Percutian #FarahEdykeKrabi Lagi 2015 : Day 1 | Rasa Nak Hilang Nyawa Sewaktu Berada Di Dalam "LE KHAO KOB CAVE"- (THAM LE CAVE)!!!!!

14:55

Percutian #FarahEdykeKrabi Lagi 2015 : Day 1 | Rasa Nak Hilang Nyawa Sewaktu Berada Di Dalam "LE KHAO KOB CAVE"- (THAM LE CAVE)!!!!!

Assalamualaikum....
Hai! Percutian Farah ke Krabi kali ni rasa macam pi honeymoon pulak kekdahnya..sebab Farah pergi berdua jer dengan husband tanpa kehadiran Muhammad Emir Daniyal disisi..hehehe..Eh! tapi bukan sengaja tau kami tak nak bawak budak tecik manja sorang tue..tapi trip kali ni ada aktiviti-aktiviti yang agak kurang sesuai bagi umur Emir..lagipun kami tak la rasa ralat sangat Emir tak ikut, sebab sebelum ni pun Emir memang dah pernah pergi Krabi..masa tue umur dia 6 bulan..ikut trip family day yang ofis Farah buat..bagi yang terlepas story tue meh klik SINI! >__<

Okay berbalik kepada citer trip kali ni, Farah akan share day by day..bukan part by part seperti selalu..Farah akan share sekali harung jer dalam satu entri..cepat sikit habis kan..agagaga..sebab banyak lagi entri lain dok tunggu nie haa!!! so tanpa melengahkan masa lagi..let's follow my story #FarahEdyKeKrabiLagi 2015!!!

- DAY 1 - 29 Ogos 2015 - 4.00am - 

Kami bertolak dari SP pukul 4.00pg dan sampai dekat border around pukul 6.00pg..sebelum masuk, bas singgah dekat masjid Changlun untuk solat dulu...then meneruskan perjalanan semula..time kami pi ni peak season..sebab cuti merdeka masa tu.. so orang Malaysia nie time cuti public holiday memang suka masuk siam..so confirm lah akan sesak teruk dekat border..dok terbayang2 pengalaman sebelum nie kena beratur hampir 2 jam just untuk cop passport jer! huhuhu

Tapi trip kali nie kami bernasib baik...our travel agent ada connection baik punya dengan imigresen sana..so kami tak perlu beratur lama sebab ada kaunter khas untuk group kami..Fuh lega! cop passport tak sampai 10 minit jer dah settle..heee..memang terbaik lah service travel agent Farah nie.. nanti boleh deal lagi!!! macam mana depa buat jangan tanya..faham2 jer la negara Thailand tue macam mana kan.. =D

Perjalanan dari Danok - Krabi mengambil masa lebih kurang 6 jam..so dalam perjalanan kami singgah breakfast + lunch sekali kat sini..nama tempat nie 'Bang Pro'..gerai dia terletak dekat tepi jalan jer.. 


macam-macam lauk ada kat sini.. nampak simple jer menu dia..tapi sedap! Eh masakan siam mana ada yg tak sedap kan...hehehe

Hahh paling win teh ais depa lah.. kat sini murah ja weyh..secawan 2hengget jer.. =D

Gerai teh ais Mek Cha Dah.. slurppp!

Menu simple untuk alas perut.. pedas berapi masakan dia.. sampaikan i terpaksa order 2 cup teh ais...hahaha..kembung perut terus!


Total damage kat sini lebih kurang 200bath untuk 2 orang makan.. pakej kami tak termasuk makan..so makan kena bayar sendiri lah.. tapi tak kisah la tak dak dalam pakej pun..Farah lebih suka begini..sebab boleh pilih sendiri nak makan apa..kalau pakej, suka tak suka terpaksa kena makan jugak laa...

Selesai makan kami meneruskan lagi perjalanan ke Trang.. 


Berhenti sekejap dekat sini untuk clearkan tangki yang dah penuh..muahahaha... kat sini lebih kurang macam R&R lah..toilet dia bersih!!! rasa macam masuk spa jer bukan toilet..hehehe..tapi sorry lupa nak snap gambar..

