GHOST MUSEUM PENANG SERAM KE TIDAK???!

15:25

GHOST MUSEUM PENANG SERAM KE TIDAK???

Assalamualaikum..
Baru-baru nie Farah bersama rakan2 #bloggerutara berkesempatan membuat sesi terjahan ke GHOST MUSEUM PENANG yang terletak di 57, Lebuh Melayu, Georgetown, Penang. FYI, tempat nie baru jer dibuka beberapa bulan yang lepas...so haruslah kena pi terjah kan..

GHOST MUSEUM PENANG SERAM KE TIDAK???!
Seram ke tidak??? Ok mulanya Farah ingatkan tempat nie sama seperti rumah2 hantu yang kebiasaanya terdapat di pesta or funfair tue.. tapi ternyata konsep yang diketengahkan oleh owner tempat nie sangat berbeza sama sekali..di sini tidak ada pun orang yang akan sergah or menakut-nakutkan kita..kerana Ghost Museum Penang nie adalah sebuah tempat yang menyimpan beberapa koleksi hantu-hantu yang terdapat di Malaysia..boleh dikatakan semua hantu mengikut kepercayaan semua bangsa ada di sini.. senang cakap hantu2 kat sini adalah 'Hantu 1 Malaysia'! hahaha.. tapi selain tue terdapat jugak hantu dari negara lain seperti hantu Jepun, Korea dan hantu omputih!

Jika ditanya seram ke tidak..bagi Farah tak lah seram sangat pun..tapi jangan salah anggap yer apa yang Farah maksudkan.. tak seram bukan bermaksud tak best tau.. tempat nie memang sangat2 menarik.. cuma usia seperti kita nie memang la dah tak takut dah benda2 macam nie...sebab kita kan dah boleh beza antara patung dan hantu sebenar...kalau jumpa hantu sebenar confirm lah i cabut larikkkk!

Tapiii bagi kanak2 sebaya Muhammad Emir Daniyal, Farah rasa memang kurang sesuai la nak bawak mereka masuk ke sini...sebab confirm akan meraung tak hingatt punya lah..hari tue kami semua geng #bloggerutara dah la masing2 bawak anak2 sekali.. cer bayangkan semua anak2 pakat dok meraung kat dalam tue...yang paling kuat meraung sekali, Muhamad Emir Daniyal lah!!! hahaha

Ok jom bercerita dengan gambar pulak yer..checkadaut!!!

Kaunter tiket 


Entrance fee..


before masuk better baca dulu yer..

Ok masuk2 jer u all akan nampak hantu yang pertama iaitu 'Orang Minyak'..FYI, sepanjang berada di dalam nie, ada tour guide yang akan mengiringi kita.. dia lah yang akan bercerita tentang kisah2 hantu nie semua.. 

Toyol..
See! muka budak tecik manjer tengah meraung sekuat hati.. hahaha.. 


Masa papa dia dukung pun tak berhenti jugak meraung...so terpaksa la Mama take over.. mula tue meraung jugak..last2 pujuk suruh dia pejam mata rapat2 jangan bukak..baru lah dia stop meraung..


Perempuan yang mati beranak jadi hantu apa????

jadi hantu langsuir lah.. seram kan tengok..mau demam seminggu nie kalau betul2 terserempak!

u all tengok la bertapa rapatnya dia pejam..adooiiii ingatkan bawak dia masuk sini nak bagi dia jadi berani sikit.. tetapi ternyata tewas rupanya.. dah mewarisi sifat penakut Mama dia jugakkkk!! ahahaha...

yang nie pulak hantu pocong.. setiap hantu nie tour guide akan bercerita la dengan kita kisahnya..tapi i tak sempat nak capture sebab kena melayan budak tecik nie.. huhuhu..

Hantu pokok pisang..

kisah bagaimana perempuan cantik nie boleh jadi hantu.. Eh i pun hantu jugak lah...'hantu makan pisang'! =D

Masuk bahagian dalam lagi.. kita akan berjumpa pulak dengan hantu tak dak kepala nie.. 'Hantu Penanggal'.. 

tapi u all tak payah la takut sangat sebab hantu penanggal nie kan suka makan katak jer..hehehe

Nie pulak 'Hantu Tandas'..tengok badan hantu nie macam najis jer kan...sebabnya hantu nie suka duduk bawah jamban..selalunya jamban di kawasan kampung la.. sebab kat kampung jamban dia sebelah luar kan..so lepas nie kalau nak tettttttt tengok2 la kat bawah sama na..huhuhuh

Hantu nie tak payah i bagi tau pun u all mesti dah tahu kan.. dulu kecik2 suka betul tengok citer hantu cina lompat nie..serammm kan.. sekarang dah tengok sendiri secara dekat... tak takut dah...hahaha

anak hantu lompat cina..masa kat sini Farah suruh Emir bukak mata tengok ada patung comel.. sekali dia bukak mata tengok patung nie terus meraung balik sekuat hati..pftttt...


ececece.. kemain dia posing..


i pun nak jugakkkkk!!! 

ok kat sini pulak hantu zaman firaun kot.. ada hantu ka zaman tue.. ermmm ada la kot...

