Throwback 2013 # Thailand (Part I ~ Hatyai Night Market)

12:19


Salam bloggers,
Okey meh la kita mulakan kisah percutian selama 3H2M ke Thailand adalah anjuran kelab jabatan farah yang telah lama tertangguh sangat dah nie..mula tue rasa macam tak nak up dah entri percutian nie... tapi dua kali fikir eh mana boleh tak abadikan kisah percutian nie kat blog kesayangan farah kan..kenangan tueeeee..kalau dok simpan kat kepala jer lama2 hilang cam tue jer.. kalau simpan kat blog boring2 boleh jugak baca balik.. pas tue boleh gelak guling2... ^___^

Back to the story..kalau nak tahu trip ke Thailand nie selang sehari jer dari trip farah bercuti ke BALI dengan husband..Balik tue terus packing barang pulak untuk trip ke Haytai/Phuket/Krabi nie.. kiranya memang betul2 bercuti la orang kata..Walaupun penat la jugak tapi nak bercuti punya pasal tolak tepi semua tue..


Kalau masa p bercuti ke BALI farah p berdua jer dengan husband tapi trip kali nie farah tak sampai hati dah nak tinggalkan Emir lagi.. cukup la tiap2 malam masa kat Bali asyik dok teringat dan rindu kat Emir sampai nangis2!! serius menyesal tak bawak Emir p bercuti sekali ke Bali masa tue..tapi lepas nie memang tak akan ulang lagi kesilapan tue.. Kemana Papa and Mama pergi mesti Emir akan ikut sekali walaupun akan mendapat tentangan yang hebat daripada Mama farah.. dia la yang tak bagi farah bawak Emir sebab Emir kecik lagi katanya.. itu dulu la..sekarang Emir dan besar!!! Yeayyy... =D


Nasib baik sempat buat passport untuk Emir.. kalau dak menangis lagi la Mama sebab kena tinggal Emir.. Kami bertolak dari Penang lewat petang hari Jumaat.. sepanjang perjalanan Alhamdulillah Emir tak banyak meragam.. kerja tido jer dia.. sesekali terbangun pun sebab nak minum susu.. =D


Perjalanan ke Phuket mengambil masa lebih kurang 9jam..so sebelum kematu bontot duduk atas bas kami berhenti la kejap kat Night Market Hatyai.. dah alang2 satu jalan.. gila rugi kot kalau tak berhenti kat sini.. macam-macam adaaaaaaaaa...


Hah inilah yang dikatakan udang merah kena panggang.. tapi nie bukan dipanggang la tapi digoreng..MasyaAllah banyak sedap lahhhhh...meletup2 dalam mulut....


Udang yang dijual kat sini tersangat la sedap nak mampsssss ... dah la sedap harga murah pulak tuh!! adoi rugi sangat la sapa yang mai Night Market nie tak singgah dan mencuba udang terbakar meletops kedebamkedomm nie... =D


Dah beli udang nanti jangan lupa singgah kat gerai teh tarik brother nie jugak naaa..teh tarik dia memang sedap!!! tak sama macam teh tarik kat tempat kita.. aroma teh dia buat kita rasa hari2 nak masuk Thailand!!! Ehhh tertiba jer...^___^

Nak tahu apa rahsia yang membuatkan teh tarik nie sedap tak?? Meh farah share dengan hampa...


Hahhhhh nampak tak.. air dia dimasak bersama2 daun pandan... Padan la aroma dia wangi sangat.. Memang terbaik la!! 


Harga dia segelas/sebungkus RM3.00.. walaupun agak mahal untuk secawan/sebungkus teh tarik tapi disebabkan rasa dia sedap so tak kisah ler pasal harga...kami siap bungkus buat bekalan untuk minum atas bas lagi...


Info- kat Night Market nie semua barang2 yang dijual murah2 jer... siap boleh bargain lagi...tapi farah tak minat sangat dengan barang2 siam nie sebab tak menepati citarasa sikit...hehehe.. farah just fokus tang makanan depa jer..sebab makanan Thailand nie semua sedap2!! 

Okey la cukup dulu untuk hari nie..nanti farah sambung story kat Phuket pulak naaaa.. k.Baiii... 




You Might Also Like

27 comments

  1. Assalamualaikum kak farah. wahh best gila. makanan kat Thailand memang sedap2 la. in shaa Allah jika ada rezeki lebih teringin nak ke sana lagi. hihi

    BalasPadam
  2. haish..bilah blh smpai sana..:)

    BalasPadam
  3. bestnya udang tu...besar2

    BalasPadam
  4. yuppp ..... makanan di thai... memang superrrr . Teringat pulut pelammm

    BalasPadam
  5. teruja tengok udang tu farah...

    BalasPadam
  6. teringin sgt nak pergi hatyai. alaaaaaa kena plan ni..

    bestnye akak bcuti kt thai. nanie penah g bangkok. tu pon time sekolah dulu2..

    BalasPadam
  7. udang dia nmg nampak menarik.....bukan main abg tu tarik teh...hehe

    BalasPadam
  8. fuh! menggelegak tengok tengok barisan udang keemasan tu heheh :D

    BalasPadam
  9. salam. wahh..sedapnya udang tu..

    BalasPadam
  10. Farah....kalau nak pi lagi Night Market nanti jgn lupa ajak akak tau...nak ikut....ajak sekali la pi Thailand..ikut jalan darat x pernah pi lagi ni...sure lagi adventure...

    BalasPadam
  11. makin bersemangat zura nk save duit gi oliday kt thailand nnt... besar betol udang tuh, terliur plk..dh la zura ni hantu udang...

    BalasPadam
  12. syuk pernah pi kyabi je.. huh

    BalasPadam
  13. seronoknya sis dpt jenjalan makan angin kat tmpt org

    BalasPadam
  14. betul kata Farah mmg betul2 bercuti namanya hehe
    a'ah kannn kat mostly thai foodies mmg sedap2 esp. tomyam depa.. mmg original taste.. slurrrppp :)

    BalasPadam
  15. Ouh pergi satu jabatan..seronoknyaa..suka tengok orang pergi bercuti by group sebab labih sikit pengalaman dan takdelah rasa seriau sangat bila kat tempat orang kan..

    BalasPadam
  16. wah gigihnye pi hatyai naik bas farah..tapi seronok kan gi ramai2 camni..ofis dd jangan harapla nak buat tour camni..sendiri2 je la pegi..huhu..
    tapi tengok udang kecoq ayaq liuq ceq..hehe..

    BalasPadam
  17. Salam sis.. Wah,udang tu besar2 kan.. Nampak sedap sangat. Uish, bila sy pergi sana nanti for sure mau singgah gerai2 tu.

    BalasPadam
  18. Umakaiiii!!! Besaqnya udang.. Nampak fresh.. Terliur sey.. Glup!

    BalasPadam
  19. besarnya udang kat sana.. teh tarik tu sedap letak daun pandan ya farah..

    BalasPadam
  20. owhh anjuran jabatan farah rupanya.. ingatkan hubby yg bawakkan...hihihi...

    BalasPadam
  21. bestnya kalau pi dgn ofismates.. nina pun xpnah lg bercuti dgn kwn2 sekerja. walaupun makanan kt sana agak mahal tp nampak sedap2. teh tarik tinggi sangat tu. hehe

    BalasPadam
  22. saya nampak udang je... sedapnya kak udang tu.. gemoks2..puas mkan kan..

    BalasPadam
  23. wah mcm sedap je udang tuuu huu

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||