Surat Terbuka buat Muhammad Emir Daniyal,

12:29


Salam Sayangku Emir,
Pada 08.06.2014 hari Ahad...jam lebih kurang 10.30mlm Nani(nenek) call Mama bagi tahu yang Emir tiba2 jer demam panas...Emir start demam dalam pukul 7.00mlm...tapi Nani tak bagi tahu awal kat Mama sebab takut Mama risau.. sebab pada hari tue Mama ada tempahan candy buffet untuk Wedding di Penang.. tapi bila Nani bagi tahu yang Nani dah bagi Emir makan ubat dan jelum kepala Emir dengan air..Mama sedikit lega..tapi Mama still tak sabar nak cepat2 balik nak jumpa Emir...sementara dok tunggu event tue habis..Mama tak putus berdoa supaya demam Emir tak melarat..

Kemudian lebih kurang 11.30mlm event habis...Mama terus bergegas balik nak ambil Emir kat rumah Nani.. masa tue Emir tengah tidur..Mama dapat rasa badan Emir panas sangat masa tue..Mama check suhu badan Emir.. panas...38.5 Emir....so cepat2 Mama ambil ubat kat dalam fridge.. Ubat tue nama dia Voren 2.5mg..Mama masukkan kat punggung Emir.. selalunya kalau Emir demam panas sangat memang Mama akan masukkan ubat tue kat punggung Emir..sebab ubat tue kesannya cepat untuk turunkan suhu panas.. Mama rasa sempat la sementara nak tunggu esok siang nak bawa Emir p klinik yang Mama selalu bawak kalau Emir tak sihat tue..

Sampai kat rumah kita..Mama tengok demam Emir dah kebah sikit..Emir aktif sampai tak nak tido..nak ajak Mama dengan Papa temankan Emir bermain..tapi Mama dah Papa dah letih sangat sebab handle event semalam.. so Mama dan Papa ajak Emir masuk tido.. tapi masa tue Emir still tak nak tido jugak.. Emir nak tengok citer Upin Ipin..Mama dan Papa layankan jer sampai la Emir tertido dan Mama dan Papa pun tidoooooo...

Tiba2 lebih kurang jam 4.30 pagi Mama dikejutkan oleh jeritan Papa!!! Papa kata Emir TARIK(SAWAN)!!!..T_T...Ya Allah..Mama bangun sambil meraung...Mama ambil Emir dari pangkuan Papa..Masa tue hancur luluh hati Mama tengok keadaan Emir.. Masa tue mata Emir dah ke atas.. gigi Emir terkacing.. mulut Emir berbuih...tubuh badan Emir kaku..T_T.. Mama terus menjerit..menjerit sekuat hati panggil Emir.. Mama panik..Mama buntu..Emir tak memberikan sebarang respon kat Mama..kemudian Mama cuba nak stopkan sawan Emir.. Mama bukak mulut Emir nak hentikan Emir dari terus terkancing gigi.. tapi cara Mama tue sia2..habis jari Mama digigit oleh Emir...Mama menangis semahu-mahunya sambil cuba sedarkan Emir.. tapi Emir masih dalam keadaan sawan..T_T

Mama dan Papa bergegas turun ke bawah..nak bawak Emir terus ke hospital.. Mama tak nak kehilangan Emir.. Mama tak sanggup tengok Emir dalam keadaan macam tue.. Sementara tunggu Papa nak bukak pintu rumah kita.. tiba2 Mama rasa nak cuba sedarkan Emir dengan menggunakan air..Mama bergegas pulak ke dapur.. Mama buka paip air dan terus basahkan seluruh badan Emir..sampai habis basah lencun Emir..Tiba2 Emir tersedar.. dan perkataan pertama yang keluar dari mulut Emir adalah 'MAMA'!!!..T_T - Alhamdulillah Mama bersyukur sangat..Allah dah kembalikan Emir kepada Mama.. Mama peluk Emir sekuat hati Mama..Mama cium kedua2 belah pipi Emir.. Mama tahu Mama tak kehilangan Emir lagi...

Papa dan Mama terus bawa Emir ke Unit Kecemasan Hospital Sultan Abdul Halim..selepas menerima rawatan kecemasan..Doktor kata Emir kena masuk wad..sebab Doktor nak pantau supaya Emir tak kena sawan lagi..Doktor kata Emir kena Sawan Demam.. Sawan nie akan berlaku apabila demam terlalu panas...Mungkin salah mama Emir kena sawan nie.. sebab Mama terlalu bergantung kat ubat punggung tue.. Mama ingat ubat tue boleh turunkan demam Emir selama 8 jam..rupanya tidak!!! T_T serikkkkk...

