baru boleh bersenang
² 
dikemudian kan..
Tapi semua itu tak semudah seperti yg kita sangka..masa tue I pikir mungkin bukan rezeki I untuk mengejar cita
² i untuk 
menjadi seorang lawyer..Sebab I tak tergamak nak bebankan orang yg i sayang semata
² 
untuk mencapai cita
² 
i tue..
I lebih pentingkan rumahtangga I daripada kerjaya..walaupun husband I kata dia akan bekerja keras untuk support i sampai i habis belajar tapi I tak sanggup tengok dia kerja siang malam cari nafkah semata-mata untuk tengok i mencapai cita² i..
I tak nak jadi orang yang pentingkan diri sendiri. 

So itu la sebabnya I kuburkan impian I untuk mengejar cita² menjadi seorang lawyer.. namun i pasti apa yg berlaku pasti ada hikmah disebaliknya.. walaupun kerjaya I sekarang nie adalah seorang 'Secretary' bukan Lawyer...tapi I bersyukur sebab I ada sebuah keluarga yang bahagia yang sentiasa ada diwaktu senang dan susah I.. Biar tak kaya janji hati bahagia...
Betul tak..hehehe ^_^
Sedikit selingan. ..
Jangan ingat husband I jer sanggup berubah demi I yer.. I pun sanggup tau berkorban jugak demi dia..
Dan sememangnya I dah pn berkoran demi dia..
Dan buktinya adalah i korbankan cita
² 
i nie..
So macam mana pulak dengan hampa... Jika bukan kerjaya sekarang apakah kerjaya pilihan hampa sebenarnya??? 
Meh share meh...
^_^ 







You Might Also Like

27 comments

  1. Great !! saya suka cerita u..menarik. Sy pun minat jd lawyer tpi at last jdi secretary jugak..hmmm...study kat U pun berenti half way coz of duit...huhu... :)

    BalasPadam
  2. mama? mama dulu kalau tak jadik cikgu dah.. tawaran dah dapat.. tapi gatal jugak nak kawin, tawaran tu ditolak....

    sekarang full housewife ler farah... jaga anak dan suami... :)

    BalasPadam
  3. knah dulu nak jadi juruhebah..haha..=)

    BalasPadam
  4. rasa nya nak jaditukang jahit kot.. hehe sebab duit masyukkk..

    BalasPadam
  5. Fiza lg la jauh.. degree multimedia.. tp jd secretary..cm ner tuh.. <_<

    BalasPadam
  6. HIDUP INI LEBIH KURANG JE....TAK DAPAT INI DAPAT TU...ada yang gaji besar, anak tak menjadi....anyway yang penting selamat menabung.

    BalasPadam
  7. Sy memang minat pharmacy, walaupun apply kat oversea x dapat, tp alhamdulillah dlm Malaysia dapat. Sy suka dengar cerita org kahwin awal, ramai jugak kawan2 sy yg berkahwin dlm usia muda. Jodoh kan, tak siapa yg tahu.

    Betul tu, biar tak kaya, asal kan kita bahagia. I'm proud of you. Semoga akak bahagia bersama suami hingga akhir hayat :)

    BalasPadam
  8. terharu dengan pengorbanan sis . . insyaallah mesti allah akan selalu balas atas kebaikan sis yang tak membebankan suami ni :) semoga kekal hingga akhir hayat :p

    muni dulu msa study amik akaun tapi skrg duduk dalam ofis keja admin . . haa acana tuh . jauh ha larinye . hehehe :p

    BalasPadam
  9. Salam dear...sgt suka baca entry dear...baru kenai asal usul dear...ye mmg benar dear, Biar tidak kaya asalkan bahagia...sungguh2 setuju statement tuh...yg ptg kerjaya kita sekarang memudahkan kita menguruskan keluarga kan...Umi Qi pun suka kerjaya sekarang wpun x selasak mcm kerjaya dulu yg tidak menentu... :)

    BalasPadam
  10. Salam dear...sgt suka baca entry dear...baru kenai asal usul dear...ye mmg benar dear, Biar tidak kaya asalkan bahagia...sungguh2 setuju statement tuh...yg ptg kerjaya kita sekarang memudahkan kita menguruskan keluarga kan...Umi Qi pun suka kerjaya sekarang wpun x selasak mcm kerjaya dulu yg tidak menentu... :)

    BalasPadam
  11. setuju... suami dan keluarga lebih utama berbanding segalanya.. kalo deqla pun sanggup je kuburkan cita2 daripada susahkan org yg kita syg..cita2 deqla nak jadi cikgu BM/sastera.. sbb deqla mmg suka subjek tu.. huhu.. tp diri ni x lyk kot.. haha..apapun, deqla sygkan kerjaya yg sekrg.. at least dpt membantu suami sedikit sebnyk kan.. alhamdulillah.. ;)

    BalasPadam
  12. how sweet Farah.. sangat understanding, sporting, loving.. untung husband dpt isterim mcm farah.. ;)

    tak semestinya kita korbankan cita2 kita, kita tak bahagia kan Farah??? u are great wife..

