#RayaFarah2015 | Ber-BBQ di Malam Hari Raya Pertama 2015

12:27


Assalamualaikum..
Dah hampir ke penghujung syawal.. tapi citer #RayaFarah2015 tak update2 lagi.dok kepam sampai nak basi dah...ater mood kemalasan lagi menebal...acaner tuh! hohohoho

so tak nak bebal panjang2, moh la terus ke penceritaan kisah #RayaFarah2015 yer...ok kalau tahun lepas Farah tempah nasi tomato jer untuk tetamu yang datang ke rumah..tahun nie buat kelainan sikit..tahun nie tak nak cater dah..nak buat sendiri.. barulah terasa kemeriahan raya tue sikit...so Farah decide buat bbq pada malam hari raya pertama...tapi bbq nie Farah buat khas untuk family members jer..sebab tahun nie kami nak mengalu-alukan kedatangan ahli2 keluarga baru ke dalam family 'Anak Cucu Menantu Nani'.....heee..

Disebabkan planning buat bbq nie pada malam hari raya pertama.. jadi malam raya kami memang super busy la sikit..mana nak kemas rumah..nak balut ketupat.. nak masak rendang.. nak perap ayam & daging..nak isi biskut raya dalam balang dan macam2 kerja lagi lah nak kena buat...sampai masuk tido pukul 2.00pagi jugak la.. tapi nasib baik la yang buat kerja 4 orang.. kalau tak mau sampai pagi raya la dok kalut buat kerja lagi...=D

Raya pertama hari tue sempat berkunjung 2 buah rumah jer. satu rumah mertua Farah..satu lagi rumah mertua adik Farah.. then lepas tue kami terus balik ke rumah sebab nak segera siapkan apa yang patut untuk bbq raya di sebelah malam..

Part kami yang pompuan nie mesti lah bersilat kat dapur.. petang tue baru kalut nak balut ubi and potong jagung yang tak sempat nak buat semalam...

Part hero2 pulak kena settle kerja kat bahagian luar... buat buffet corner dan bara api.. kalau buat bbq nie arang kita kena bakar awal..biar sampai jadi bara.. baru la nak bakar nanti items kita tak hangus.. =D


items bbq yg simple2 jer..

 ada ayam..daging..sosej...jagung and kentang bersalut planta.. 

ayam perapan nie Farah buat sendiri tau..nak resepi kah?? tak payah la kot..u all semua mesti lagi master dari i kan..ala gambar daging lupa pulak nak ambik..sebab yang perap daging adik Farah.. sebab tue la terus terlupa nak snap gambar.. hehehe

saja test... tak menyempat tunggu jadi bara kalut nak bakar dah...maka rentung la jadinya..hahaha


adik Farah nie la yang jadi tukar kipas on that day..




nampak tak ayam dan daging bersidai kat atas dawai tue...tertiba menjejes terus air liur tengok... sedap tau.. sendiri buat sendiri puji..agagaga..

actually sos arnab nie beli sebab nak guna untuk perap daging.. tapi last minit tukar resepi so sos nie jadi sos utk cicahan jer.. tapi bagi Farah sos arnab nie macam kurang sesuai sikit untuk cicahan sebab terlalu pedas...sos yang sesuai bagi Farah of coz la sos cili life!

Acah2 sibuk kat depan buffet corner.. nampak macam kurus sikit jer kan..puasa hari tue ada la turun sikit..tapi sikit jer la.. tapi sekarang jangan tanya berapa berat na...memang mendadak naiknya...koh..koh..koh...


kalau meratah lauk jer takut tetamu tak kenyang pulak nanti..so buat juga mee goreng nie.. yang nie adik ipar Farah yang masak.. =D


air Sunkist jer hari tue.. kasi potong sikit kot la muak meratah lauk jer.. =D


Biskut raya semua tunjuk2 jer.. order kat makcik Farah..tiap tahun memang order kat dia jer..semua sedap..biskut raya favorite Farah of coz la cheese tart and jalinan keju... =D


Seronok dapat berkumpul ramai2 macam nie..


tapi sedikit sedih sebab last minit ada 2 buah family tak dapat join.. kalau tak confirm lagi meriah..




bukan selalu nak dapat peluang berkumpul ramai2 macam nie.. 


