Tutorial #2 ~ Cara Memadamkan Paparan Imej/Gambar Rumah Kita Di Google Street View

16:01


Assalamualaikum...
My 2nd tutorial of the day..hahaha.. Eh best jugak yer up en3 tutorial nie..hahaha


Back to the story...okey pasti ramai yg dah tahu pasal Instant Google Street View nie kan.. dan ramai yg terkejut bila search alamat rumah sendiri terus terpampang gambar sebenar keadaan rumah kita..ada kereta apa.. motor apa..eh pendek kata segala yg ada kat luar rumah kita tue boleh dilihat dengan sejelas-jelasnya.. bagi farah benda nie memang tersangat la tak best!! gila kot...dah macam tak dak privacy kekdahnya.. yg lebih parah lagi ianya berisiko mendedahkan kita kepada jenayah.. yer lah.. senang la kerja penyamun lepas nie..dok depan pc..search random alamat rumah yg dia nak rompak..zaassssssss keluar seketoi maklumat kat depan mata... huhhh syiokkk la..terus naik pangkat jadi penyamun.com pulak la lepas nie..


So hari nie farah nak share dengan u all macamne nak delete rumah mu syurga mu daripada di skondeng oleh penyamun.com nanti.. okey meh checkdaut!!!
Mula2 klik ke pautan http://www.instantstreetview.com/

Kemudian taip alamat rumah u all kat dalam kotak seperti di gambar...

Selepas u all dah masukkan alamat rumah..of coz la gambar rumah u all akan dipaparkan kat screen kan..

Apa yg u all kena buat adalah drag mouse ke bawah dan cari perkataan 'Report A Problem'..rujuk gambar untuk lebih jelas.. 

So bila u all dah klik pada perkataan tersebut..akan keluar pula seperti gambar di atas..

 Langkah seterusnya u all klik pula pada perkataan 'My Home'


Seterusnya isi kesemua maklumat seperti di setiap anak panah yg farah tunjuk tue dan last sekali klik button SUBMIT..



Selepas u all klik button SUBMIT..u all akan dapat message macam nie daripada Google.. so just tunggu jer la tindakan daripada mereka.. Selamat Mencuba! Bye..Bye.. =D





You Might Also Like

34 comments

  1. nasibla umah cik nor dalam hutan...satelit xnampak.hihik

    BalasPadam
  2. tulah bahayakan...perompak senang nak masuk....

    BalasPadam
  3. Patut Malaysia banned apps macamni...mmg lebih membahayakan daripada memudahkan!

    BalasPadam
  4. thanks a lot Farah!memang kurang gemar dengan apps ni.tak sesuai dengan negara crime rate tinggi macam kita

    BalasPadam
  5. betul farah.. sejak adanya apps ni kita dah tak boleh sewenang2nya dedah kan alamat rumah kita.. so bahaya gittue..
    I tak suka apps ni.. dan tak pernah sekali pun try..
    cukup lah apps waze tu.. itu pun sebab nak cari jalan arah tuju je..

    BalasPadam
  6. Rumah akak bertingkek2!

    BalasPadam
  7. terima kasih farah..nak cuba nanti..

    BalasPadam
  8. nanti nak cuba la..mmg menakutkan betul apps ni...mmg betul apa yang farah kata..lepas ni ada plak penyamun.com...takut betul!!

    BalasPadam
  9. dah cuba google tadi petang gak..memang nampak sebijik2 rumah..huhu..takut..nasib kak buat tutorial ni..terima kasih taw kak..

    BalasPadam
  10. Pencuri perompak suka benda ni. Tak patut kot.

    BalasPadam
  11. Aaahlah, siap keluar gambar anak sekali tengah menyapu.... nasib baik yang lain tu
    tak nampak.Nampak gambar rumah jiran sebelah je sebab rumah saya terlindung dengan berbagai pokok rimbun. Anyway terima kasih Farah.

    BalasPadam
  12. bahaya sangat ni.. mama dah buat... hihi

    BalasPadam
  13. bile teknologi makin canggih, kita ni makin bahaya sebenarnya..spi ke depan umah kite org blh tgk..x ke bahaya..sume pintu tingkap blh nmpk..dh try buat umah mak..mmg nmpk clear..nasib ktorg dok apartment je..mmg kene delete ni..tq sharing farah ..

    BalasPadam
  14. huh..bahaya ni....nak kena buat juga ni..tq sis..

    BalasPadam
  15. Terbaikkk farah ni...bagus buat tutorial...rajin sangat dia ni...mmmuahhh...skrg ni sana sini org dok cerita pasal street view kan...mmg sebijik2 nampak rumah mak ayah ju...hehhehe...farah thanks a lot...love u always!

    BalasPadam
  16. saya pun dapat tahu terasa seram
    memang nak kena buanglah
    bahaya sangat rasanya

    BalasPadam
  17. ya Allah, ini mmg membahayakan. kena buat tindakan segera. ai ai captain..

    tq kakak gojes :)

    BalasPadam
  18. Apps yg mengundang pencuri namanya nih. Thanks for sharing farah. Saya ada jugak buat. Tapi tak nampak pon umah saya...hehehe...

    BalasPadam
  19. Nk buat la.thanks mrs. Secretary. ? Jemput ke blog

    BalasPadam
  20. nasib baik bila search alamat rumah , yg ada cuma jalan saja ...alhamdulillah .

    BalasPadam
  21. nak cuba..Selamat menyambut hari raya aidil adha maaf zagir dan batin dari saya sekeluarga.

    BalasPadam
  22. mudah plak ka nnt lya nak cuba

    BalasPadam
  23. terima kasih atas perkongsian. lupa pulak nak letak Anjing 5 ekor masa kereta google rakam gambar hehehe

    BalasPadam
  24. Wahh info berguna ni..tapi aida punya gambar rumah bukan lah yang latest..entah masa bila la diorang captured ntah..huhuhu..tapi tutorial ni memang wajib buat!

    BalasPadam
  25. Nasib baik rumah akk x de dlm ni. Harapnya selamat la.

    BalasPadam
  26. Tengkiu farah... idah nak buang la... idah pun tak tengok lagi... tapi en.suami kita kata ada...

    BalasPadam
  27. dah buat da...bahaya jugak nie

    BalasPadam
  28. Rumah sy xde dlm street view nih

    BalasPadam
  29. Rumah sy xde dlm street view nih

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||