Tips Bagaimana Membuat Assignment (Tugasan) Yang Bagus & Mantap!

00:00

**24hrs Sticky Post**
**Please Scroll Down For New Entry**

Assalamualaikum...
Sumber dari Google...

Anda menghadapi masalah untuk menyiapkan assignments? Buntu atau tiada pengetahuan untuk membuat assignments mengikut format yang betul? Kekangan masa dan tenaga kerana beban tugas dan komitmen keluarga? Ingin menumpukan perhatian dan kefahaman kepada subjek yang sukar seperti Statistik, Ekonomi @ Perakaunan, jadi tiada masa yang mencukupi untuk menyiapkan assignments? Menghadapi masalah kesihatan? 


Jangan gusar lagi kerana kawan Farah nie bersedia membantu anda dengan memberikan tips-tips bagaimana hendak menyediakan assignments yang berkualiti dan dijamin memenuhi keperluan assignments sepertimana dikehendaki pensyarah anda.


Sedikit introduction....

Semestinya apabila anda bergelar pelajar samada secara sepenuh masa ataupun separuh masa (part time), membuat assignment adalah antara keperluan utama untuk bergraduat. Ini kerana selain daripada pembahagian pemarkahan kursus yang meliputi kuiz, peperiksaan pertengahan semester (mid-sem) dan peperiksaan akhir (final exam), komponen assignment juga menyumbang sekurang-kurangnya 20% hingga 30% daripada markah keseluruhan anda. 


Banyakkan ???? Jadi, assignment yang anda akan kemukakan haruslah sempurna dan mematuhi kehendak pensyarah berkenaan, bak kata orang 'cukup rasa dan sedap dibaca'. 


Ok, pasti anda tertanya-tanya apa kelayakan kawan Farah nie untuk memberi 'advice' pada anda? -Di sini Farah kongsikan pengalaman kawan Farah yang jugak bekas pelajar secara part time, kerja full time dan punya family seperti anda namun beliau berjaya menghabiskan her first degree (Ijazah Sarjana) dengan pointer 3.9 dan mendapat Anugerah Dekan setiap semester.! Woww hebat bukan??? Bukan mudah tau nak dapat Anugerah Dekan untuk setiap semester!!! SALUTE!


Actually, dari apa yang Farah tahu, banyak faktor yang menyumbang kepada kejayaan kawan Farah nie dan salah satunya adalah ASSIGNMENT YANG POWER !!!!! Jom baca salah satu tips yang ingin beliau kongsikan dengan anda...


TIPS 1 : KEPERLUAN SOALAN


Pernah tak bila bukak semester baru, anda punya semangat meluap-luap nak pastikan semester nie mesti dapat Anugerah Dekan sebab last semester, pointer anda nyawa-nyawa ikan? 
Dari pengalaman beliau sendiri, bila start semester baru, lecturer akan bagi perancangan akademik (academic plannning) yang akan terangkan bagaimana pembahagian markah bagi setiap komponen..

Sebagai contohnya, tugasan 1 (10%), tugasan 2 (20%), mid-term exam (30%) dan final exam (40%). So, untuk dapat A, anda kena pastikan komponen tugasan-tugasan boleh back-up markah exam-exam anda (yelah, bila exam, pelajar selalu mengalami black out/blur because too much input, puncanya sebab suka study last minute kan...anda pun mesti ada pengalaman macam nie jugak kan..jangan tipu laaa...=D

So, selalunya lecturer akan bagi soalan tugasan-tugasan anda dan this is VERY IMPORTANT, kena baca dan faham apa intipati soalan tersebut. Kadangkala bila anda dah start buat assigment halfway, pernah tak terasa macam peliks je ape yang aku buat ini ? 

Yelah, katalah ambik 5 subjek untuk setiap semester (yang ni kalau buat PJJ, kalau full time mesti lebih kan ???), so assignment-assignment anda pastinya akan beranak-pinak punya. Silap-silap, anda buat tajuk assignment A dan hantar kepada lecturer B !!! 

Jadi, untuk mengurangkan risiko ini, anda kena buat satu catatan ringkas mengenai apa sebenarnya tajuk assignment ni plus keperluan-keperluannya. Sure lecturer akan terangkan sikit pasal apa yang dia kehendaki dalam assignment 2 (bukan apa yang anda mau tau!!)..

