Kira-Kira Bajet Terpaling Bajet Percutian Farah ke Medan, Indonesia

14:54


....kenangan semasa di rumah orang batak...
Assalamualaikum...
Kira-Kira Bajet Terpaling Bajet Percutian Farah ke Medan, Indonesia | Dah sampai kita ke entri terakhir percutian Farah ke Medan, Indonesia yerrrrr.....selepas nie kita tutup citer pasal Medan.. tunggu pulak citer pasal short vacation bermalam di bilik hotel ala-ala vvip dan jugak bawak Muhammad Emir Daniyal pi tengok ultraman live in Genting 2015..entri-entri berkaitan itu lah yang akan menyusul selepas nie ya.. so jangan rasa jemu pulak nak singgah kat sini tau.. walaupun momentum berblog agakkk ke laut kerana beberapa perkara yang tak dapat dielakkan...tapi demi kecintaan yang mendalam terhadap blog membuatkan Farah nak kembali aktif semula seperti sebelum ini..heee

Vavavavahhhhhh..kemain panjang betul mukadimah kan..ok lah tak nak sembang panjang2.. meh Farah nak kongsikan kira-kira paling bajet jika merancang untuk pergi bercuti di Medan Indonesia..InsyaAllah selepas nie semua travelogue Farah akan berakhir dengan bajet kira-kira.. ini bukan nak show off yer.. no.no.no.. itu bukan tujuan utamanya.. tapi perkongsian ini adalah untuk rekod diri sendiri jugak sebenarnya...mana la tahu kot2 terasa nak pi bercuti ke tempat yang sama lagi...so senang la just godek-godek kat blog sendiri jer...dan salah satu lagi of coz la sebab nak bagi info buat kesayangans semua yang mungkin tengah merancang nak pergi bercuti ke Medan, Indonesia jugak..but u all jangan risau.. trip Farah ke Medan nie memang trip yang terpaling bajet sekali..tak percaya jom checkadaut.. =D

Currency Rate:- IDR1juta = RM287.50
Kira- kira Bajet ke Medan
Tiket flight return (Penang-Medan) - RM306.00 (termasuk seat selection for 2 adult & 1child)
Airporx tax medan - IDR600ribu @ RM172.50 (for 3pax)
Insurans Perjalanan - RM28.00 (for emir) (for me & syg claim balik dgn gov..ngeee)
Transportation dari SP-Penang - RM100.00
Airport Parking - RM32.00
Hotel International Cottage - RM166.16
Hotel Grand Aston City Hall - RM230.00
Transport - RM191.70 (for 2pax) (budak2 kami tak kira hari tue)
Parking/Entrance RM20.10 (for 3pax) (all IDR280ribu / 12pax)
Internet prepaid IDR60ribu ~ @ RM17.25 (for 3GB)
Makan tengahari - IDR70ribu @ RM20.20 (for me..syg..emir) 
Teng teng ting ting - IDR50ribu ~ RM14.40 
Jajan di parapat ~ IDR30ribu @ RM8.60
Makan malam di parapat ~ RM24.20 (for me..syg..emir) (all IDR380ribu for 9pax)
Boat ke samosir & tomok island ~RM36.00 (for 3pax) (all IDR500ribu for 9pax)
Makan tengahari di parapat - IDR95ribu @ RM27.30 (for me..syg..emir)
Naik kuda di Berastagi - IDR130ribu @ RM37.40 (for 3 person)
Jagung/teh tarik - IDR175ribu @ RM50.30 (i belanja semua)
Makan malam di Merdeka Walk - IDR80ribu @ RM23.00 (for me..syg..emir)
Makan tengahari Restoran Ayam Penyet Cindelaras - IDR80ribu @ RM23.00 (for me..syg..emir)
Tipping untuk Pak Regar - RM32.00 (me..syg) (overall RM150 for 9pax)

Total All:- RM1560.11 | FOR 2A1C | 3D2N 

Okey itulah total kira-kira bajet percutian Farah ke Medan hari tue.. itu tak termasuk shopping tau.. kalau shopping pun nak list sekali melampau la pulak kan.. agagaga...

