Percutian ke Bali 2014 ~ Part 8 ~ Tirta Empul Temple @ Spring Water Temple, Bali

14:21


Assalamualaikum...

Sorry lambat bersiaran hari nie.. ada kursus tadi.. nie baru habis.. huhuhu...okey la meh nak sambung citer Bali lagi..*bilanakhabisdaaaa =D




Selepas selesai minum kopi kat dalam hutan tue...perjalanan diteruskan lagi ke Tirta Empul Temple, Bali..

FYI, Tirta Empul atau Spring Water Temple nie terletak di Rantau Tampaksiring yg berhampiran dengan Gunung Kawi Temple. kat sini ada sebuah Kuil yang mempunyai mata air dan kolam2 mandi khas..dimana mengikut adat/kepercayaan mereka lagi orang yg mandi di dalam kolam khas itu dapat menghapuskan segala dosa2 mereka...Entrance fee adalah IDR15k/seorang...

Depan pintu masuk Tirta Empul.. 

Opssss...tutup mata pleaseeee...ngeeeee...


Adik farah nie kalau tak bergaya pelik memang tak sah!!! =D




Hahh kat sini la terletaknya kolam yg farah kata tue.. nampak tak air yg memancut turun dari batu itu.. kat situ la orang2 yang nak menghapuskan dosa mereka kena mandi(mengikut kepercayaan hindu).. tapi kita tak dibenarkan turun kat sini.. sebab bagi mereka nie air suci mereka.. 

Suka dengan seni ukiran yang ada kat dalam nie.. Unik!! lagi satu masa nak masuk kat sini kita tak boleh biar rambut kita tak diikat.. hari tue farah kena tegur.. kalau kita tak ikat memang tak boleh masuk.. adat orang kita layankan jer la..=D

kat sini ada kolam ikan yg sangat besar dan cantik!!!...heee

kat pintu gerbang.. ambik gambar lagi sebelum balik.. 


Overall melawat ke Tirta Empul nie bagi farah okey la..tempat dia tak besar sangat..pusing2 kat situ jer.. cuma yg menariknya adalah kita boleh melihat seni ukirannya yg halus dan unik..Ermmm itu sahaja la kot yg menariknya....hehehe

Selesai cuci mata kat sini terus bertolak balik ke hotel.. malam last kat Bali of coz la kena terjah SPA kannn.. dah seharian penat berjalan kena la bagi orang urut2 sikit..hehehe...actually masa kat SPA ada satu tragedi yg berlaku tau..next entri farah cerita naa..Bye! =D




You Might Also Like

29 comments

  1. emir dah pandai berjalan senang nak hangkut... tunggu ash besar sikit, dah pandai jalan jer zassss.... he he he...

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum kak Farah. wahh bestnya jejalan Bali. tak sabar nak tgu Adam besar sikit. Boleh langkah besar dan jauh2 sikit. kihkihhhh

    BalasPadam
  3. hihi... best je tengok farah n the geng bercuti..

    BalasPadam
  4. Bestnya berjln2 kan...lama x dtg sini...tau2 dh pi bali....

    BalasPadam
  5. tak sbr nak tunggu crita next apa yg menarik tu ya

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum dan salam singgah petang Jumaat..cantiknyer kawasan Tirta Empul..bilalah dpt pegi bercuti2 kat Bali ni..

    BalasPadam
  7. cantik seni ukiran dia tu
    kelakar lah adik farah tu...hehe

    BalasPadam
  8. banyak juga tempat yang farah pergi kat sana ye?

    BalasPadam
  9. Tak pernah lagi pergi Bali...huhu Hubby tak mau pergi

    BalasPadam
  10. auwww seetnya farah n Husband..sporting habis..hihihi..Tapi kalau pergi Bali memang wajib tempat ni dilawati kan sebab aida tengok semua orang pergi Bali mesti sampai sini..Kira oklah kan tengok sejarah n ukiran negara orang..valuable experience kan!

    BalasPadam
  11. bestnya pergi bali :)

    BalasPadam
  12. tak sabar nak tunggu next trip akk ke bali..

    BalasPadam
  13. Tempat bersejarah ni kan farah. Boleh tengok2 sambil pelajari budaya mereka. Hmmm nice view dear! Tapi, cam ganjil je kan..muka Emir lone ranger takdak pun kali ni hehehe :D

    BalasPadam
  14. amboi...romantiknya depa..haha..

    BalasPadam
  15. nmpk seni ukiran tu cantik..best la..jalan2 selain tu dpt tau budaya/adat kat negara org..tau byk benda baru..^^

    BalasPadam
  16. Sweetnya gambar no. 2 tu ☺☺

    BalasPadam
  17. salam. wahhh bestnya bercuti ..

    BalasPadam
  18. Jangan kata Bali, Indonesia tu langsung tak pernah nak jejak kai lagi ni. Tak boleh jadi. Haha.

    BalasPadam
  19. Bestnya akk.. Dpt tgk tmpt orng.. Hasil seni yng ada kat sana.. :)

    BalasPadam
  20. ok, Ros pejam mata ni.. hihi.. Romantik aih.. best la dapat pi tempat orang..

    BalasPadam
  21. so sweet kak farah dan suami..hehe.., bestnya dapat p bali..harap 1 hari t dapat p sana...

    BalasPadam
  22. tu silat apa yg adik farah wat tu? hehehehe

    BalasPadam
  23. masa nizam pi bali haritu i tengok gambar dia pun pakai kain tu untuk menghormati masa masuk tempat diorang kannn..
    btw cantik2 gambar yang korang snap :)

    BalasPadam
  24. wahh..puas farah jelajah sume tempat..ok..xsbr nk bace ape yg suspen psl spa tu

    BalasPadam
  25. bestnya jalan2 kat Bali..

    BalasPadam
  26. cantik view kat bali nih

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||