Best ke Snorkeling di Krabi,Thailand??? | Percutian #FarahEdyKeKrabiLagi 2015 - Day II

15:34

Best ke Snorkeling di Krabi, Thailand??? | Percutian #FarahEdyKeKrabiLagi 2015 -Day II 

Assalamualaikum..
....bersambung dari entri sebelum nie yer...bagi yang terlepas entri tu boleh klik pada link yang Farah share kat bawah.. 
**********************************

 | Day II  - 30 Ogos 2015 | Krabi |

Aktiviti pertama pada hari kedua adalah Island Hopping!!! Yay!! kerana aktiviti ini lah sebab utamanya i repeat datang ke Krabi lagi.. trip sebelum nie pergi dengan budak tecik manja tue..so memang tak boleh lah nak ber-snorkeling...tapi kali nie memang tak nak lepaskan peluang lagi...hehehe..jika ikut pada itinerary, kami akan pergi ke 4 buah pulau iaitu Phara Nang | Chicken Island | Tup Island | Poda Island...Jom checkadaut!!!=D

suasana pagi yang tenang di Krabi Town.. 

antara keunikan yang terdapat kat sini.. traffic light king kong and anjing laut..rare bukan???..hehehe

berhenti breakfast dulu dekat sini..kedai Bangnara Roti & Coffee @ Krabi...macam2 pilihan makanan ada kat sini...ada roti canai..nasi kerabu, nasi dagang..kuih-muih dan banyak lagi..yang pasti semuanya sangat-sangat sedap dan harga pun berpatutan..

Pagi tue hubs melantak tak ingat dah..mentang2 lah kena dengan selera tekak dia..semua dia nak bedal..mula2 bihun goreng..lepas tue roti canai..lepas tue repeat roti canai lagi.. adehhh.. kena makan kenyang2 katanya..sebab nanti time snorkeling lapar mana nak cari makan..hahaha.. ok layankan jer lah..=D

Menu pilihan Farah adalah nasi kerabu..perghhhhh!!!!!!! memang terangkat habis i tell u..tak pernah makan nasi kerabu sesedap nie.. sebab tue Farah kata..masakan orang siam nie memang terbaik!!! 

roti canai nie pun Farah makan jugak..hehehe..kena jarum dengan husband la nie..dia suruh i try jugak sebab katanya roti canai nie sedap nak arwah.. so untuk tidak mengecilkan hati...i pun try lah.. and memang betul.. sedap sangat-sangat! roti dia lembut..kuah pun umphhh..rasa macam ada kerisik sikit! serius sedap!

Total damage dekat sini 180bath sahaja.. murah ke tidak??? btw 2 hari berturut-turut kami breakfast kat sini jer.. tak mau tempat lain dah..hehehe=D

Selesai breakfast, kami bertolak ke Ao Nang Beach.. kami akan naik bot dari sini.. so sementara tunggu bot ready kami lepak sebentar sambil menikmati angin pagi yang sepoiiii..sepoiiii bahasa...


mari bergambar riang ria di dataran Ao Nang nie dulu.. 


ok layan!!!


masa nie cuaca tak panas lagi..so bolehlah nak bergambar dengan gembira dan riang ria macamnie.. hahaha


di sini terdapat banyak deretan kedai-kedai yang menjual barang2 seperti pakaian..beg..kasut..dan banyak lagi..


kami terbeli-belah juga dekat sini..beli casing untuk handphone..kekononnya nak ambik gambar dalam air gitu..hehehe.. satu 20bath..ceh! mahal kan.. tapi terpaksa jugak la beli...sebab takut kempunan nanti tak dapat nak bergambar dengan ikan2 nemo..huhuhu

lama juga kena tunggu dekat sini.. masing-masing dah berlari ke bawah pokok sebab matahari dan semakin menjelmakan dirinya..=D


dan akhirnya dapat jugak naik bot... 

ok kami dah ready nak pergi snorkeling...