kalau nak diikutkan pada kira-kira bajet Farah nie.. pendapat Farah better u all ambik full pakej dengan Pak Roy sebab akan lebih jimat.. tapi tetap ada bezanya tau...perbezaannya adalah u all kena bersedia terima seadanya hotel yang diberikan dan jugak makanan yang dihidangkan nanti.. kalau u all okey tak kisah pasal semua tue no problem lah...jangan pulak nanti merungut tak dapat fefeeling makan ikut nafsu sendiri and merasa tido di hotel 5star ya.. walaupun pada hakikatnya harga hotel bukan seperti 5star pun..harga setaraf 3star hotel jer di Malaysia..tapi terpulang la pada taste masing-masing kan.. tepuk poket tengok bajet la.. heeeee..ok lah. Bye!

Love, 
Farah


[Entri Berkaitan -CLICK LINK]

You Might Also Like

27 comments

  1. Bleh thn jg naik kuda dgn harga cm tu ye farah.. ;)

    BalasPadam
  2. entry yg amat berguna nie farah...byk tips2 menarik...sape2 ade plan nak kesana leh refer sini buat rujukan....

    BalasPadam
  3. as'salam..
    wahh 1k lebih jugak tu..huuuu
    ingt ratus jaaa ^o^

    BalasPadam
  4. Haihh...itu 2A1C kalau akak 4A1C lebihhh lagi la kannn...

    BalasPadam
  5. banyak jugk tu habisnya..tapi budget gak..:)

    BalasPadam
  6. Good entry..at.least tau dh bajet kan

    BalasPadam
  7. 1K +++ utk 2A1C ..agak murah jugak
    budget shopping tu atas individu.ada org travel..saja2 nk tengok tempat org

    BalasPadam
  8. Waahhh saya suka la dengan perancangan bajet yang ditunjukkan. Detail. :) bagus bagus ...

    BalasPadam
  9. Jimat tu Farah, i suka. HEHEHE

    BalasPadam
  10. as'salam..
    bnyk tak borong brg kt sana..? ^_^

    BalasPadam
  11. seronok tgk farah ni seorang yg sgt teliti dalam perbelanjaan....tak mahal mana pun kos tu sebab ju tgk farah pi ramai2...murah tau...TQ farah, byk jasa farah, nak pi medannnnnnnnnn hahahhaha

    BalasPadam
  12. Best kalau dapat bercuti di negara orang. Feel holiday tu lain sikit...

    BalasPadam
  13. Assalam farah,
    he3
    terperinci bajet uols
    iols ritu amek full package :)

    BalasPadam
  14. ok jugak la ni, tak de lah mahal sangat... yang penting happy boleh release tension bile bercuti kan

    BalasPadam
  15. wow.. detail sekali farah.. senang bajet.. good info

    BalasPadam
  16. kalau masuk shopping mesti banyak.. hehe.. risaunye nak ke medan..

    BalasPadam
  17. farah byk kali ju tgk kt dashboard...farah lama x update blog ek...farah sihat?

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam jue.. thanks sbb concern yer.. farah mmg tak sihat baru2 nie.. demam..emir pun sama demam... lepas tue busy dengan program jabatan lagi..mmg tak sempat nk jenguk blog..huhuhu.. insyaAllah nanti farah update na.. =D

      Padam
  18. kira ok la..bajet jugak tu..hihi tq farah lepas nie kalau ada plan nak ke medan bole la buat rujukan bajet..

    BalasPadam
  19. Detail tu. Bagus. Bley buat rujukan nanti ☺☺

    BalasPadam
  20. seronok klu gi ramai2..boleh ton-tong..hik3

    BalasPadam
  21. murah yg teramat ni.. pandai nyee budget duit nak travel hehee.. CT kena belajar trperinci mcm ni gak.. kalo cmpur shopping hahahak.. faham2 hehe

    BalasPadam
  22. Assalam.. saya nk tanya lah.. airport tax start mar 2015 da included sekali masa kite beli ticket kan?

    BalasPadam
  23. best u punyer entry. enjoyed reading and good input. thank you.

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||