Percutian Farah ke Medan, Indonesia 2015 | PART III -Suasana di Danau Toba International Cottage Yang Memukau!

12:12


Assalammualaikum...
Percutian Farah ke Medan, Indonesia 2015 | Part III - Suasana di Danau Toba International Cottage Yang Memukau | Lebih kurang pukul 3.30 petang kami akhirnya selamat sampai di Danau Toba International Cottage, Parapat.. 

Pak Regar kata Farah pandai pilih tempat penginapan sebab katanya International Cottage Danau Toba nie adalah yang terbaik sekali di Parapat.. hehehe..kembang-kuncup hidung kena puji.. kih..kih..kih.. dia tak tahu berbulan kot aku dok google sana sini cari info..hahaha.. 


[CLICK]


Suasana petang di Danau Toba Cottage yang sumpah cantik! 

Oh ya hari tue Farah promise nak citer mitos pasal Danau Toba Lake nie kan.. ok meh lah Farah citer secara ringkas okey..

Mengikut apa yang Pak Regar citer.. mitos pasal Danau Toba Lake nie kononnya dulu ada seorang lelaki miskin.. kerja dia bertani dan menangkap ikan.. satu hari tue sebelum dia pergi bertani..dia tinggalkan bubu di sungai..dan sebelum pulang ke rumah..dia pergi mengambil bubunya dan di dalam bubu tersebut ada seekor ikan yang telah tersangkut..tetapi ikan itu kecil..tak boleh dimakan.. so dia cadang untuk bela jer ikan tue..

Kemudian sejak dia membela ikan tersebut, terjadi kejadian aneh di rumahnya..dia pelik setiap kali pulang dari bertani ada makanan telah tersedia untuknya.. lepas tue satu hari dia ambik keputusan untuk mengintip apa yg berlaku sebenarnya.. dan alangkah terkejutnya dia apabila ternampak.....*to be continue*... hahahah

Kami pun terkena macam ni oleh Pak Regar.. lepas makan malam baru dia sambung cerita.. so nanti lah di entri makan malam lah Farah sambung citer mitos nie yer..hahaha


Back to story..selepas dapat jer kunci cottage kami semua masuk berehat sebentar dan selesaikan apa yang patut..then lepas tue terus bersiap2 untuk mandi kolam pulak ..FYI, tarikan utama kat sini adalah swimming pool dia tau..sebab pool dia betul2 mengadap Tasik Danau Toba..weeeeeee..best kot.. tapi kan boleh pulak Farah terlupa bawak swimming suit Emir hari tue.. Dushh..dushh!!! - so terpaksa la Emir mandi pakai seluar tido jer..hahaha


Bilik Farah betul-betul kat sebelah Restoran hotel nie jer.. dan sebelahnya pulak swimming pool.. so tak jauh lah nak menapak ke sini..=D


MasyaAllah semasa menjejak kaki kat sini Farah terus terpaku!!! tempat dia sangat2 indah!!!


Memang cantik sangat2 sehingga tak tergambar dengan kata2...terkelu lidah dapat tengok pemandangan yang indah kat depan mata..


My Cinta Hati yang dah tak sabar nak mandi kolam sambil menikmati keindahan alam yang terbentang luas kat depan mata..

See! Subhanallah.. macam lukisan jer..walaupun perjalanan nak datang ke sini ambil masa 6 jam.. tapi betul Farah cakap..memang sangat berbaloi bila dah sampai ke sini dapat melihat keindahan alam ciptaan Allah nie..terus hilang rasa kebas2 vontot dok lelama dalam kereta tadi..hahaha

My Husband kata air kolam nie sejuk gila.. mengigil2 depa dua nie..

Tapi depa tetap jugak nak mandi..layankan jer la..Farah tak mandi sebab masa try celup kaki pun dah tak tertahan sejuknya.. so Farah just lepak dekat meja sambil menghirup udara segar kat sini.. Cuaca kat sini tak panas.. sejuk jer..Alhamdulillah cuaca masa kami kat sini memang baik.. =D
Kolam untuk kanak2 jugak ada yer.. Emir memang suka mandi kolam.. mandi lah sampai kecut Emir..=D
OMG Cantik kan?????? 
Nie lah cottage kami.. sempat ambil gambar katil jer.. yang lain2 dah tak kuasa..dah penat..dok nampak nak landing jer.. Overall sangat berpuas hati dengan bilik yang farah stay nie.. tak dak aircond tau..tapi jangan risau tempat nie sejukkkkk... =D

Keesokannya.. sebelum check out sempat la bergambar kenangan kat cottage kami.. Oh ya rate semalam kat sini dalam RM170 jer semalam termasuk breakfast for 2.. Farah beli through Agoda.com...
Kalau boleh rasa nak stay lama lagi kat sini.. tak puas kot.. kami tak sempat ronda habis pun kat sini.. sebab tue lah kalau u all plan nak berkunjung ke Medan pastikan lebih pada 3 hari okey!!! 


