Top 2 Street Food You Must Try In Penang

11:38


Assalamualaikum...
Amboiii tajuk..kemain omputih sangattttt..hahaha..
Okeyyy hari nie farah nak share dengan hampa 2 tempat makan yg wajib hampa terjah kalau berkunjung ke P.Pinang..

1. Gerai Rojak Tonggek

FYI, lokasi Gerai Rojak Tonggek nie terletak betul2 berhadapan dengan Klinik Kesihatan Butterworth..ada 3 buah gerai yg jual rojak kat sini..2 gerai cina..1 gerai melayu.. tapi yg lebih menjadi tumpuan adalah gerai cina..maybe sebab buah dia lagi fresh kot..

Macam2 jenis buah ada tau.. memang fresh2 belaka..Bukan setakat buah jer yg ada.. fishball..tauhu..telor puyuh..baby tomato..sotong...ehhh banyak lagi la...

Pilih ja nak yg mana suka.. harga secucuk RM0.50 jer..murah tak? yg paling best buah sengkuang la.. sampai bercucuk2 farah makan hari tue..hehehe

Kuah Rojak dia memang marbelass u all... Umphhh habis.. pekat..likat..ditambah lagi dengan taburan kacang kat atas tue..Perghhhhh menjejesssss air liur tau dak.....

Okey meh nak bagi tahu why orang gelar tempat nie "Gerai Rojak Tonggek"... haaaaaa... kalau hampa tengok pada gambar farah nie pun dah boleh tahu kot.. of coz la bila nak makan rojak nie kita kena tonggek baikpunyaa! sebab kalau tak tonggek alamatnya habis la baju terkena kuah rojak yg super kaw tuh!..

so dah faham yer why gerai nie mendapat gelaran sebegitu..heeeeeee



2. Gerai Nasi Kandar Beratuq Butterworth


Nie satu lagi tempat yg wajib hampa singgah jugak.. Actually kat Penang nie ada beberapa Gerai Nasi Kandar Beratuq yg femes...dan dalam banyak2 nasi kandar beratuq yg ada tue farah lebih suka makan kat sini....sebab lagi kick!...lokasinya betul2 kat depan bangunan TM Butterworth.. 

Gerai nie start beroperasi jam 11.00mlm...sampai pukul berapa tak tahu..tapi pernah satu hari tue farah datang sini jam 2.30pg pun masih ramai orang yg dok beratuq lagi...dan barisan tue tak putus tau.. akan ada jer orang dok beratuq..


Kalau tengok dari segi rupa memang nampak biasa jer kan..tapi bila sudah ngapppp masuk mulut...perghhh sedappppp nak mampppss...nak kata berempah sangat pun tak.. sedang2 elok jer..secukup rasa la orang kata.. 

Malam merdeka baru2 nie farah singgah kat sini...tapi farah tak makan pun...tengah on diet la katakan..hehehe...tapi dalam hati dok meraung jer tengok husband dengan adik2 farah makan.. huhuhu...tak pa lepas tercapai target nanti nak ajak husband belanja makan kat sini..hehehe

Okey la nanti farah share lagi tempat makan best kat Penang nie yer...Bye! =D




You Might Also Like

47 comments

  1. akakkkkkkkkkkkkkkkkk. rojak tonggek tu mcm sedap je. macam sedappp macam sedappp aaaaaaaaaaaaaa

    BalasPadam
  2. rojak tonggek??? perghh! nama glemer habis hehe. Telio plak rasa nengok Farah posing makan rojak buah tu..hurmmm mana nak cari kat PJ ni ha :D

    BalasPadam
  3. Eyza pun suka dgn rojak tonggek tu.. kalau balik kg, mmg situ la tempat yang dituju.. murah pun murah kan.. lagi satu tempat yang best farah.. Yong Tau Foo Bagan Ajam..pun sedap gak..

    BalasPadam
  4. Insyallah klau la lya smpai cna..blh la ronda2 nnt

    BalasPadam
  5. dekat bangunan TM? dekat ngan pacific ke farah? sorry shila jakun sikit area penang walaupon duduk utara..hahahah..

    BalasPadam
  6. Gerai rojak tonggek tu belum pernah try wpun kg nenek kt sana...huwaaaaaaaaa terliur tgk farah mkn nasi kandar tu...awesomeeeeeee

    BalasPadam
  7. tak pernah pi makan lagi kat dua2 tempat ni..

    BalasPadam
  8. wOw menarik ni..Selalu sngat dgr org sebut2 sal rojak tonggek ni..nnt blk utara kna p try la...

    BalasPadam
  9. rojak tonggek tu,buat akak terliur...sama je dengan nasi tu..,harus nak cari kalau ke sana

    BalasPadam
  10. rindu nak makan nasi kandaq Penang aih...

    BalasPadam
  11. penah sekali p penang
    tapi tak pernah rasa satu pun yang disebutkan diatas
    rugi betul rasanya =)

    BalasPadam
  12. lama tak dtg penang ni.. kalau g sana memang wajib makan nasik kandar... wuuuu... rindu penanggggg

    BalasPadam
  13. Farah buat akak terliur.....sabar je ni...

    BalasPadam
  14. Hehe.. Baru nak tanya kenapa nama gerai tu Gerai Rojak Tonggek.. Hikhik! Sedap jer nampak.. Mieza suka sengkuang jugak kalau makan rojak buah.. Sengkuang dengan mempelam epal.. Slurrp!
    Rosmiza Ali Official Blog™

    BalasPadam
  15. Wow... makan rojak tonggek tu memang macam tu ke?? kuah tu main celup kat main bowl tu... hemm x pernah try lagi ni. Hehehe tapi entah bilalah nak ke sana =(
    Hubby kurang penang sebab dia susah nak dapat nasi kedai melayu sebab sana banyak nasi kandaq =)
    Ape pon ...nampak sedap...yummy

    BalasPadam
  16. perhhh duk dekat utara saja ni...x penah rasa lagi 2 tempat ni..nk kena try la..

