My Baiti Jannati ~ 'Pagar Rumah@ Pendinding Rumah ' Mengikut Kaedah Islam

15:27


Salam My Precious Readers,
Hari nie farah nak share pula apa yang perlu dibuat sebelum kita berpindah masuk ke rumah yang baru dibeli..Perlu diketahui rumah yang ditinggalkan kosong tanpa penghuni terlalu lama kebiasaanya akan dihuni oleh makhlus halus (jin yang dikenali sebagai Al-’Ammar) Jin ini memang suka tinggal dalam rumah yang tidak berpenghuni..dan kita sebagai orang Islam harus mempercayai bahawa makhlus ghaib itu memang wujud kan..

So untuk mengelakkan gangguan daripada makhlus halus yang mungkin telah menghuni rumah farah itu, farah telah memanggil Ustaz Sofi dari Darussyifa' untuk membuat 'pagar rumah @ pendinding rumah' dengan menggunakan kaedah Islam..Sebelum operasi 'memagar rumah' dilakukan, Ustaz Sofi meminta husband farah untuk berdiri di tengah-tengah sudut rumah dan melaungkan beberapa ayat yang telah diajar oleh ustaz.. Ayat tersebut lebih kurang seperti meminta makhlus halus itu untuk keluar dengan cara yang baik...Tempoh 3 hari diberikan sebelum operasi memagar dilakukan.



Ustaz Sofi juga meminta kami menyediakan bahan-bahan untuk 'memagar rumah' iaitu air mineral, garam kasar dan lada hitam(biji). Mula tue farah siapkan la seperti di dalam gambar..sekali apabila ustaz datang dia kata bahan-bahan tersebut tak mencukupi untuk cover keseluruhan ruang rumah farah..huhuhu..So terpaksa la farah bergegas keluar pergi membeli.. nasib baik la rumah farah dekat jer dengan kedai runcit!! -Total bahan-bahan yang diperlukan adalah 3 botol besar air mineral, 3kg garam kasar dan RM20.00 lada hitam(biji)



Proses 'memagar rumah' dimulakan dengan bacaan Surah Yassin oleh Ustaz Sofi dan juga husband farah.. Selepas tue ada lagi la ayat-ayat Al-Quran lain yang dibacakan oleh Ustaz Sofi.. Selesai bacaan ayat-ayat suci Al-Quran tadi Ustaz memulakan proses 'memagar' yang dimulakan dari penjuru kiri rumah sehingga ke penutupnya di sebelah kanan penjuru rumah..hanya air sahaja yang direnjis di dalam rumah sambil membaca surah Ayatul Kursi manakala garam kasar dan lada hitam pula dilemparkan di kawasan luar rumah iaitu di kawasan parking kereta, balkoni dan juga belakang rumah.. Husband farah perlu mengulangi kaedah yang sama seperti yang dilakukan oleh ustaz selama 2 hari berturut-turut.. Semua bahan-bahan itu tidak boleh di sapu selama 3 hari.



Setelah selesai urusan 'memagar rumah' Ustaz Sofi juga turut berkongsi dengan kami ayat yang boleh melindungi rumah daripada kecurian.. Ayat tersebut harus dibacakan semasa kita mahu mengunci rumah dan hati haruslah yakin!! InsyaAllah sekiranya pencuri masuk ke dalam rumah kita, dia tak akan jumpa jalan untuk keluar.. Nah farah share juga ayat nie dengan hampa k.... (^__^)...Okey setakat nie dulu yang farah nak kongsikan.. nanti farah citer part deco-deco pulak na.. Bye! 










You Might Also Like

32 comments

  1. Assalamualaikum kak, alhamdullilah. dah boleh masuk rumah ye? bestnya. semoga dipermudahkan segala urusan akak sekeluarga. tak sabar nak tengok deco-deco tu.. singgah sambil menabung sini ~~~

    BalasPadam
  2. salam farah..wah..tak lama lagi dah boleh duduk rumah baru kan..

    BalasPadam
  3. x sabar nak tunggu next entry

    BalasPadam
  4. thanks for sharing..sgt berguna ni

    BalasPadam
  5. selagi tak melanggar syarak... bule je buat kan... kita pun kenalah selalu ngaji kat rumah supaya benda tak baik tak masuk

    BalasPadam
  6. tq sis atas prkongsian..lya tak tahu sgt hal2 mcm nie

    BalasPadam
  7. Elok le tu panggil orang yang betul2 ikut cara Islam. Boleh jadi pedoman untu mereka yang nak pindah rumah baru.

    BalasPadam
  8. Kalau kak farah tak post entri ni tasha pon lupa nk pagar rumah nt.hmmm Tq kak ingatan :)

    BalasPadam
  9. woweeee! seronoknya dah boleh masuk umah ye farah. Alhamdulillah :D

    BalasPadam
  10. wahhh, dah bukak pagar rumah baru kak farah :D

    BalasPadam
  11. nampak macam sangat renyah tetapi memagar rumaha dalah sangat penting...nak elak dari gangguan kan...akak dulu masa masuk umah baru pun buat mcm ni....

    BalasPadam
  12. cantiknye rumah kak Farah..

    BalasPadam
  13. actually amalan ni dari zaman dulu lg kannn kalau org nak masuk rumah baru at least buat pendinding.. ikut cara islam..
    Happy lah no dok rumah baru.. tak sabaq nak tgk deco2 plak :)

    BalasPadam
  14. Ooo.. gitu orang buat 'pagar rumah' yer... tak pernah tengok...
    Rumah kita dulu.. suami yg buat sendiri... tak tau la camana dia buat.. tau2 dah buat katanya... :D

    BalasPadam
  15. alhamdulillah sudah dipagar.. selamat menduduki rumah baru farah.. :D

    BalasPadam
  16. Alhamdulillah..selesai dah..bestnye dpt dok umah sendiri..
    xsabar nk tggu deco2 dr farah..

    BalasPadam
  17. salam singgah. inshaAllah, kepada Allah kita bergantung. memang kena buat pun pendinding ni :)

    BalasPadam
  18. Bagus farah ni...untung Umi Qi dpt kenal farah dlm blog...x lokek ilmu...lg2 pasal ilmu baru nak pindah umah...ayat doa tuh bguslah...nanti nak amalkan...cantik lah umah farah...yeyyy leh deco lawa2...syukurrr

    BalasPadam
  19. tak sabar nak tgk deco - deco umah baru ..

    BalasPadam
  20. alhamdulillah kak . selesai memagaq umah.. tak sabaq nak tau kisah deco2 pulak .. mesti shomellll kan

    BalasPadam
  21. Cantiknya rumah Farah..semoga segalanya akan dilindungi olehNya..Amin!

    BalasPadam
  22. luas betol ruang tamu umah farah yerk..seronok la emir lari2 sana sini nnt..

    BalasPadam
  23. seronoknya masuk rumah baru..saya juga nak dapat kunci 26 april ni..thanks for info
    http://abiumihannan.blogspot.com/

    BalasPadam
  24. baru terpikir tentang ni bila bc entri ni. nnt nak kna panggil ustaz ni gak la utk pagaq umah bila dah siap. insha ALLAH.

    http://fafatintin.blogspot.com

    BalasPadam
  25. salam. nak contact no ustaz sofi boleh x?

    BalasPadam
  26. Boleh saya dapatkn no ustaz sofi?

    BalasPadam
    Balasan
    1. hai boleh pm saya kt fb page yer..=D

      Padam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||