PETUA ATASI MASALAH HAID SECARA SEMULAJADI

08:39


Assalamualaikum...
Farah terjumpa info nie masa dok berblogwalking hari tue..so rasa nak share jugak la kat blog sendiri.. sebab nanti senang...tak payah dok tercari2 kat blog orang lain..tapi itu la nak kasi credit pun farah dah lupa blog sapa yg share tentang nie.. Ermmm maaf la yer tuan punya entri.. farah mohon nak share ya..



Info nie memang sangat berguna utk orang yg mengidap PCOS macam farah..sebab selalunya orang yg mengidap PCOS nie memang mempunyai masalah haid yg terganggu.. so selain mengambil ubat/supplement...apa kata kita try kaedah lain untuk mengatasi masalah ini..mana tahu kaedah semulajadi nie lebih mujarab ker.. hehehe 

Okey meh chekadaut apakah petua untuk mengatasi masalah haid secara semulajadi..



BIJAN & GULA SAWIT 

  • Pengambilan bijan putih atau hitam yg dihancurkan dan dicampurkan dengan gula akan melancarkan aliran haid dalam masa yg cepat.

BETIK 
  • Buah ini dapat melancarkan haid yg tak teratur. Cukuplah dengan makan sebanyak 250g setiap pagi dan sebelum tidur.
JINTAN & GULA SAWIT 
  • Didihkan jintan bersama gula sawit dan minum airnya. Kita juga boleh gantikan dengan minyak jintan.
SENAMAN & OMEGA 3 
  • Lakukan senaman yg teratur dan diet yg kaya dengan antioksidan dan Omega 3. Tambahkan dengan latihan kardio 3-4 kali seminggu.
PERIA
  • Walaupun pahit, tetapi peria dapat membantu melancarkan haid.
TIDUR YANG CUKUP 
  • Pastikan kita mendapat tidur yg cukup setiap hari bagi memastikan keseimbangan hormon dalam badan. 
SALMON 
  • Makanan mewah ini mengandungi gizi dan membantu meningkatkan kolagen dalam badan apabila diambil secara teratur. Ia juga memberikan kestabilan hormon sehingga kita tak mudah stress dan haid datang tepat pada waktunya.
BROKOLI 
  • Kandungan folat dan Vitamin B mampu mencegah depresi. Depresi adalah salah satu faktor kenapa haid lambat.
BIJAN 
  • Kecil tapi besar manfaatnya. Pengambilan bijan boleh membantu ketahanan badan kerana kandungan vitamin E, serat dan asid lemak tak tepu. Namun tidak digalakkan mengambil terlalu banyak kerana ia boleh menyebabkan badan menjadi panas.
SUSU SOYA 
  • Selain untuk mencantikkan kulit dan menjaga kesihatan, soya ini baik diminum ketika haid datang. Nutrisi dalam segelas susu soya mampu menjaga kesihatan badan dan sistem reproduksi.
TELUR 
  • Mampu menjaga hormon agar kita sentiasa bertenaga dan mengatur pengaliran darah. Adalah lebih baik memilih telur rebus daripada telur goreng.
ASAM 
  • Makanan ini membantu melancarkan haid. Contohnya, asam jawa yg diambil dalam bentuk minuman atau gula-gula. Menurut petua orang-orang lama, asam jawa dapat menghancurkan darah haid yg berketul-ketul.
CUKA EPAL 
  • Mampu membantu melancarkan haid. Kita boleh minum atau jadikan sos untuk salad. Cuka epal juga dapat mengurangkan insulin dan seimbangkan kadar gula dalam darah.


Ermmm memang terbaik la petua nie kan.. So apa tunggu lagi.. Jom kita try... Bye..Bye.. 