Malam tue Mama dengan Papa dua2 jaga Emir kat hospital..Dua2 kami tak nak balik..Dua2 kami tak nak bergilir2 jaga Emir..Last2 dua2 jaga Emir kat sana..nasib baik la Mama dengan Papa tak kena halau dengan Pak Guard.... hehehe.. Malam tue Mama tido atas katil dengan Emir.. Papa tido dekat kerusi...semuanya kerana Mama dan Papa tak sanggup nak berjauhan dari Emir lagi selepas apa yang telah berlaku..dan Alhamdulillah esoknya keadaan Emir beransur sembuh...Result blood test jugak normal...Petang 10.06.2014 Emir dah boleh discharge.. Syukur Alhamdulillah...

Emir..please maafkan Mama ya sayang.. mungkin mama terleka sehingga menyebabkan Emir terpaksa melalui detik hitam tue.. Mama janji sayang...Mama akan pastikan detik hitam tue tak akan berulang lagi pada Emir..sebab Mama tak sanggup nak kehilangan Emir..kesilapan yang lepas Mama ambil sebagai iktibar..please maafkan Mama yer sayang.. Emir..Mama nak Emir tahu yang Mama dan Papa sayangkan Emir sangat2!!!!! 

Sayang Emir,
~Mama~





*****************************************************

~Info Yg Perlu Anda Tahu~
Ketika Sawan


1. Jangan Panik. Cuba lihat jam pukul berapa ia berlaku dan pukul berapa ia tamat. Ini adalah kerana doktor perlu tahu berapa lama sawan itu berlaku.



2. Longgarkan segala pakaian.



3. Jangan ambil sudu atau bahan-bahan keras dan meletakkannya di dalam mulut. Ini boleh menyebabkan luka yang teruk di dalam mulut. Ia juga boleh menyebabkan tercekik objek asing sekiranya patah.

4. Jangan beri minum air atau ubat ketika anak sawan.

5. Lap apa-apa yang lendiran atau air liur yang keluar dari mulut.

6. Duduk bersama anak anda sehingga sawan tamat.

Setelah Sawan

1. Baringkan anak anda mengiring ke kiri. Ini akan mengelakkan daripada muntah atau lendiran masuk ke dalam paru-paru.

2. Jangan beri anak anda minum ubat atau air, atau makan sekiranya anda tidak pasti anak anda telah sedar sepenuhnya.

3. Bawa ke klinik atau hospital. Biasanya doktor akan masukkan rectal diazepam 5 -10 mg untuk mengelakkan terjadinya sawan demam daripada berulang atau sawan yang berpanjangan.

4. Masuk ke wad sekiranya perlu. 



Thanks buat hampa semua yang telah mendoakan kesembuhan Emir.. >__<







You Might Also Like

27 comments

  1. alahai cian baby.. get well soon sayang. mujur ayahnya sedar huhu antara perkara yang paling menakutkan bila anak demam sawan tarik ni lah.. tapi kadang-kadang kalau letih tertido juga huuuu

    BalasPadam
  2. Perkara yg paling ditakuti oleh ibu bapa ... rasa nak nangis bila baca ni ... huhu syukur alhamdulillah Emir dah sembuh.......

    BalasPadam
  3. Ya Allah kak.....sedihnya nana baca.....syukur emir da sembuh......apapun terima kasih atas perkongsian akak......

    BalasPadam
  4. sy pun pernah mengalami situasi yg sama. ms tu mmg tau nangis ja. x bole fkr apa2 da. sdh la husband pula ddk jauh, semalaman sy x tidur sebab risau. mmg x marah anak da lepas tu. setiap kali rasa geram sgt sebab 'nakal' ingt ms dia sakit tu mmg sejuk terus ati. serik!

    BalasPadam
  5. Eh betul la.. farah pun lepas Emir dah okey nie dia ada la 'nakal'2 sikit..tapi memang tak boleh nak marah dia sebab farah dok terbayang2 muka dia masa dia sakit.. terus sejuk hati..huhuhu...

    BalasPadam
  6. Syukur sis emir tak ada apa2... ermm... idah pun selalu ingat yg ubat punggung tu tahan 8 jam... dan biasa anak kalau demam... idah akan buka aircond dan pastikan suhu bilik sejuk... ermm... peringatan tuk kita2 yg bernama ibu nie... tq

    BalasPadam
  7. alhamdulillah emir tak apa2..alhamdulillah emir dah sembuh...semoga emir tidak diserang sawan lagi..emir kuat..emir anak yang bijak...

