Jalan-Jalan Ke Hatyai, Thailand 2016

15:54

Assalamualaikum.. 
Rasanya tiap tahun i mesti pi berjalan makan angin kat Thailand nie kan..hahaha.. nie semua gara-gara group trip krabi last year tu la..tak puas berjalan kat Hatyai katanya.. maka sebab itu la terjadinya trip ke Hatyai selama 2H1M buat sekian kalinya.. 

i kalau Hatyai ka Dannok ka.. tak kisah..tiap minggu masuk pun syiokk.. maklum la kami dekat jer dengan sempadan..so kalau passport tak dak pun boleh masuk pakai border pass jer..so sila jangan jealoussss na..hahaha..

Eh! FYI, ada lagi tau trip i ke sini selepas trip nie..tapi kita settle la satu-persatu dulu kan..tak mau campur-aduk..nanti mau citer percutian ke Korea tak ter-update..hahaha.. yang baru-baru nie, i masuk siam lagi best..ada tempat baru yang menarik kat sana.. kalau yang follow ig i mungkin dah tahu...seriusss best..sabar nanti i share na..hahaha

ok...yang trip kali nie malas nak citer panjang-panjang.. sebab citer percutian kat siam nie pun dah banyak dalam blog i.. kalau nak tahu info, macam biasa just godek jer apa yang u all nak tahu kat kotak sebelah kanan tu haaa...okkiesss darling!

back to the story... trip ke Hatyai nie kami pi bulan Februari 2016..tarikh 6-7hb..ahaa..nampak??? lama nau kepam citer kan.. hahaha..layan jer la kan...



tempat pertama yang kami singgah adalah di Magic Eye 3D Museum.. nak masuk sini kena bayar yer bukan free.. harga adult 400bath..budak bawah 90cm free...harga dia agak mahal dari 3D Museum Malaysia.. maklum ler..sekarang duit bath lagi tinggi pada duit kita.. huhuhuh...


best ke tidak tak tahu..sebab i tak masuk..ahahahaha...i dok kat luar tunggu yang lain masuk kat dalam..tapi dengar depa kata best.. hebat pada tempat kita.. yer ke tidak.. kalau nak tahu sila pi terjah ok..


kalau tak nak masuk boleh lepak kat sini jer..ada mini cafe yang kita boleh mengopi...yang penting ada air-cond..


bukan i jer tak masuk..Zafirah pun tak masuk jugak..kami sama-sama tunggu jadi pak guard kat sini..tak dapat nak bergambar kat dalam..bergambar dengan lukisan yang ada kat luar nie pun jadi laaaaaa...kan Zaf kan..


Magic Show... haaa suka la tu tengok manusia seksi-meksi macam nie kan.. noty sangat mata tu.. tapi sorry i tak boleh nak confirm manusia dalam gambar nie wanita tulen or ponnnponnn... maklum ler kat sana susah nak beza...cantik sama naik dengan wanita tulennnn..so beware la yer..


dari luar muzium nie.. besar jugak tau.. so mesti terjah kalau sampai sini ok..

Next stop, singgah lagi kat kedai kacang-kacang.. sampai tak tahu dah nak beli apa kat sini..

tapi terbeli la jugak buat kudap-kudap.. lagipun harga murah jer.. 


kat luar kedai nie ada orang jual aiskrim kepala.. favorite oiiiii.. mana tahan tengok.. so beli la jugak..satu untuk i...


satu lagi untuk budak kecik, Muhammad Emir Daniyal...


Emir suka tak??? mesti la suka.. favorite dia aiskrim..tak kisah la flavor apa..janji aiskrim..



lewat petang singgah kat Floating Market!  a must visit place yer kalau datang ke Hatyai..tempat syurga makanan buat u all yang sukakan makanan Thai...last time i datang sini waktu malam..lawa sangat        tempat dia..ada lampu kelip2 warna-warni...tapi kali nie datang waktu petang pulak ..tapi tetap ohsem!...



dah puas ronda-ronda patpoloh kali kat penjual sampan..kami naik cari port untuk soruu..perut dah bagi signal dah..sebab last makan time tengahari kot..nyaris nak hypo dah..hahaha..


dan sejam kemudian..lihatlah muka-muka kekenyangan tersenyum leborrr..

kemudian..saja jenjalan sambil layan view dari atas jambatan gantung kat Floating Market nie..rezeki kami petang tu, dapat tengok matahari yang sedang menenggelamkan dirinya..lawaa sangattt!

my happy familia...tak cukup korum.. huhuhu

lepas dan kenyang bertolak balik ke hotel untuk segarkan diri...