    BalasPadam
  13. salam..lebih kurang sama cerita hidup
    kak sura pulak..kawin awal. akak dan En suami beza 10 tahun...:)

    BalasPadam
  14. Kerja secretary pun best jugak. Mencabar jugak. Kalau dapat bos yang ganas, lagi mencabar. Huu

    BalasPadam
  15. cita2 nak jadi cik gu tp tak dapat..dapatlah kerja bahagian admin sekarang..hihik

    BalasPadam
  16. owh yer.. deqla juga sukakan bidang penulisan.. hihi..tp kira ok la kan.. boleh menulis dlm blog.. walapun ayat merapu je byk..hahaha..

    BalasPadam
  17. cerita farah buat zura teringat pd abg ipar zura dulu.. Dia la yg tanggung segala perbelanjaan kakak zura study smp dt diploma... Betol2 dia keje keras, nak besarkan anak2, pastu nak tanggung wife blajar lg.. huwaaaaa....

    BalasPadam
  18. terharunya baca kisah pengorbanan farah dan husband farah.. pasti ada hikmahnya semua yang berlaku.. akak dulu minat nak jadi polis, tapi fizikal tak cukup syarat pula..

    BalasPadam
  19. MG nk jdi doc tp lpeas matrik mcm mals pulak nk g blaja jejauh ..
    MG ni manje so batalkan niat ikot jela dgree program yg di offer but then MG skank kje sndri ..haha
    tp MG tgh usha nk smbung dl HR
    rsa minat sgt plaknk thu pasal HR .

    tp cte k.farah ni mmg bes.
    xp kak.
    bahgia hati tu lg pnting
    ad l kot rezki nnti nk smbung blaja :)

    BalasPadam
  20. waaaa, hebat la akk.. tak sangka bakal lawyer kalau x.. keje sekarang ni pun ok juga kan? :)
    akk & hsbnd jrak 9thun? nmpk mcm beza 2-3 thun je..hehe
    sy ngan tunang pun jarak 8thun..hihi

    BalasPadam
  21. Berkat pengorbanan sis dulu, sekarang mampu hidup bahagia bersama suami & anak.. =)

    BalasPadam
  22. Setiap orang ada prinsip masing-masingkan. lagpun duit belum tentu dapat menjamin kebahagian kan.

    BalasPadam
  23. alhamdulillah setiap pengorbanan ada hikmahnya, Lihat family sis sangat bahagia sekarang. Walau dengan hanya kehidupan biasa sis dah ada buah hati pengarang jantung dan hero kecik di sisi doplohpat jam hehehe.

    Happy for you sis (^_^)

    BalasPadam
  24. I bangga dengan you. It's ok. Rezeki tu kat mana-mana dan dalam pelbagai bentuk. Allah bagi you jadi secretary sebab Dia nak you ada masa yang lebih dgn family. Dan mungkin sekali kalau you jadi lawyer, you akan busy dan stress lebih. Mana tau kan. People can say whatever they want because they're not in your shoes. You know your situatuion better at that time.

    BalasPadam
  25. Rezqi setiap manusia pasti ada, cuma berlainan cara. Yang penting kamu punya keluarga yang bahagia. Kalaulah saya diberikan satu permintaan antara kerjaya atau keluarga, sudah tentu saya mahukan sebuah keluarga yang penyayang.

    BalasPadam
  26. jom kita futher study balik...capai impian dulu..

    BalasPadam
  27. besarnye pengorbanan farah..quit belajar and kejar cita2 pasal tanak menyusahkan husband..dd tak tau plak cite neh..baru tau sekarang..Allah dah tulis suratan hidup kita kan..alhamdulillah farah bahagia kan walaupun terlepas bahagian tu..rupenye dah lama kawen farah and eddy ni..tapi nampak cam baru kawen je..hehe..

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||