Berendam Sampai Kecut di Ulu Legong Hot Spring, Baling

12:01

Assalamualaikum..
Beberapa jam sebelum kejadian Emir kena NEB tue...kami sekeluarga datang berkelah kat sini lah..last minit punya planning..tertiba jer farah rasa nak bawak Emir pi berendam kat Ulu Legong Hot Spring nie..lagipun dah lama kami tak ke sini.. tak silap 6 tahun ada la kot..perghhh punya la lama kan tak mai sini...banyak betul yg dah berubah...dulu tempat nie macam buruk jer...sekarang dah menarik la!!!hehehe

Oh ya kami bertolak dari rumah jam 11.00mlm dan sampai kat sini lebih kurang jam 12.45pg..FYI,tempat nie kalau lagi lewat kita datang lagi best tau..cuaca sejuk plus air panas...plus lagi bihun goreng panas2 yg sempat farah goreng..fuhh memang lagi best la nak berendam hoiiii..

Ok lah meh kita layan gambar2 yg ada.. bila ada gambar nie baru la best sikit nak story-mory kennnn...*sorry kualiti gambar agak kurang memuaskan sikit..huhuhu..

See.. dah ada pintu gerbang and kaunter tiket u all.. kelasss lah!


Okey nah farah tempek risalah harga kot2 u all berminat nak datang ke sini jugak..Ermm harga tiket dah naik sikit la..sebelum nie tak silap farah harga tiket masuk RM4.00 jer utk dewasa.. tapi sekarang dah jadi RM6.00.. maybe sebab depa dah upgrade la kot.. tapi still murah lagi tuh! 

Yang bestnya lagi sekarang nie dah ada tempat penginapan kot2 la u all rasa nak bermalam kat sini..ada bilik type chalet (VIP, Deluxe, Standard & Pool View) type 'Dormitory' dan jugak 20 buah tapak sewaan utk khemah..tapi khemah kita kena bawak sendiri la..harga pun quite okey la bagi farah..tak la mahal sangat pun..farah paling suka type chalet la.. sebab chalet nie terletak kat atas bukit...view dia cantikkk weyhh! =D

Kat depan pintu masuk utama.. nampak tak.. nampak tak..nampak sangat i terkesima...tempat nie dah totally berubah!!! siap ada lampu2 macam kat i-City lagi.. heee

so singgah sini kejap ambik gambar dulu sebelum terjun kolam..

Last time farah datang sini hanya ada 2 buah kolam air panas jer..tapi sekarang dah upgrade jadi 4 buah kolam iaitu Kolam Utama..Kolam Dewasa..Kolam Wanita dan Kolam Kanak2.. FYI, Kolam utk Kanak-Kanak nie luasnya 148.17mps dan suhu maksimum adalah 39'C manakala Kadar kedalamannya pula ialah 0.5-.06 meter sahaja..

Dah dapat port yg sesuai..cepat2 tukar baju..kemudian Emir terus lari menuju ke kolam.. punya la tak sabar anak teruna farah sorang nie.. Emir nie memang pantang nampak kolam..tak menyempat nak terjun!

Dia dok ingat kolam nie mcm kolam hotel la..sekali bila dah terjun dan rasa air tue panas kot..melompat keluar terus dia..Hahaha..tue la tak sabar sangat nak terjun kan..rasakan...kih..kih..kih.. tapi air tue tak lah panas sangat pun..suam2 jer.. mungkin dia terkejut lah kot sebab selalu dok terjun kolam air sejuk jer.. tapi yg nie tiba2 panas sikit kan..hehehe.

Emir sekarang nie suka tiru apa yg kita buat..umur baya nie kan sel2 otak sedang berhubung.. layankan jer..=D

 suka sangat la tue dapat main air!!!

memang sakan la Emir main air..sekejap dia masuk..sekejap dia keluar..sekejap dia lari sekejap dia lompat.. hyperactive sungguh!

jenuh Papanya dok ber-aci-ligan dengan dia.. huhuhu...punya seronok main air...sampai panggil makan pun dia tak nak.. farah memang tak mandi hari tue.. sebab tuttttttt! so layan gelagat depa jer la..

tempat mandi yg nie pun baru jugak... dulu tak dak lagi benda alah nie.. =D

Bilik Persalinan khas turut disediakan kat sini.. sangat selesa.. 

Okey dah puas berendam...jom pi ronda2 ambik angin kat sekitar kawasan Kolam Air Panas Ulu Legong nie pulak..

farah yg kena take over Emir..sebab husband pi tukar baju.. so sementara dok tunggu husband settle...bawak Emir pusing2 sat..

nie lah chalet yg farah maksudkan tue...tersergam indah kat atas bukit kan..memang cantik gila view dia.. tapi malam yg kami pi nie semua chalet dah fully booked..huhuhu...so kalau u all plan nak stay kat sini better booking awal2 dulu okey..