.
Suasana pagi yang sungguh mendamaikan..

Farah jatuh cinta dengan konsep hotel nie.. rasa back to nature.. hilang semua stress yang ada..

Kami breakfast sambil mengadap Tasik Danau Toba.. 

Very2 nice ambiance.. 

Menu breakfast okey la.. sedap jugak.. tapi kopi depa sedap lah.. dua kali Farah repeat..

Papa & Emir..


Dah habis makan.. habiskan masa kat bergambar kat luar pulak.. 

Aduhaiiii sedihnya tak dapat stay lebih lama kat sini.. tak puas menatap keindahan tempat nie..


Berlatarbelakangkan Tasik Danau Toba..


Ohhh Indahnya..masih terbayang2 di ingatan Farah sekarang nie..huhuhu


Macam lukisan jer kan..


Memang macam itu lah yang Farah nampak kat sana.. macam sebuah potret yang besar!

Group 'CikFarahkeMedan' bergambar ramai2 sebelum check-out..gonna missed this place.. InsyaAllah ada rezeki pasti ke sini lagi!!! tapi kalau datang lagi nak stay 2 malam kat sini..baru lah sempat explore segenap tempat nie.. heee..Next destination???? bersambung lagi la yer.. Ok Bai!


Love,
Farah


[Entri Berkaitan -CLICK LINK]


You Might Also Like

20 comments

  1. cantiknya suasana kat situ Farah...

    BalasPadam
  2. kena masukkan medan dalam list travel ni. heheh

    BalasPadam
  3. Subhanallah...cantiknya pemandangan kat sana kak...teruja...whoaaa...

    BalasPadam
  4. cantiknya...berlatar belakangkan gunung dan tasik..sgt cantik

    BalasPadam
  5. laaaa mana sambungan cerita petani tu... kata nak sambung... tapi nice kan view kat sana... tenang damai... danau toba, tasik yg berasal dari kawah gunung berapi... bayangkan satu ketika dulu beribu2 tahun dulu telah berlaku ledakan gunung berapi paling kuat di dunia kat situ sampai hancur puncak gunung tu jadi kawan dan sekarang tasik tu

    BalasPadam
  6. Memang nampak cantik sekali...yang citer ikan tu akak ada baca...sedih gak..hihi, itulah kononya punca danau toba terbentuk..

    BalasPadam
  7. Salam hujung minggu...cantik view...

    BalasPadam
  8. subahanallah..cantik sgt3 farah..rate pun xde la mahal sgt..amboiii farah..btl2 nxt entry nk citer psl mitos danau toba tu..kite dh xsabar2 dh ni..nxt entry plissss..cpt2 update ok..

    BalasPadam
  9. Masya'allah...cantik nya view.

    BalasPadam
  10. cantiknya Danau toba. Biasa dengar nama je.

    BalasPadam
  11. Farah....napa ada to be continue cerita dari Pak regar tu...adoiiiiiiiiii potong stim la...ish best yer cerita mitos tu yunk hehehhehe Danau Toba Cottage ni mcm syurga....cantik Ya allah...berbaloi sgt farah survey berbulan cari tempat yg best disana...julia suka...ishhhhhhhh seronok percutian farah...

    BalasPadam
  12. pegi kt tmpt2 cantik mcm ni mmg boleh release tension... mmg cantik! terpegun sat

    BalasPadam
  13. Assalam Farah,
    memang sejuk laaaaaaaaaaa he3
    iols sefamilia memang tak mandi kat pool tu
    celup2 kaki sajork tau3 he3

    BalasPadam
  14. Farah..kita stay bilik yang sama lah..aida pun duduk bilik tu hari tu..heheh..tapi memang swimming pool dia sejuk hamat..aida pun tak mandi sebab tak tahan..even bawah matahari pun still sejuk kan..hehehe

    BalasPadam
  15. pasal cite tu, saya tahu kesudahan dia, nak saya sambung ke? hehe
    cantiklah farah, saya yang tengok ni aje pun cam dipanggil2 aje
    ish, best ni klau dapat p

    BalasPadam
  16. Tumpang tanya.. Hotel kena book untuk driver sekali ke

    BalasPadam
  17. Tumpang tanya.. Hotel kena book untuk driver sekali ke

    BalasPadam
  18. Assalam.. Tumpang tanya.. Hotel kena book untuk driver jugak ke.. Sy igt nak ambil servis van dan driver je... Iternary sendiri

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wsalam.. tak perlu book hotel untuk driver dear..yang tu under travel agent..bukan kita.. ;p

      Padam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||