Ini la bas kami sepanjang berada dekat sini.. 1st time naik bas 2 tingkat macam ni..best jugak rupanya..memang selesa sangat..sebab tue lah sepanjang perjalanan i asyik dok krohhh..krohhhh jer..hehehe

Dekat R&R nie ada banyak gerai makanan.. halal ke tak tak pasti lah.. nak selamat tengok orang yg jual tu dulu..biasanya kalau muslim depa pakai tudung.. 


tapi kalau was-was baik jangan la yer..Farah pun tak membeli apa pun kat sini.. 


selain makanan ada jugak barang-barang cenderahati yang dijual kat sini.. tapi boleh tahan jugak harganya..duit kita sekarang kan jatuh teruk..so memang terasa jugak la nak membeli kat sini..huhuhu


gerai buah-buahan..


yang nie gerai ais krim kelapa..nampak sedap jer..tapi dah was-was so tak berani beli..huhuhu

Selesai urusan kat sini kami meneruskan lagi perjalanan..jika mengikut pada itinerary, tempat pertama yang kami akan stop adalah di LE KHAO KOB CAVE atau lebih dikenali dengan nama GUA THAM LE.. tempat nie adalah tempat yang wajib singgah kalau berkunjung ke Thailand.-The best Eco-Tourism In Thailand! dan kalau u all nak tahu kat sini lah Farah rasa macam nak hilang nyawa!!!! kalau nak tahu kenapa..kena lah baca sampai habis yer..hahaha

Ok sampai-sampai jer terus bergambar dulu kat depan pintu masuk gua tham le..masa nie memang tak tahu lagi apa yang bakal menanti kat dalam..hahaha..mulanya Farah dok ingat Gua Tham Le nie sama jer macam gua yang Farah pernah masuk dekat Sarawak dulu.. tapi jangkaan Farah meleset sama sekali!!!

FYI, nak masuk ke Gua Tham Le nie kena naik sampan.. harga tiket sampan 200bath seorang.. dan sebuah sampan boleh naik 4 - 6 orang sahaja..itupun bergantung kepada saiz badan yer.. dan lagi satu kalau orang yang badannya terlebih besar memang tak boleh join aktiviti nie..orang kat kaunter akan buat saringan samaada kita boleh join ke tak.. tapi nasib baik badan macam i still boleh join..hohoho..

kami menyusuri sungai ni tanpa mengetahui apa yang bakal kami tempuhi nanti..btw naik sampan nie best tau!


siap boleh buat peace lagi...hahaha.. gelak kat diri sendiri..hahaha...No.1 in Thailand...hahaha

Okey nak masuk ke dalam gua dah.. pengembaraan sebenar bakal bermula...kami di beritahu supaya mengikut arahan tour guide yang membawa kami nie.. bila dia suruh baring we have to baring!!!

begini lah keadaan di dalam gua tersebut.. masa nie tak perlu berbaring lagi.. sebab jarak batu gua still tinggi lagi.. cuma sesekali perlu tunduk sikit-sikit jer.. kemudian sampai lah kami dekat...  

Sini..dekat sini sampan akan berhenti sekejap untuk membolehkan kita turun dan menikmati apa yang terdapat di dalam gua ni..suasana kat dalam nie sama jer seperti di dalam gua-gua yang lain..FYI, di tempat yang Farah berdiri nie adalah pelamin/tempat perkahwinan orang gua.. dan dibelakang Farah pula adalah bilik pengantin mereka..

ok lah kami berempat pun nak fefeeling seperti pengantin jugak!!!! hahaha

antara benda2 unik lain yang ada di sini.. 

perasan tak bentuk batu nie seperti apa?????? hehehe u all faham2 sendiri la yer..


yang ni pun sama..bentuk seperti gajah betul tak?? =D

okey dah selesai menjelajahi segenap ruang kat sini dah tiba masa untuk keluar dari sini.. dan pada masa inilah ketakutan sebenar bakal bermula.. rupanya jalan keluar bukan jalan sama yang kami lalui masa masuk tadi..jalan nie sangat-sangat sempit..gelap..panas dan hanya muat-muat saiz sampan jer.. so masa nie lah kami semua harus berbaring sepenuhnya!!!!  

seperti ini.. kalau yang perut buncit pandai2 lah tahan nafas untuk kempiskan perut..yang hidung tinggi bersedialah untuk bergesel dengan batu-batu gua ini!!!! Uwaaaaaaa masa nie lah jantung Farah berdegup-degup kencang.. nafas turun naik...rasa panik yang teramat sangat!!!! rasa nak menangis semua ada.. menyesal pun yer jugak!!!!!!!! Uwaaaaaaaa...ketakutan yang Maha hebat Farah rasa semasa kat sini..