Ini lah salah seorang ahli keluarga baru kami.. husband Nurul.. Alhamdulillah tahun nie memang paling bermakna buat adik Farah sebab ini kali pertama husband dia dapat beraya bersama dia dan keluarga kami..



Family side adik ipar Farah..




Acah2 kipas jer nie.. 
Mamu Ghani pun nak jugakkkk...heee







main cak2 pulak budak berdua nie..


rancak betul 3 orang nie dok bersembang..saja curi dengar..topik apa yang hot sangat...sekali topik memancing daaaa! adehhh.. hehehe






pelawa pakcik guard yang dok jaga area rumah Farah nie mai join sekali.. kesian kt depa hari raya pun kena kerja.. 


Ehh Muhamad Emir Daniyal pun sibuk jugak nak acah2 kipas yer...hahahha


Alhamdulillah bbq #RayaFarah2015 berjalan dengan lancar... walaupun penat tapi best!!! Terima kasih kepada sanak saudara yang datang hari tue.. kalau ada yang terkurang harap dimaafkan yer.. #muahciked..


Love,
Farah

You Might Also Like

24 comments

  1. dah nak habis raya dah kan farah, kejap je.eh nape nmpk cm kurusss je.hehe

    BalasPadam
  2. seronoknya siap ada BBQ session..lamanya tak buat sesi bbq ni...

    BalasPadam
  3. meriah bbq...share la resepi perapan tu..kot2 lain2 bahan2nye kn

    BalasPadam
  4. meriahnya.. selamat hari raya !

    BalasPadam
  5. Wahhh...kurus fara...ahkak pun tgh ON diet ni..tp mcm ssh je diet..hahahha

    BalasPadam
  6. bestnyaaa.. meriah.. tetibe rasa lapar plak tengok makanan.. T_T

    BalasPadam
  7. Meriah malam raya Farah, zumal hanya dengan tok je masa malam raya hari tu...

    BalasPadam
  8. lau kumpul ramai2 mcm ni..nak2 lagi dpt berbbq lagi best n meriah kan
    penat pun hilang hihihi

    BalasPadam
  9. Assalam Farah,
    waaaaaaaaaaa
    nak BBQ #bloggerutara
    he3

    BalasPadam
  10. sronoknya cmni...meriah

    BalasPadam
  11. sedapnya akak...!! boleh fengsan tengok makanan tu semua .. thun ni x sempat nak bbq kak,. rugi plak rasa nya. kalao nak share resipi perap ayam tu pon ok gak kak... sbb kdg2 lain org perap lain cara kihkih :)

    BalasPadam
  12. menarik gak baca.. sebab banyak gambar.. hehe

    BalasPadam
  13. part makan tu best Kak Farah.. part nak bakaq tu hehehe.. CT selalu lari dulu..

    BalasPadam
  14. hahaha..emir ni acah2 jugak tp botol tak tinggal..:p

    seronok laa kena angin malam..:)

    BalasPadam
  15. kalau jemput setaman lagiii meriah ;-)


    pic last... aisehhhh... igt nyonyot jagung td... ;-)

    BalasPadam
  16. alhamdulillah part yg jemput pak guard tu nanie respect. SALUTE.

    hormat :)

    BalasPadam
  17. Terasa seronok lihat pakcik guard di jemput bersama meraikan bbq raya...barulah sama2 sepakat jiran tetangga...good job farah, jemputan sekecil itu besar ertinya buat mereka, sudah semacam jemput ayah ayah makan tau...besar pahala...well done farah...mmg meriah

    BalasPadam
  18. amboii..si kecik tu pun nk acah2 kipas jgk tu..meriah kan dpt bekumpul ngan family mcm ni..menu nmpk sedap2..

    BalasPadam
  19. lamanya tak singgah sini. hope farah sihat
    farah nampak slimlah...apakah rahsia? =)

    meriahnya raya farah. syok kan kalau ramai2 camni
    semua dijemput tu menambahkan kemriahan

    BalasPadam
  20. wah seronoknya bbq..

    BalasPadam
  21. Alhamdulillah..semuanya meriah..makanan pun nampak sedap2 belaka..ini barulah raya kan Farah..

    BalasPadam
  22. meriahnya raya ! sedap tgk ayam tu. raya thn ni xbuat BBQ

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||