Playground pun ada.. tapi kotor sikit.. so farah tak bagi Emir main..nanti habis baju kotor.. 

Outdoor Gymnasium pun ada..tapi sunyi sepi jer tak dak orang main.. semua orang lebih suka berendam lagi..

Lepak kat sini sat..

dan kat sini jugak... Yeayyy..i-City lagi..hehehe

View Chalet dari jauh..bestnya la kalau dapat stay kat sini kan..huhuhu

Nie lagi satu chalet yg ada kat sini..terletak betul2 depan kolam dewasa..

nak urut kaki pun boleh kat sini.. caj farah tak tau berapa..sebab tak urut pun malam tue.. 

Ramai betul orang yg datang berendam malam2 kat sini kan.. 

Emir pantang la nampak kedai macam nie..mula la merengek Mama nak menan!! pfftt..

Okey overall tempat nie memang sangat menarik dan sesuai untuk aktiviti bersantai bersama keluarga.. cuma ada satu jer yg farah tak berapa nak berpuas hati.. iaitu dari segi kebersihan kolam dan airnya..boleh dikatakan kesemua air kolam berbau hancing!!!..*ishhh kenapa la selepas mandi baru tercium bau hancing tue....huhuhu..nasib baik la i tak berendam...tapi kesian la kat family i..depa dah la siap buat kuak lentang lagi..huhuhu..kolam yg paling berbau hancing sekali adalah kolam kanak-kanak..

farah rasa punca air kolam nie berbau hancing adalah disebabkan air dalam kolam tue just bertakung jer kat situ.. patutnya setiap kolam kena la ada satu saluran/putaran khas yg membolehkan air dalam kolam tue dapat mengalir keluar/masuk..so idak ler air kencing bertakung jer kat dalam tue jer kan..

Selain berbau hancing...permukaan lantai kolam jugak agak licin.. farah khuatir boleh mendatangkan bahaya jer kepada kanak2 yg mandi kat situ..huhuhu..so sad...tempat dah cantik tapi kebersihan kolam tak dijaga dengan baik..farah berharap sangat semoga pihak pengurusan alert la sikit tentang perkara nie.. please lah do something.. jangan kerana masalah remah-temeh seperti ini boleh menyebabkan orang tak nak berkunjung lagi ke sini nanti..huhuhu..


Love,
Farah


You Might Also Like

50 comments

  1. Mcm best je tempat ni..berendam malam2..
    selalu siang je org berendam kolam air panas ni

    BalasPadam
  2. Bestnya Farah.. kalau u kata dah 6 tahun tak mai.. mmg betul2 ada perubahan drastik ni.. sampai u pn terperanjat besuk hahaha... bagus yer tempat ni di komersial kan.. :))

    BalasPadam
  3. Farah.. jue ni nama jer orang kedah.. tapi tak pernah sampai pun ulu lenggong baling ni.. teruk kan.. hahahha duk nak g kulim yang titi gantung tu pun belum sampai g.. huhuhuhu

    BalasPadam
  4. yang berbau hancing tu lah tak boleh terima...sebab tu kurang berminat kalau mandi kolam nie

    BalasPadam
  5. waaa..ramainya org mandi kat situ

    BalasPadam
  6. Btl tu sis tmpt je cntik tpi klau kebersihn x trjaga pun x guna juga kan..

    BalasPadam
  7. nampak cantik aje tempat ni, biasa dengar aje
    tapi part last sekali yang diceritakan tu buat loya tekak pula
    tak ada kesedaran sivik betul sape buat gitu
    sungguh tidak ku paham!

    BalasPadam
  8. Salam singgah sini Farah...memang cantik tempat tu kan Farah...Emir pun nampak suka sangat...

    BalasPadam
  9. Salam singgah sini Farah...memang cantik tempat tu kan Farah...Emir pun nampak suka sangat...

    BalasPadam
  10. fuyoo..ulu legong dah maju..makin cantik..lama dah takpi sana..yg berbau hancing tu,dari dulu lagi kak..diorang tukaq air kolam tu esok pagi..bila mai mula2,air jernih elok.pagi tu tengok masa depa bersih,perghhhh..dah tukaq warna kak oi..banyak sgt berendam dlm tu..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye ke Za.. tapi nampaknya depa kena tukar kaedah lain lah..tak cukup kot kalau setakat cuci sekali jer sehari.. yg datang berendam ramai..better buat satu saluran air yg membolehkan air dalam kolam tue boleh flow.. tak la rasa kotor sgt kan..huhuhu

      Padam
  11. terujanya kak mieja tgk gambar2 farah.....:)

    BalasPadam
  12. bestnya mandi malam2. mesti terasa kelegaan kan kak

    BalasPadam
  13. mule2 bace macam tertarik.. macam nak pergi bile balik kampung nanti.. sekali hancing.. kene fikir balik ni.. farah tak complain dekat management?

