Bahasa Singkatan @ Bahasa Internet Zaman Sekarang

11:09


Assalamualaikum...


Haiii kesayangan semua.. hari nie meh kita belajar bahasa singkatan @ bahasa internet zaman sekarang pulak yer..macam best jer.. so lepas nie tak perlu dah nak taip panjang2 lagi okeyyy... =D

Meh chekadaut!!!
APTB – Apa pun tak boleh
ATEOTD – At the end of the day
BFF – Best friend forever
BFGFBFF: Boyfriend Girlfriend Best Friends Forever
BFN – Bye for now
BRB – Be right back
BTW – By the way
BTDT – Been there, done that
CU – See you (later)
DL – Download
FYI – For your information
FBF – Flashback Friday
GTG – Got to go
HB – Happy Birthday
ICYMI – I case you missed it
IDK – I don’t know
IYKWIM – If you know what I mean
ILY – I love you
ILYSM – I love you so much
IMO – In my opinion
IMHO – In my humble opinion
IMNSHO – In my not so humble opinion
IRL – In real life
JK or j/k – Just Kidding
KTHXBYE – Ok, thanks, bye.
Lag – Lambat (Digunakan sekiranya komputer, telefon pintar atau perkhidmatan internet anda lambat berfungsi)
LOL – Laugh out loud
LMAO – Laughing my ass off
LMGTFY – Let me Google that for you
LMK – Let me know
LYLAB – Love you like a brother
LYLAS – Love you like a sister
L8R – Later
MIL – Mother in law
NSFW – Not safe for work
NVM – Nevermind
OFN – Old freaking news
OMG – Oh my god
OMK – Oh mak kau
OMW – On my way
OOTD – Outfit of the day
O RLY – Oh really?
OTP – On the phone
OTW – On the way
PPL – People
RL – Real life
ROFL / ROTFL – Rolling on the floor laughing
SMH – Shaking my head
TBH – To be honest
TB - Throwback
TBT – Throwback Thursday
TGIF – Thank God it’s Friday
THX – Thanks
TMI – Too much information
TTFN – Ta ta for now
TTYL – Talk to you later
TTYS – Talk to you soon
TY – Thank you
TYT – Take your time
TYVM – Thank you very much
WTH – What the hell
W8 – Wait
YOLO – You only live once
YW – You’re welcome
<3 – Love

#Sumber:- SINI





You Might Also Like

30 comments

  1. Cik Mimie cuma tahu suku je bahasa singkatan tu..kalau yg lain2 tu mahu pecah kpala cri mksud die..hehehehe

    BalasPadam
  2. banyak yang akak tak tau rupanya..hehehehe

    BalasPadam
  3. Banyak rupanya singkatan bahasa internet ni yerp. Skang ni femes singkatan 'F' apa erk?

    BalasPadam
  4. banyaknya bahasa singkatan..hehe

    BalasPadam
  5. banyak kan ringkasan nie kdg2 anum pun x fhm

    BalasPadam
  6. Uishhh byknya da sikit je yg lya slalu guna hihihi

    BalasPadam
  7. silalah belajar bersama2 yer...hik hik hik...

    BalasPadam
  8. Macam2 ye.. Yang selalu guna BTW, FYI, BFF, LOL, MIL, OMG, OOTD, OTW jer.. Yang lain2 tak pernah dengar.. haha!
    Rosmiza Ali Official Blog™

    BalasPadam
  9. Dah tua2 ni tak leh terima dah benda2 gini.

    BalasPadam
  10. adoiii begitu ringkas sangat pun buat I pening.. hahaha
    dunia makin canggih.. mcm2 bahasa internet skrg ni.. hehee

    BalasPadam
  11. Whahhh. Ada lg satu la kak farah BAE. Smpi skng xtaw ape mksd nye heheh

    BalasPadam
  12. Assalamualaikum Farah...bnyaknya bahasa singkatan internet....yang Diana tau tak smpai 5 pun....hehe

    BalasPadam
  13. Tak suka sgt bhsa singkatan ni kan..sbb blh latih bdk2 yg sekokah ni spoil dlm karangn bahasa melayu..huhu

    BalasPadam
  14. eka tahu skit je. selebihnya langsung tak faham haha

    BalasPadam
  15. Still in the process learning hahaha. Memang pening nak hapai semua! :D

    BalasPadam
  16. ringkas sangat sampai tak paham ape yang nak di sampaikan nanti farah.. alise biasa pakai APTB.. HB.. ILY..

    BalasPadam
  17. macam2 dah sekarang kan...dah x terikut dah...mana ya ng senang faham je la follow

    BalasPadam
  18. pening ... guna jer yg biasa2 jer .

    BalasPadam
  19. yg ana tahu APTB, HB, BFF, FYI,BTW and few other term je.lain2 tu mmg tak tahu hehe

    BalasPadam
  20. Ada yang akak guna, ada yang tak guna, ada juga yang tak berapa paham, kena cari balik bila nampak orang tulis..LOL

    BalasPadam
  21. Ada yg sy fhm deyg xphm n xprnah jmp..hehehe

    BalasPadam
  22. Ni yang established. Yang dok buang huruf vokal tinggalkan huruf konsonan pun banyak. Pening nak interpret. Heheh


    Selamat berkenalan.
    Jom join GA, kot ada rezeki dapat Vitamin FREE di hari Jumaat ni :))

    http://thehealthinspector.wordpress.com/2014/09/22/saya-nak-sihat-giveaway/

    BalasPadam
  23. byk nye satu pun x leh nk hadam :-)

    BalasPadam
  24. banyak rupanya...tengok pun pening =)

    BalasPadam
  25. byknye..tau separuh je..klu xtau nnt bole refer cni.. ;))))

    BalasPadam
  26. banyaknya..jenuh lah nak ingat ..

    BalasPadam
  27. wah banyaknya singkatan.. hihihi

    BalasPadam
  28. Bahasa tenet nie juga hampir sama jugak ngan bahasa SMS kan? Mudahkan taip guna 1 tangan. Tetapi sekarang nih dah menular pulak ke penulisan email.... Pening gak staff +artienatasha nak baca inquiries kustemer...

    Apa pown thanks share <3

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||