Meh nak bagi contoh untuk anda faham lagi :- 
Lecturer : Saya nak assignment ini (jurnal review) anda gunakan jurnal yang latest (2013 dan ke atas) dan dalam bahasa Inggeris. Subjek ialah penyelidikan di dalam sektor awam. Mestilah gunakan APA style untuk rujukan, dan berikan pendapat kritis anda selepas menyenaraikan point-point utama yang anda rasa penting. Anda perlu mengkritik selepas menyatakan pendapat anda samada bersetuju atau tidak bersetuju dengan hujah- hujah yang dikemukakan penulis jurnal itu. 

Ha, amacam ? Ada rasa gerun sebab nak buat ulasan jurnal yang berbahasa Inggeris....jangan le gerun, lumrah lah sambung belajar mesti akan tempuh punya keadaan macam ni kan? 
So, first thing, anda kena faham bahawa untuk buat ulasan jurnal, anda kena baca, baca dan baca lagi la jurnal yang anda pilih untuk buat ulasan. Buat permulaan, janganlah pilih jurnal yang panjang berjela-jela just sebab nak tunjuk kat kawan sebelah yang anda terer giler omputeh !! Makan diri nanti. 


Yang penting jurnal tu menepati subjek iaitu penyelidikan di dalam sektor awam (contoh kat atas, maybe subjek yang lecturer anda bagi berbeza maa). Sekiranya anda baca, macam susah je nak faham, just go to the CONCLUSION untuk memastikan kefahaman anda terjamin. Selalunya, kat bahagian conclusion ni la, semua main point akan dikumpulkan....................


Okeyyyyy cop!!!! Macamne??? Terbaik tak tips yang kawan Farah kongsikan nie.. ini baru sikit jer tau... ada banyak lagi tips-tips yang anda boleh peroleh daripada beliau untuk hasilkan assignment yang bagus dan mantap serta menepati kehendak pensyarah.. 


JADI SEKIRANYA ANDA BERMINAT UNTUK MENGGUNAKAN PERKHIDMATAN BELIAU @ MEMPUNYAI SEBARANG PERTANYAAN, SILA EMELKAN PERTANYAAN @ SOALAN ASSIGNMENTS ANDA KE : 


Good luck yer.. Bye

Love,
Farah

You Might Also Like

20 comments

  1. bagus tips ni bagi mereka yang nak assignment tu kan farah...

    BalasPadam
  2. thanks for sharing this tips :) berguna sesangt

    BalasPadam
  3. Wow tips review bagaimana utk buat asingment...great betul hebahan ni farah...tetiba cm berminat nak sambung master...tak tau bila heheh

    BalasPadam
  4. Yang bergelar student tu jgn lepaskan peluang :)

    BalasPadam
  5. musim buat assignment utk sy da lama berlalu...tapi salute laa kt kwn farah tu! tabik spring!!!

    BalasPadam
  6. tips yang bagus ...mana tau aku ade rezeki nk sambung belajar nanti boleg cari balik ni

    BalasPadam
  7. teringat zmn masa belajar dulu ... selalu stress dgn assignment !

    BalasPadam
  8. Jemput jwb soalan kalau sudi, awk terpilih :)
    http://primrosebunga.blogspot.com/2015/02/liebster-award.html

    BalasPadam
  9. greats tips memandangkan wanie pun tengah smbung study ni... thanks kak Farah...

    BalasPadam
  10. dah lama tak buat assignment
    tumpul otak kalau kena buat ni...hehe
    apapun sape student tu, bolehlah cuba tips ni kan farah kan

    BalasPadam
  11. tiada tips yang diketengahkan,kabur,ringkas dan tiada contoh yang diberikan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hai..jika u faham ada maksud tersirat pada entri i nie..if nak tahu keterangan lanjut boleh hubungi email add yg dah i sertakan di atas.. harap maklum..

      Padam
  12. memang sangat perlukan tips dari farah....

    BalasPadam
  13. Magdeline ImpranFebruari 17, 2017

    Tip yang sgt mbina,, tqvm for sharing, trbaik

    BalasPadam
  14. Magdeline ImpranFebruari 17, 2017

    Tip yg sgt mbina, tqvm for sharing, trbaik

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||