    BalasPadam
  17. yang rojak tu boleh tahan murah.. nampak mcm potongan besar2..
    belom penah lagi makan nasi kandar..
    haish bile la dapat jalan utara ni.. huhuhu

    BalasPadam
  18. Assalamualaikum dan singgah ptg Farah...murahnyer harga dia..

    BalasPadam
  19. wow farah kalah host jjcm nie heheheeh...serius ngences tgk...lieya tau nasi kandaq beratur tu...tapi rojak tu tak tau....tapi serius menarik... in sha Allah tahun depan nak jalan2 penang mmg lieay masukkan dlm list jjcm ni lieya rojak tonggek nie...cara makan unik tapi tgk kuah die yg takleh blah tu..betul2 teliur laaaa

    BalasPadam
  20. salam farah, ...teringat zaman sekolah dulu rojak ni lah yg jadi kegilaan...sama lah cina jugak yg buat hurmm.

    Nasi kandaq tu buat pcl teringin nak pi cari..

    BalasPadam
  21. Sedapnya, ni pi Penang leh singgah :)

    My recent post : Pecah Rekod Selfie Terbanyak Dunia

    BalasPadam
  22. Yg rojak tonggek tu belm pernah smpi lagi.tp pernah rasa sbb krim kat kawan.hahaha.nasi kandar beratuq tu dh banyk kali cuba..memang best!!

    BalasPadam
  23. akak tengok fara makan jer dah cair air liur akak..

    BalasPadam
  24. Farah..akak ni dlm surat beranak je tulis lahir kat Bkt Mertajam tp dok dengaq ja org sebut pasai 2 tempat ni sampainya x pernah lagi pun..:)
    kena masuk dlm wishlist nih..:)

    BalasPadam
  25. baru balik penang, tak dan jugak nak menyinggah nasik kandaq tu..huhuu

    BalasPadam
  26. adoiiii geram betul tengok buah2 tu Farah
    nasi kandaq beratoq pun I tak try lagi masa pergi Penang last year..
    nanti kalau ada plan nak ke penang boleh I roger2 u.. bleh u jadi guidance I nanti hehehe

    BalasPadam
  27. likat betul kuah rojak tu..terliur..

    BalasPadam
  28. Bila tengok cara Farah dok makan buleh agak dah pasai apa nama dia gitu...eheheheee...

    BalasPadam
  29. noted. nanti g penang boleh buat rujukan. sebab kitorang ke Penang hari tu, tak tahu nak makan apa. Sebab jaaaarang sangat sampai sana.

    BalasPadam
  30. huwaaa..nk nanges tgk nasik kandar tu..raya aritu memang nk pegi cni..tp time raya xbukak kan?last2 pegi mkn kt tmpt lain..jgn meleleh ailio baby ni dh la ;(

    perghhh farah..kuah rojak tu nmpk menarik..patutla ramai org kerumun..mesti btl2 sdp ni..

    BalasPadam
  31. Salam Fara, hang org penang ka? tgk rupe hang mmg ade cam anak mami.. muke cheq hang tgk ade cam mami2 ka? hehehee... tapi serius, kalo gi penang tak pekene rojak, ke.. laksa ke... nasi kandaq penang mmg rugi laa.. tapi cheq mmg tak leh tgk la rojak buahhh..leleh ayaq liuq...

    BalasPadam
  32. Dah menjejessss air liur tgk kuah rojak tuuuu...temptingnyaaaa farahhh..uwaaa jauhhhh

    BalasPadam
  33. thanks sharing farah...gi sne nti leh usha tpt tuh

    BalasPadam
  34. wow macam sedap ne.,.,. terbaik :)

    BalasPadam
  35. Ros tau pasal rojak tonggek tu dari kakak Ros yang dok Penang...

    BalasPadam
  36. Kuah rojak tu memang nampak marveles.... kacangnya banyakkk...
    Nasi kandar beratuq tu... :D kat KL pun ada nama kedai camtu gak... kena try yang hat penang tu baru tau mana sedap kan...

    BalasPadam
  37. tidur pula nuff nie... :(

    BalasPadam
  38. Nasi kandaq yang tak tahan tengok tu. adoi.. Lain macam rasa die.

    BalasPadam
  39. ada sekali g penang, tp smpi da subuh...so sggh kt masjid kapitan tu...mmm kalu tau la, smpi tgh mlm br dpt lyn nasi kandar beratuqqq tuuu

    BalasPadam
  40. kedai rojak tonggek ka nama dia?? haha hari tu first time p try..not bad..tapi yang layannya makan ramai2 smbil cicah kuah rojak...awesome!! :D

    BalasPadam
  41. Aiyooo..Rojak tu melting nya tengok!!sebab semuanya nampak fresh n sedap..boleh ajak encik suami singgah nanti kalau balik Kedah lagi..Nasi Kandaq beratoq tu pon memang nampak sedap..kuah melelehhh..haih..nasib baik tak mengidam..hehee

    BalasPadam
  42. Rojak tonggek memnag sedap! dulu masa kerj akat Klinik Kesihatan Butterworth tu rajin jugak la p makan masa lunch :)

    Nasi kandaq penang memang nalla punya sedap. siapa yang p penang , wajib pi, tak pi, rugi! hehe

    BalasPadam
  43. Rojak tu memang teringin la.. tak lupa juga Cendol Penang Road OMGee :3

    BalasPadam
  44. Memang Penang terbaek..bab makan2

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||