Panorama indah yang dapat dilihat semasa dalam perjalanan ke Phra Nang Beach..cantik sungguh ciptaan Allah!


setelah 30 minit dilambung ombak..kami selamat tiba di pulau yang pertama iaitu Phra Nang Beach..kami stop dekat sini cuma 1 jam sahaja.. 

terkesima tengok air laut dia color hijau!!!






ok Farah letak balik gambar teaser hari tue..nak tahu tak macam mana Farah boleh hampir lemas tempoh hari.. Ok meh nak citer.. semuanya gara-gara nak bergambar punya pasal lah! hahaha...kekononnya nak dapatkan angle terbaik la sangatttt, last-last tak sedar yang Farah dah berjalan sampai ke tengah dah.. so apa lagi, bila kaki dah tak rasa pijak pasir, mengelabah la.. terus buat kuang lentang untuk kembali ke tepian..hehehe

heee.. nasib baik lah selamat..tapi bila tengok balik gambar husband ambik nie rasa nak nangis jer..i punya lah sampai nak lemas kerana nak bergambar dengan batu besar kat belakang tue..tapi dia boleh snap tak nampak sangat batu kat belakang tue..huhuhu.. 

patutnya i kena ada kat dalam gambar nie la.. baru nampak batu belah batu bertangkup kat belakang tue haaa..huhuhu..

tak pe la..kita relax dulu..buat peace dulu.. 

Seterusnya kami bertolak pulak ke destinasi kedua iatu Chicken Island..kenapa  namanya Chicken Island??/

Sebab pulau nie nampak macam chicken lah.. hehehe.. dekat sini, bot kami berhenti dekat tengah2 laut... so kami semua dapat terjun terus dari bot.. memula tue takut jugak!!! sebab confirm kaki tak sampai..tapi nasib baik la ada life jacket.. so apa lagi gedebushhh terjun!!

1st time merasa dapat terjun terus kat tengah laut..

Yay!!! seronok oiiii dapat bermain riang ria bersama ikan-ikan nemo nie..

sesekali terasa geli jugak kena gigitan manja dari ikan nemo tue..hehehe




Meh layan video snorkeling kami di Chicken Island...=D

Perjalanan diteruskan lagi ke pulau yang ke-3 iaitu Tup Island..

We had our lunch dekat sini.. kami menikmati makanan di bawah pokok yang besar...dengan cuaca yang panas membahang...dan bersaksikan air laut yang menghijau....perghhhh memang heaven lah!





walaupun dapat lauk macam 'orang sakit ' pun terasa nikmat sangat.. berselera betul..lapar kot! hehehe


lepas makan sambung bermain dengan ikan-ikan nemo lagi..

ikan nemo punya pasal semua dah tak peduli cuaca tengah panas membahang.. kulit masing2 dan rentung..i bertambah-tambah rentung lagi lah!!! huhuhu

FYI, antara yang menarik di Tup Island adalah bila air surut kita boleh menyeberang pergi ke pulau di sebelah sana dengan hanya berjalan kaki jer.. serius memang best!!! 2 jam stop kat sini tak terasa..sekejap jer dah kena kembali ke bot...

Ok pulau yang terakhir kami singgah adalah di Poda Island.. kat sini lagiiiiiiiiii best!!!! dan kat sini jugak ada tragedi Farah hampir lemas lagi.. adoiii kenapalah asyik nak lemas jer kan.. teruja terlebih kot.. hehehe..kejadian lebih kurang sama macam kat Phra Nang Beach jugak.. cuma kali nie tengah sedap dok menyelam..tak sedar dah menyelam sampai ke tengah..apalagi panik la.. then time tue la pulak tiba-tiba kaki jadi kejang! memang rasa nak jerit help..help..help..dah...tapi takut orang tak dengar sebab bila kita panik suara jadi tersekat2 nak jerit..so nak tak nak, Farah gagahkan diri jugak untuk berenang kembali ke pantai..dan akhirnya selamat jugak..huhuhu..kusss semangat!

Dekat sini tak banyak gambar yang diambil....sebab Farah lebih fokus kepada nak menikmati keindahan pulau nie sepuas-puasnya tanpa sebarang gangguan..hehehe..

meh layan sekejap video dalam air bersama hubs dan ikan-ikan nemo..silap tak bawak tripod..tak jelas sangat sebab tangan pendek..hehehe.. 

Lebih kurang pukul 5.00 petang tamat sudah aktiviti snorkeling kami..berbalik kepada tajuk entri.. Best ke Snorkeling di Krabi, Thailand.. jawapannya tersangat-sangat best!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

lepas snorkeling perut pula dok kreukkk..kreukkk..so singgah kat sini beli pancake.. 

Farah beli pancake chocolate dan cheese... Ya Allah sedap teramat weyh!!!! 

macam2 jenis ada.. pilih jer nak yang mana..harga tak mahal pun...