    BalasPadam
  14. tu yg geli dan undang penyakit tu .... sbb air bergerak tambahan plak kuman mmg mudah mebiak dlm keadaan suhu yg cam tu ...

    BalasPadam
  15. Alaaa, everything dh nampak perfect tapi tang kebersihan tu je macam off mood sikit. Wuwuwuwu.

    BalasPadam
  16. Amboi sukenyer dia berendam sakan....tak menggigil ke si kecik tu?

    BalasPadam
  17. Pernah gak en hubby ajak ke sini dulu2...tapi ntah kenapa x smpi2 lg kami di sana..haha..

    BalasPadam
  18. Alahai..bau hancing ke..sayang..tmpt dah lawa sngt dah

    BalasPadam
  19. Salam singgah..saya dah follow blog awak..harap sudi follow blog saya balik =)

    http://seronoknyermelukis.blogspot.com

    BalasPadam
  20. laa...syg la..tempat dh menarik tp kolam bau hancing plak..may b btl kot mcm yg farah ckp, air tu xde saluran kuar masuk..

    BalasPadam
  21. tempat menarik...tp bab bau hancing tu mesti ada yang salah guna tuh kan...tp farah Ulu legong ni kat mana..area penang ka?

    BalasPadam
  22. malam2 berendam ek..mana best berendam ke tido?

    BalasPadam
  23. Cantiknya kawasan tu Farah. Dulu2 cerita lama sapa yg berani tidur kat situ kira hebatlah. Mlm tido kat dalam esok pagi sedar tidur kat luar...ngeri you...ahahaha...

    BalasPadam
  24. budak melepaskan kencing tu mmg adat . blm lagi yg lupa buka pampers ... berendam kat air panas time mlm mmg segar jer badan ...

    BalasPadam
  25. Mula2 baca entri ni rasa excited nak..skali sampai part bau hancin..cancel trus..hehe

    BalasPadam
  26. adeeezzzz bab2 hancing ni la yg plg x berkenan kn farah?

    BalasPadam
  27. Salam ukhwah, singgah sini jalan-jalan blogwalking dari perserta Mini Giveaway by Syira Lokman..done follow sini.. Salam uhkwah, salam ceria dari MyCherita

    BalasPadam
  28. kat pat hancing tu yg tak besnya. buatlah bebudak terminum air tu..haru jadinya..

    BalasPadam
  29. Bestnya dapat berendam ngan air panas.

    BalasPadam
  30. Aida rasanya ada 11 tahun dulu kot p sana..time dok mengaji kat Matrik Changlun..hehe..lepas tu dah tak pernah ke sana dah..rindu jugak..tapi aida just celup2 kaki je..tak mandi pun...just nak rasa tahap kepanasan dia je..hehee

    BalasPadam
  31. sangat best tempat ni last pegi bulan 5 hri tu..Berfamily day di sana...Chalet vip dye sangat best.Besar..Muat utk 3 family kecil..

    BalasPadam
  32. Ramainya orang pergi berendam.. Tapi tu la yang tak berapa berkenan nak mandi kolam nih.. Kebersihan tu kureng sikit.. Mesti ada yang mengencing dalam kolam.. Huhu..
    Rosmiza Ali Official Blog™

    BalasPadam
  33. Besarnya kolam dia... best laa... kalau airnya suam berendam malam2 berjam2 pun tak apa... :D

    BalasPadam
  34. Bestnya...nih yg nak ajak suami pergi nih

    BalasPadam
  35. Bestnya...nih yg nak ajak suami pergi nih

    BalasPadam
  36. Nampak sungguh menarik...:-)

    BalasPadam
  37. Sy kureng sikit ngn aktiviti air.. Risau cmtu la. Bau mcm2.. Kng gatal kulit..

    BalasPadam
  38. Tanpa NamaMac 02, 2015

    pergi baru2 ni, tak bau hancing (mungkin tak ramai sambil berendam sambil berKencing)...cuma bau normal, bau belerang

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kita still bole beza lg bau belerang cmne.. hehehe

      Padam
  39. Sebab tu aku selalu bawa family check in kat regency gunung jerai.. Filter pool & airnya punya la cool, fresh n clean mcm berendam dalam air mineral

    BalasPadam
  40. Tanpa NamaMei 07, 2015

    Yang hancing tu bau belerang kot....

    BalasPadam
  41. Akak dah sampai sini memang sangat seronok.

    BalasPadam
  42. Tanpa NamaMac 31, 2016

    yang berbau hancing tu sulfur dioksida la. lain kali baca research la dulu...buat malu je

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha..hai u.. tak tahu la nk gelak ke apa ke nie.. sbb i nie idak ler belajor tinggi pun..hahaha..so kalau hidung ni bau mcm hancing mmg kata air kencing ler..kalau bau belerang still bole beza lagi..hehehe.. btw thanks yer atas pencerahan.. ;)

      Padam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||