You Might Also Like

39 comments

  1. Petua yg berguna ni sis elok d amalkn

    BalasPadam
  2. Setakat ni x masalah dgn haid tp petua berguna ni klu tetiba diserang senggugut :)

    BalasPadam
  3. Mmg baik petua ni.. sebab dia menggunakan bahan2 semula jadi.. x menggunakan ubat2an mcm ubat doc atau supplement.. thx for sharing farah☺

    BalasPadam
  4. nice sharing farah... :)

    mama singgah menabung

    BalasPadam
  5. Baguslah semua petua tu Farah
    Ada yg kakak dah tahu dan ada yg baru tahu.. thanks dear:)

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum dan singgah Jumaat Farah...wahh....info yang berguna untuk kaum wanita ni....terima kasih Farah....suka makan sayur peria ni....pahit2 tapi sedap....hehe

    BalasPadam
  7. terima kasih Farah..
    Good info nih

    BalasPadam
  8. sy sjk bsalin blm peod lg..dh 17bulan..so + - masa pegnen, rasanya dh 2thun lbh x peod hehe

    BalasPadam
  9. kite setiap pagi sarap telur dadar.. kadang haid 2 bulan sekali.. mungkin faktor kegemukan pon ye kot farah..

    BalasPadam
  10. alhamdulillah, terima kasih kak atas tips natural food ni. suka :)

    rindu akak :)

    BalasPadam
  11. http://leestrawberry.blogspot.com/2014/09/liebster-award5-by-kak-mila.html kee tag akak..

    BalasPadam
  12. nak try lah nanti..tq akak sebab share

    BalasPadam
  13. Terima kasih Mrs Secretary kerana singgah blog JM..salam kenal kembali..kenapa di pic JM ni blog mrs background hitam then tulisan langsung x kelitan huhuh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ermmm jadi mcm tue ek..tak pasti la sebab blog nie pn tak siap edit sepenuhnya lagi..

      Padam
  14. ehh...JM nyer komen masuk ke tidak huhu

    BalasPadam
  15. farah bgs info nie boleh simpan utk anak cucu :):)

    BalasPadam
  16. ooo leh info2 kat adik.. adik mmg ada masalah haid ni

    BalasPadam
  17. Senggugut ku terok sgt... nite mare

    BalasPadam
  18. perkongsian yang bermanfaat...anak2 bunda pun ada masaalah ini...boleh share ni..

    BalasPadam
  19. Balasan
    1. Dari apa yg akak Google...gula sawit tue adalah gula merah yg dihasilkan dari nira kelapa sawit..

      Padam
  20. saya klu sdg haid , stop mkn benda yg masam sbb asid blh stop darah haid dr keluar . bila saya terlupa dan minum / mkn masam , darah haid saya mmg stop satu hari ... itu pengalaman saya . klu blh jgn mkn nenas masa haid sbb asid nenas blh nipiskan dinding rahim ...

    BalasPadam
  21. tips yg berguna ni farah....lieya ade masalah senggugut...dair anak dare dulu...dulu mase anak dare lagi teruk sampai leh muntah2, nak pengsan semua..sakitnye tuhan ajek yg tahu....skrang dahkurang sakit tapi tetap ade senggugut....sbb tu kene catit betul2 date period...kalo lupe terminum ais siap leee senggugut teruk dtg....

    BalasPadam
  22. Good info. Thanks for sharing ☺

    BalasPadam
  23. Bahan2 semulajadi yg senang nk dapat..good sharing Farah ..

    BalasPadam
  24. gud sharing..
    tq farah ;)))

    BalasPadam
  25. Tq share.. eyza pun ada masalah period yg kronik ni.. bole la eyza praktikkan petua ni..

    BalasPadam
  26. Alhamdulillah... idah dah semakin berumur nie jarang kena senggugut... :)

    BalasPadam
  27. saya pun tak kena yang teruk sangat

    BalasPadam
  28. banyak petua yang boleh diamalkan... thanx for sharing this kak farah :)

    BalasPadam
  29. Assalamualaikum... mohon copy ye article ni. Semoga Allah MerahmatiMu selalu. Amin :)

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||