    BalasPadam
  8. alhamdulillah emir kembali sihat.. syukur..

    BalasPadam
  9. sedihnya...cian emir...dh sembuh tu..baik2 ye baby!

    BalasPadam
  10. u, i mmg nangis baca ni.
    bukan main2 kena sawan ni. anak i pon pernah kena, sama situasi mcm emir..
    mmg menakutkan. kita panik. first time kan.
    apepun, u cept bertindak..n tindakan yg betul...moga sawan ni tak berulang lagi

    BalasPadam
  11. Assalamualaikum kak.. Ya allah.. Menitik airmata bca ni.. Syukur emir dah okay.. Terkejut baca coretan akk ni.. Moga lpas ni emir dipantau lebih lg ye kak klau dia x sihat..

    BalasPadam
  12. ya allah sibbaik xde ape jadik kan... kalau ida di tempat awak pun aku lagi panik kottt .. huhuhuhu.. semoga cepat sembuh emirr ;))

    BalasPadam
  13. sedihnya baca surat mama.. Auntie Fiza doakan emir sembuh dan ceria mcm selalu.. Buat sis Farah.. kuatkan semangat.. nie semua dugaan.. In syaa Allah ia akan berakhir dengan baik...

    BalasPadam
  14. Akk baca dengan penuh suspen. Kesian emir. Harapnya lepas ni tak berlaku lagi.

    BalasPadam
  15. alhamdulillah,emir dah sembuh..sedih pulak akak baca surat untuk emir tu...

    BalasPadam
  16. Ya! allah...sedihnya baca. Sian Emir. Alhamdulillah tak apa². Kalau dah panik tu memang dah tak tau nak fikir dah kan. Next time kena pantau klo demam. Sebab member office ni pon anak dia pernah kena.

    BalasPadam
  17. boleh bayang mcamana paniknya fara & husband masa tu... emir, jangan bagi mama & papa panik lagi ya....

    BalasPadam
  18. masyallah.. sy penah sekali time jaga anak buah ttb dia pandang atas n nampak mata putih. ilmu tak ada masa tuh and ibu ayah dia tak ada kat rumah. tapi dia x demam.. Ya Allah panic tak terkata and saya terus rendam dia dalam besen.. simbah dgn air cepat2 lepas mak saya kasi arahan thru henpon..

    bagus akak share info tentang sawan tuh.. bukan parents saja kena tahu..

    BalasPadam
  19. Thx for th indo farah..
    tapi tu lah kan.. pasai anak2 hati ibu mana yang tak susah.. mcm kes farah, ingatan kat rumah tp badan kat tempat event.. semoga Emir sentiasa dilindungi Allah yer..

    BalasPadam
  20. moga emir sihat sokmo...aamiin

    BalasPadam
  21. sedih lya baca..moga emir sentiasa dalam lindungan Allah S.W.T..

    BalasPadam
  22. Ya allah. Sebak plk baca alhamdulillah xda pape kak

    BalasPadam
  23. Ya Allah sedihnya baca nukilan Farah ni..aida pon ikut rasa sebak dan berdebar..Alhamdulillah Emir dah kembali sihat..bahayanya..takut jugak jadi macam ni..tu yg aida selalu tidur tak lena bila anak2 demam sebab takut kena tarik..Lagi satu kan Farah, kalau dah terkena Tarik tu kena cepat-cepat siram dengan ais sebanyak mungkin kat atas kepala..InsyaALLAH akan cepat sedar n cepat2 ke hospital..huhuhu

    BalasPadam
  24. Ya Allah..menitik air mata baca..semoga emir terus sihat dan dilindungiNya..

    BalasPadam
  25. Ya Allah sampai tuh sekali.keadaan emir...Anak akak no 2 dlu pernah jd mcm tuh tp hmpir hmpir la..mse tuh akak.kt pjbt..anak akak mkcik jaga...die kol gtau anak.akak demam pnas..mse die kol tuh upenye die menangis...sbb die ckp mata anak akak dh ke atas,lastu tcungap cungap..mkcik akak trus bawak dia.pergi bilik.mandi sapukan air satu badan n balut dgn kain batik yang die basahkan...alhamdulillah,makcik cpt btndak..kalau x,xtau ape jdi

    BalasPadam
  26. Alhamdulillah..emir dah besar dah semoga perkara cmni tak berulang lg..Aamiiin!

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||