yang mampu cuma berdoa supaya jangan la sampan yang kami naik nie tersangkut!!! sememangnya kekuatan dan ketangkasan tangan tour guide memainkan peranan penting waktu nie..Farah boleh dengar nafas mereka juga turun naik sewaktu menolak sampan kami....lagi lah panik dibuatnya.. seolah2 mereka pun takut akan tersangkut juga bersama-sama kami..huhuhu

Ya Allah..Farah memang tak putus-putus berdoa..asyik suruh tour guide keluarkan kami cepat-cepat dari sini...bff Farah, nazdia sampai dah tak bersuara sebab terlalu takut.. sesekali Farah terasa jugak badan bergesel dengan batu gua nie.. hidung..pipi semua kena.. Allah!!!! takut sangat-sangat..memang rasa seperti nak hilang nyawa..jarak nak keluar dari sini pun tersangat lah jauh!!!! huhuhu..memang extreme!!!!!!

Farah memang dah tak boleh nak snap gambar suasana dekat dalam tue macam mana pada masa tue..sebab satu badan menggigil habis.. dok genggam erat tangan husband jer.. tapi Farah tetap nak tunjuk jugak kat u all gambaran sebenar kat dalam tue.. so Farah copy gambar-gambar di atas dari google.. so u all tengok sendiri lah bertapa extreme nya keadaan kat dalam nie.. memang akan terasa antara hidup dan mati.. sebab itulah rupanya orang yang badan terlebih besar tak boleh join aktiviti nie.. kalau tersangkut habis la...huhuhuhu

Dan akhirnya dengan segala kepayahan kami dapat jugak keluar dari sini.. Ya Allah bersyukur sangat-sangat masa tue..masih bernyawa lagi!!!huhuhu.. terima kasih la pada uncle yang bawak sampan kami hari tu kerana telah berjaya membawa kami semua keluar dengan selamat.. dia yang banyak tenangkan aku.. 'u dont worry i help u..adventure haaa..No.1 in Thailand' itulah antara ayat-ayat yang berulang kali uncle tue dok ulang.. sampai sekarang pun masih terngiang-ngiang kat telinga Farah.. 

tersenyum tawar.. memang tak dinafikan tempat nie sangat-sangat best walaupun sangat-sangat extreme.. cukup lah sekali jer masuk.. tobat dah weyh!!! tapi kalau u all yang berani dan sangat sukakan aktiviti extreme begini silalah cuba..huhuhu

So selesai bermandikan peluh dan mengigil satu badan di sini kami meneruskan perjalanan ke hotel..plan nak ke Emerald Pool terpaksa skip sebab dah lewat sangat..

ini lah hotel yang kami stay selama 2 malam..-Hotel Krabi City Town.. bagi Farah ok lah hotel nie.. tak lah cantik sangat tapi jangan risau memang bersih.. so tak kisah sangat la.. lagipun just nak tido jer pun kan..

TV pun jenis lama lagi..hehehe

toilet pun bersih.. ok lah ikut pakej macam nie lah.. nak demand lebih-lebih, jangan ikut pakej la kan..

Relax sekejap then malam tue keluar balik untuk makan malam..


Steamboat grill menjadi pilihan makan malam kami.. seorang cuma 159bath sahaja.. murah kan!

konsep buffet.. so makan lah sampai kenyang!!! tapi kena make sure semua items yang kita ambik wajib dihabiskan..kalau tak habis, siap sedia lah, depa akan caj extra kat kita..tapi malam tue kami makan memang habis licin..lapar kot!..hehehe

Sorry nama tempat nie lupa nak catit.. hehehe.. tapi memang sedap lah! dan yang penting Halal!

Sebelum balik ke hotel singgah cuci mata dekat Night Market Krabi..macam-macam ada kat sini..tapi malam tue kami just pusing-pusing jer dulu..esok malam baru terjah semula..so esok sajalah Farah sambung cerita lagi..hee..Bye!!