The mummy return!!! agagaga


Acah-acah seram! dah jom naik ke tingkat atas pulak..

Masuk2 jer terus jumpa hantu nie..baru nak fefeeling jadi vampire kat dalam tue..mengharapkan Edward Cullen yang muncul...tapi sekali yang muncul makhluk nie la pulak.!!! hohoho

Oh No!!! kepala i sudah menjadi menu santapan vampire.!! help..help...koh..koh..koh..

dalam banyak2 ruang yang ada kat sini..ruang yang menempatkan hantu omputih yang paling besar dan paling menarik sekali.. 

Seterusnya berjumpa pulak dengan hantu kaki berbulu nie..hantu apa nie..adoiii lupa dah.. 
#bloggerutara tolong sat!!! >__<

yang nie pulak hantu air.. hantu air nie ada kena mengena dengan toyol ke ekk?? color depa sama...


Hahh sekarang dah sampai ke koleksi hantu2 dari Korea...


layannnnn..


Akhirnya sampai sudah di penghujung Ghost Museum Penang..mari Farah kenalkan dengan sepasang hantu labu oren..heee siapakah agaknya gerangan tue yer..cer teka!..cer teka!

Yeayyyy!!! Overall Farah bagi 5 bintang!!! Tq to Mr.Rizal yang bersuara comel nie sebab sabar melayan karenah kami semua.. awak memang awesome lah!!! 


Ok tamat la sudah sesi penjelajahan kami ke GHOST MUSEUM PENANG..ianya memang satu pengalaman yang sangat2 menarik buat kami semua..Terima Kasih juga kepada pihak GHOST MUSEUM PENANG kerana sudi menerima kunjungan dari kami semua.. 

So u all  tak kan tengok jer kot!!! Apa tunggu lagi...kalau mai Penang jangan lupa singgah ok!!!
Bye

With Love,
Farah


You Might Also Like

22 comments

  1. bdk2 comfirm la takut..hehe

    BalasPadam
  2. klu pi bawa anak mampuih anak aku mengigau malam2 ... silap2 demam ....

    BalasPadam
  3. wah..bestnya..blh g ni..:)

    BalasPadam
  4. JOM JOIN GA NI.RM200 MENANTI ANDA!

    http://nasuha-itsmyessay.blogspot.my/2015/09/giveaway-rm200-by-mkhaicom-2015.html

    BalasPadam
  5. nak tergelak pulak tgk picture geng2 #bloggerutara ni..Hahhahaha.. kalau hantu betul pon mesti larikkk tgk kita semua..Pastu Emer tu sampai kesudah takuttnyer..hihihihi

    BalasPadam
  6. Laaaa kesiannya tengok dia takut macam tuuu T_T
    Hari tuu ada tengok pasal Ghost Museum nie kat TV3. Terus rasa teringin nak gi sana... :)

    BalasPadam
  7. Besz nya boleh hang out . Huhu

    BalasPadam
  8. Wowww blogger utara hangout together so greattt!
    Bangga dpt tgk ghost museum kt sana, banyak juga hantu yang takut nak tgk, kalau pi waktu malam rasanya debaran tu pasti lagi takut kan....good job...at least julia dpt tgk apa yg ada kt dlm tu menerusi farah

    BalasPadam
  9. ups.. sorry!

    terselit pulak kat situ.. haha

    BalasPadam
  10. 1st time dengar hantu taik...hehehe...

    Seram gak nengok hantu mati beranak dengan hantu tak der kepala tu.

    BalasPadam
  11. seronoklah uols pergi muzium hantu ni
    ni muzium hantu bukan rumah hantu
    xyah takut sgt hehehe

    BalasPadam
  12. Aish so far suka tgk citer hntu..takut2 pun tgk jugak..blh kot bwk msk..hahahaha

    BalasPadam
  13. Mummy ronda2..!

    bestkann..mummy pun dah pi...Syokkk!

    http://notachentamummy.blogspot.my/2015/10/takutkan-hantu-ghost-museum-penang.html

    BalasPadam
  14. hihihhi..kesiannye emir..dok berpeluk je..memang la takut bg dia..
    nasib baik patung je..

    BalasPadam
  15. seramnya.. jangan la betul-betul jumpa makhluk tu.. hehe..

    BalasPadam
  16. ooohemgi i is kenot la Kak Farah.. tu sikecik tu bleh kena dokong kalo takot..
    kalo CT guano ? huahua..

    BalasPadam
  17. tedia! menariknya...mau terkejut gak kalau tak perasan hantu atas para tu..errr T_T

    BalasPadam
  18. Teringin nak pi Ghost Museum tu...

    BalasPadam
  19. Alaaa emir n8...kenapa meraung... x thrill laa

    Mcm2 jenis hantu...

    BalasPadam
  20. Aduh kensian tengok emir.menangis tu

    BalasPadam
  21. aida tak masuk kot, farah.
    aida penakut !!!

    BalasPadam
  22. rindu pulak dgn suara guide tour tu.. hehee
    mr rizal dalam kenangan. emir nampak takut amat. bila nk up entri baru ni. hehee

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||