Selepas aktiviti snorkeling, kami kembali ke hotel.. aktiviti kami malam tue free and easy.. so apa lagi..terjah ke Night Market Krabi lagi lah..macam-macam ada dekat sini.. 



Mini aiskrim.. comey jer tengok..hehehe


kesian tengok kecik2 dah cari duit buat show kat sini.. 


Orang nie pun sama.. malam sebelumnya color pink.. malam nie dah bertukar jadi color biru pula..dia akan berdiri tegak dan biarkan badan dia diconteng.. i pun tak terkecuali menconteng dia jugak....hehehe

Kami makan malam kat kawasan sekitar nie juga.. tapi Farah tak ambil gambar pun.. sebab dah letih sangat.. gajet semua simpan dalam handbag jer.. hehehe.. ok maka dengan ini tamatlah sudah cerita hari ke-2 di Krabi, Thailand...esok i sambung citer pada Hari ke-3 ok.... Bye!

With Love,
Farah


You Might Also Like

23 comments

  1. Tak pernah lagi snorkeling tau..
    Dulu pegi pangkor bwk hubs dengan anak2..
    Mcm xlepas nk try snorkeling..huhu

    BalasPadam
  2. Mentang2 emir xde...tu yg excited smpi hmpr nk lemas ya ;)

    BalasPadam
  3. cik mah baru blik dari krabi..g 4 pulau tu juga..bestnyer kan...

    BalasPadam
  4. menarik, guna alasan taknak kecilkan hati hubby lagi menarik hehehe
    terima sampai nak lemas.kena hati hati

    BalasPadam
  5. tak boleh jadi asyik makanan sedap ja

    BalasPadam
  6. Jatuh cinta baca entry farah ni, Chicken Island tu sgt unik lah mmg real nampak bentuk kepala ayam hehehe, byk kali lemas for sure nak usaha ambil gambar yg cantik kan...alahaiiii hijau je air dia, bersih sampai nampak ikan coral tu semua, jatuh cinta la....

    Tengok farah makan nasi kerabu tu wowwwwwww mmg marvelos...oh time ni emir duduk ngan nenek ye, kalau bawa x leh sgt nak snorkeling kan...alahaiii Qi cpt lah besar

    BalasPadam
  7. memang best! banana pancake sengan teh o terbaik!

    BalasPadam
  8. Sangat best kan bercuti kat Krabi.. Yanie mcm nak pergi lagi tau..

    BalasPadam
  9. huihhh..kusss semangattt..fara ni wat suspen je la..klu ila mau kecut perut jgk tu..dh la xtau berenang..fara, nk tny nape blurkan gambar org?sebab rs xyah censored pun xpe..agak2 mcm tau..tp mcm nk kepastian..gegegge..sebab klu ila mmg selambeeerrr je tepek muka org kt blog..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dila..Farah buat macam tue ikut mood jugak..kalau tak rajin nak edit memang tempek jer..hehehe

      Padam
  10. Salam singgah Farah!

    Wah, seronoknya pergi Krabi! Akak ni gayat sikit kalau masuk air. Air baru paras buku lali pun akak dah terasa nak minta tolong takut lemas. Makanya memang aktiviti snorkeling macam ni out of topiclah nampaknya. Suka tengok orang enjoy snorkeling dah kita sendiri pengecut ya amat!

    Errr..tempat makan BangNara tu takda kena mengena dengan blogger Beautiful Nara ek? Hehehe!

    BalasPadam
  11. bestnye krabi ...cantiknye air dan ikan2 tu .....

    BalasPadam
  12. pandai farah berenang...el lau mcm tu sure panik woiii hahaha
    ntah bila nak pi krabi..huhu

    BalasPadam
  13. Pndai berenang terbaik kak farah

    BalasPadam
  14. best nya snorkeling.. ;)

    BalasPadam
  15. ya Allah. menarik nyer, farah.
    aida br sampai hatyai aje.
    lom sampai krabi lagi hu hu hu...
    best nyer!!!

    BalasPadam
  16. eheheh ceq truja pat makan2 tu kak.. onomnom..

    BalasPadam
  17. bestnyaaa snorkellingggg.. hahaha
    jommm plan lepas hatyai bwk geng2 kita

    BalasPadam
  18. hahaha.. KF ni lawak la... asek nak lemas je ni

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||