With Love,
Farah

You Might Also Like

26 comments

  1. Farah...kalau akak awal2 lagi takkan masuk dalam gua tu..seram..hehe

    BalasPadam
  2. Beraninya Farah msk gua tu..murni yang bc ni pon tahan nafas tau..mujuq idung farah yang mancung tu tak sangkut kat batu2 tu..klu x naya jerrr..hehehehe

    BalasPadam
  3. iskk... cam nyawa tak lepas ja masuk gua tu....

    everytime pegi krabi mmg suka dok city hotel... dekat dengan nite market.... ;)

    BalasPadam
  4. Kalau akk dh surrender kot fara...fara xthu kan psl gua ni..lps msk baru tau ek?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes akak..memang tak tahu langsung! kalau tahu awal2 lagi dah surrender akak..tapi ok lah..pengalaman.. hehehe

      Padam
  5. ahahaha okay kalo kata CT lepas masuk pun tanak masuk kot..
    seram sejuk seh.. naik Fairy Cave Sarawak pun dah mnyesal ahahaha.. neeehi !!!

    BalasPadam
  6. alahai farah,ngerinya bila masuk dalam gua sempit2 macam tu...

    BalasPadam
  7. perghhh..tgk gmbr pun dh kecut perut..farah..ade entry x utk pakej agent tu?ila tgh2 survey2 ke krabi ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. dila belum buat lagi la entri pakej tue..hehehe..InsyaAllah last entri nanti baru nak share.. tapi utk trip krabi nie farah deal dgn travel agent sini bukan sana..

      Padam
  8. Beraninya farah ni..kita yg duk tgk picture pun,alahai takut aihh...sampai gesel2 kt batu gua tu..

    Kalo ruby mmg xkan masuklah..hehehe..

    Apa2 pun, pengalaman tu mesti seronok bg farah kan...

    Ruby xpernah sampai krabi lagi :)

    BalasPadam
  9. Mencabar betul experience farah.. Kalau kak aiza tak tahu la macam mana, mesti dah menangis kot.. Hehe.. Nampak menarik juga ikut pakej travel agent macam ni ya..

    BalasPadam
  10. Memg myeramkn..Lya jns penakut x blh la masuk gua ni

    BalasPadam
  11. Wah, terlalu mencabar aktiviti Farah kat sana ^-^

    BalasPadam
  12. teringin nak ke krabi..insyaa Allah..ada rezki nanti.. :)

    BalasPadam
  13. best gi KRABI.murah pun murah..
    pantai and hotel mmg cantik2 kat sana.

    BalasPadam
  14. Asalam wow!!! amazing..very colorfully ya. Thank visit my blog. my blog . Dah lama follow blog anda

    BalasPadam
  15. salam Farah..wah...ada sesuatu yang lagi extreme di Krabi selain pantai yang cantik eh...menarik ni...

    BalasPadam
  16. Naik bot tu mcm da smpi vietnam hehehe...

    Agk nyer sy mau meraung kalu g situ ;)

    BalasPadam
  17. cik mah x g yg gua ni..sbb bw azwa kan...mcm xsesuai je...

    BalasPadam
  18. Enam jam dari Danok ke Krabi wowwwww...kalau KL ke Krabi entah berapa belas jam kan...okey2 kalau nk pi booking AA je lah...tp mmg krabi syurga utk snorkeling sebenarnya...tp teringin kalau dapat buat prasailing je...sbb snorkeling ju takut hahahha serius bas yg farah naik tu nampak selesa dan cantik

    BalasPadam
  19. Eeee...ngerinya baca pengalaman Farah bersampan di gua ni. Akak yang membaca pun dah rasa macam nak semput jerk dok membayangkan. Kalau boleh patah balik, memang akak melalak nak patah balik tak mahu masuk dalam tu. Whoaaa...ngerinya! Pangkah tempat ni siap-siap :)

    BalasPadam
  20. bestnye stimbot tu...
    hotel pun cantik

    BalasPadam
  21. Cantiknya permandangan krabi

    BalasPadam
  22. alamak aii... takut plak ekk.
    seram aida membaca nyer.
    kalau aida sure tutup mata sampai la kat luar.
    tapi, dlm hati teringin nyer nak gi la, farah :)

    BalasPadam
  23. Huyoooo...hat dlm gua tu mmg mcabar

    BalasPadam
  24. nk masuk gua tu.. hahaha
    ini mesti yg kak farah ceta haritu xmau masuk dh. sedapnya border tea tu. nyum2

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||