Tutorial #1 ~ 8 Langkah Mudah Menghasilkan Gambar Animasi/Bergerak Dengan Photoscape

12:10


Assalamualaikum...
1st time farah nak share tutorial dengan u all nie..hehehe..macam la pandai sangat kan..tapi demi untuk tidak menghampakan request sahabat blogger farah iaitu +Yana Yani...so hari nie meh la kita belajar sikit macamne nak hasilkan gambar yg boleh gerak2 seperti kat en3 INI.. farah tak dak la pandai sangat tapi boleh la kalau nak tunjuk ajar sikit2..hehehe.. so meh checkadaut.. 

Tapi sebelum tue.. if u all tak dak lagi sofware Photoscape nie..u all kena la download dulu yer..Nah sila download kt SINI...free jer..=D

Langkah 1..Jika sudah ada..just klik jer Open Photoscape..kemudian u all akan nampak paparan seperti di atas.. Kemudian klik pada icon Animated Gif...
Langkah ke-2...Masukkan gambar2 yg u all nak ke dalam paparan seperti di No.2..
Langkah ke-3...Gambar2 tersebut u all boleh ambil dari kotak di sebelah kiri..pilih jer gambar mana yg u all nak utk hasilkan gambar2 bergerak itu nanti..
Langkah ke-4...seretkan gambar2 yg u all nak ke dalam kotak seperti gambar di atas..

Langkah ke-5.. Di bahagian setting pula..u all boleh ubah tempoh masa kelajuan gambar..effect..saiz dan background mengikut citarasa yg u all nak.. 

Langkah ke-6..Setelah u all berpuas hati dengan hasilnya klik button Add seperti gambar di atas..
Langkah ke-7..Kemudian klik pula button Save untuk menyimpan gambar tersebut..

Langkah ke-8..Selepas u all dah klik button Save..akan keluar satu kotak kecik..u all just klik jer OK.. 
Kemudian...Tadaaaa... Siap dah.. Mudah jer nak buat kan.. hehehe.. Okey la Selamat Mencuba..Bye..Bye.. =D




You Might Also Like

29 comments

  1. Wah...ada tutorial ni...ok akak explore dulu la....

    BalasPadam
  2. owh..senang je...thanks for sharing..kite dah try buat dah...:)

    BalasPadam
  3. Bila nampak macam tu gambar lebih menarik ye Farah..

    BalasPadam
  4. owh macam tu. thanx share ni kak

    BalasPadam
  5. ok...thanks..selalu rajin jugak buat..sejak malas nak mengadap lappy..maleh dah..hehehe

    BalasPadam
  6. oo..baru thu..thanks farah..:)

    BalasPadam
  7. Photoscape memang best..Za guna gak..

    BalasPadam
  8. Farah nak cium kamu laju2 boleh hehehhe...julia mmg pengguna photoscape...boleh plak tak reti nak guna sepenuhnya hahahha sekarang leh la try farah dah ajar yeyyy sukaaaaaaaa ye...jimat space nak berblogging nanti kan...good tips...mmmuahhhhhhhhhh

    BalasPadam
  9. tutorial menarik dan simple... :)

    kathyrbain.blogspot.com

    BalasPadam
  10. I pun guna jg photoscape tapi tak pernah explore sampai ke animation punya pic tu..
    terima kasih Farah.. nnt I try..
    bagus jg buat gambar mcm ni.. jimat ruang kalau kita nak letak gambar.. hehehe

    BalasPadam
  11. Nice nti blh cuba..photoscape mmg guna utk boh watermark n edit2 sikit gmbo

    BalasPadam
  12. alhamdulillah, tips simple ni mmg teruja nak buat la. wiwiwiw :)

    BalasPadam
  13. selama ni kita pun mcm yg lain2 gak selalu guna photoscape tapi tak pernah amik tau pasal animated GIF hihihi tq ye :D

    BalasPadam
  14. Bolh la buat pasni. Xyah susah nk upload bbnyak

    BalasPadam
  15. ini awesome..pasni boleh update entry ada gambar kelip-kelip..hehe

    BalasPadam
  16. Diana dah ada donwload photoscape...tapi tak reti nak guna...Dengan adanya tutorial dari Farah ni bolehlah Diana try...terima kasih Farah...

    BalasPadam
  17. mmm mudah je ni...cuma nk buat dgn x je kan ;-)

    BalasPadam
  18. awatlah saya dah lama guna photoscape tak perasan kewujudan menatang ni
    nanti nak cubalah
    terima kasih cikgu farah! =)

    BalasPadam
  19. Ahhh, rindu nk guna photoscape.. Tp xleh nk install sbb skg just pinjam laptop org je utk update blog.. Klu laptop sendiri bolehla install.. Huhu.. Kalaulah ada app ni utk ios kan best.. Heeeee..😁✌️
    Rosmiza Ali Official Blog™

    BalasPadam
  20. lya memang guna sofware ni tpi animad x pernah try lagi hhee..blh cuba ni

    BalasPadam
  21. Guna teknik ini boleh melambatkan loading blog tak?

    BalasPadam
  22. Oh senangnyaaa..aida pon selalu guna Photoscape tapi tak pernah guna pon animated ni...seronok ni nak guna..thanks Farah..hehee

    BalasPadam
  23. Balasan
    1. tak pasti la akak boleh tak.. tak pernah cuba lagi.. selalu dok buat guna nb or pc jer..akak try la.. kalau boleh bagi tau... =D

      Padam
  24. memang cantik... tapikan farah rasanya dia membuatkan blog kita jadi berat... sebab file sizenya besar... maaf kalau tersalah...

    BalasPadam
  25. Sunsilk & promoted content buat farah... :)

    BalasPadam
  26. Memg senang aje...kalau masukkan pic dlm entry jimat ruang..hahaha

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||