DariDapurMerahFarah | Resepi Spaghetti Carbonara Lemak Berkrim

11:01

Assalamualaikum...
Hai kesayangan semua!!!! Good Morning!!!! 
Last Weekend tekak rasa nak makan western..so masak Spaghetti Carbonara lah yg paling senang! pejam mata pun boleh buat derrr.. agagaga.. so pagi nie meh farah nak share resepi la sangat..yg dah Masterchef tue sila abaikan resepi farah nie na.. nanti buat u all gelak celah gigi jer tengok resepi spaghetti farah yang tak semegah nie..muahahaha

Ini resepi orang tak cukup bahan namanya.. nak jimat pun yer jugak..kui..kui..kui..Tapiiiii walaupun tak banyak bahan tapi kelazatannya tetap ada okeyyyy!!!

So meh checkadaut!

Bahan-Bahan:-
  1. 1/2 packet Spaghetti 
  2. 1/2 tin Sos Prego Carbonara Mushroom
  3. 1/2 tin Sos Prego Keju & Herbs
  4. 12 ekor Udang Segar
  5. 4 ketul Sosej
  6. 1/2 cawan fresh milk (full cream milk or low fat milk boleh jer..)
  7. 1 biji Bawang Besar
  8. 2 labu Bawang Putih
  9. Serbuk Lada
  10. Garam

Cara membuatnya:-
SPAGHETTI
  1. Mula2 cucuk sosej bersama spaghetti seperti gambar di atas..nie kiranya ala2 spaghetti bersimpul kasih dengan sosej gitu..muahahaha...tapi tak nak buat pun tak per..
  2. Kemudian rebus spaghetti dan sosej tadi.. titiskan sedikit minyak untuk elak spaghetti itu melekat..kemudian tos dan asing kan..
SOS CARBONARA
  1. Bawang Besar dan Bawang Putih dikisar halus;
  2. Kemudian tumis Bawang Merah dan Bawang Putih sehingga naik bau;
  3. Masukkan udang tadi.. tunggu sehingga udang menjadi kemerah-merahan/- kat sini kalau u all tak nak rebus sosej macam farah buat tadi pun boleh...just masukkan sekali sosej dengan udang yer;
  4. Kemudian masukkan pula 1/2 tin Sos Carbonara Musharoom...1/2 tin Sos Keju & Herbs dan 1/2 cawan fresh milk tadi;
  5. Gaul sehingga rata..Kemudian tabur sedikit serbuk lada dan garam secukup rasa;
  6. Tunggu sehingga mendidih dan kemudian tutup ler api...tak kan yg tue pun nak kena bagi tau..hehehe
Tadaaaaa siap sudah Spaghetti Carborana Lemak Berkrim versi Farah!!!! hehehe...kalau u all nak bagi nampak lagi menarik boleh jer letak Daun Oregano or Basil..hehehe

Alhamdulillah family farah suka.. siap makan bertambah2 tuh!!! 
U all pun nak cuba silakan.. kalau sedap credit la sikit.. heeeee
OkBye!!! >_<


With Love, 
Farah

You Might Also Like

29 comments

  1. rasa nak makan spaghetti carbonara sekarang jugakk haha

    sincerely,
    Najlaa 'Aqilah

    BalasPadam
  2. tengok pon nampak sedap...akak suka..tapi anak2 tak seberapa kalau buat carbonara..tapi nnt nak buat jugaklah..ikut resepi farah..:)

    BalasPadam
  3. Fuhhh lama tak masak spagetthi aummm sedap yer farah masak ni, senang je kan nak buat, yumyumyum... rajin farah ni...tu sebab emir sayang mama pandai masak

    BalasPadam
  4. fav anak akak tp tk pernh try wat yg cucuk ngan sosej tu

    BalasPadam
  5. Wah... macam best cucuk sosej kat spagheti. Nanti spagheti pun takde la melekat-lekat sangat kan. Mix 2 jenis sos Prego plus susu memang betul lemak berkrim ni :D

    BalasPadam
  6. wahh..nyumny nyummy je tengok =)

    BalasPadam
  7. Akak suka...akak suka tapi nak buat bercinta sebab sorang je makan.

    BalasPadam
  8. selamat baru lepas makan spagethiu cheese n herb tu.. kalau tak mesti teringin..

    BalasPadam
  9. Biasa dok masak speghati dgn sos tiram je... Jrg msk resepi lain... Tpi teringin gak nk cuba kelaina...

    BalasPadam
  10. alise belom pernah makan lagi spageti farah.. kesian.. :(

    BalasPadam
  11. Nampak sungguh menyelarakan...

    BalasPadam
  12. kat rumah akak ni pun biasa buat yg lemak berkrim mcm ni,..mcm2 boleh letak dalam kuahnya tu kan...

    BalasPadam
  13. sedapnya kak.. nak buat pakai resepi akak ni boleh?

    BalasPadam
  14. aritu buat cm tu..cucuk punya cucuk spagetti patah hehehe gelak kt diri sendiri

    BalasPadam
  15. Ni fav aish ni sis..anak2 yg lain suka makan yg merah tu bolognese

    BalasPadam
  16. yummy ,,,, sedapppp :) lama xmakan spageti

    BalasPadam
  17. Sedap lah plak. Dah lama tak buat spageti carbonara nih.

    BalasPadam
  18. OK sis memg nak try pun ni hhehe trbaik dari ladang

    BalasPadam
  19. ok ni sgt sedap/tq sharing resepi :)

    BalasPadam
  20. wahh..special ni..sausage siap cucuk kt spaghetti tu..

    BalasPadam
  21. Nice sharing...
    Nanti nak cuba resepi ini pulak

    BalasPadam
  22. tak penah masak sendiri benda ni
    en suami tak suka

    BalasPadam
  23. memang mudah nak buatnya..ayoyoyoy

    BalasPadam
  24. Tanpa NamaApril 20, 2015

    Perhg...terbaek dari ladang...

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||