then malam tu apa lagi...terjah night market Hatyai la.. tak dak hunting apa pun.. memang datang cari makan jer kat sini..nak shopping memang tak larat nak shopping dah..hahaha

punya la ramai..semua muka-muka Malaysia ja..mana duit bath tak naik..huhuhu

apa nak kata.. orang Malaysia tak tahan tengok udang-undang gemok macamni ada jual kat sini..dah la gemok-gemok murahhhhhhhhh pulak tuh!

yang nie makan dengan pulut..fuhhhh merecikkkk

yang nie pun surrrrrr!

air yang viral kat Malaysia.. kat sini kita try yang original punya... pekat terangkat oiii...slurpppp

datang siam kalau tak massage rugi la.. murahhhhh ok.. 2 jam sedapp jer kena picit-picit.. balik hotel terus sedap tido..


Keesokkannya.. check-out dari hotel yang kami stay..hotel apa tah...lupa dah.. tapi dah masuk dalam pakej...so tak tahu berapa semalam kat sini..so sorryyyyyy..tak dapat bagi info pasal hotel nie..heee

team projek blogger utara pun join trip i kali nie tau..hehehe..


sebelum balik, kami singgah Samila Beach.. ramai nak jumpa awek duyong bertenggek kat atas batu.. 

laut punya la bergelora time kami datang nie.. ombak besar..sampai naik takut dah tengok..takut jadi Tsunami ja..hahaha..tapi Alhamdulillah tak apa-apa yang berlaku...=D


my mom and my sista..


next kami singgah di Shongkhla Aquarium...tempat nie dekat jer dengan Samila Beach..so alang-alang dah dekat singgah la sekali.. tapi kat sini pun i tak masuk..hahaha...harga masuk sini 300bath..


tapi my bff cakap best.. sebab ada show orang menari dengan ikan pari...so kalau nak tengok boleh lah terjah ok..


i bergambar dengan lukisan ikan pulak kali nie...hehehe


Last stop kami singgah di Chang Puak Camp..tempat gajah..


masuk jer terus beli pisang bagi gajah makan...


Emir relax jer bagi gajah tu makan...berani anak mama yer..


Emir tak nak naik gajah.. dia dok ajak Papa dia naik ATV...seorang 500 bath.. harga dewasa dan budak sama..mahal kan..


tapi tak pe la bukan selalu.. 


Edy cakap Emir punya la seronok naik ATV nie.. sampai tak nak turun.. ahaha..


dah penat main ATV..makan aiskrim pulak..=D


kat sini saja 2 batang aiskrim Emir bedal..hahaha


Selesai kat sini..bertolak balik Malaysia..tapi ada la singgah kat Dannok sat.. tapi dah tak daya nak ambik gambar lagi..penattttttt..hahaha.. then kami sampai SP around pukul 11.00malam..Alhamdulillah trip nie berjalan dengan lancar.. next kita plan lagi yer..=D


Akhirnya...tamat jugak percutian singkat 2H1M di Hatyai, Thailand.. Next..tunggu i update citer percutian kat Seoul, South Korea ok..stay tuned!



With Love,
FarahGlanzDotCom

You Might Also Like

17 comments

  1. bertingkek2 eh..tapi part makan tu menggeletek peruut iols..tang ribut tepi laut tu sereeem takuit tsunami..hahaha

    BalasPadam
  2. thai mmg syurga makanan...mn2 tmpt pun, ada je og jual mknn... agk nyer kalu dunia ni dilanda kebuluran, org thai masih boleh survive lg kot hahaha

    BalasPadam
  3. lama tak pi hat yai ... best juga kan dok plan nk msk hjg thn ni tp tkt plak time tu musim cuti tkt kena bom

    BalasPadam
  4. hahahaha.. semua dlm 1 entry nmpk sgt dh lama simpan.
    bahaha semua gambar ni k.rara mana bg?

    mcm mana Nafis temasuk sekali. hahaha

    BalasPadam
  5. rugi tak join malam tu p urut2.. hahaha

    BalasPadam
  6. best nyeeeee.. bila la nak pegi lagiii ^_^

    BalasPadam
  7. hahaha.. btoi2.. jadi guard kat luar sambil2 tengok orang...

    Erghh ! Zaf punya entri terkepam dalam draft, tah bila nak start mengarang

    BalasPadam
  8. Dasatt !! pukoi lelaju.. habis satu entrii

    BalasPadam
  9. k.el nah je pi sini cuma yg naik gajah tu belum lagi lah teringin nye

    BalasPadam
  10. banyakkkknye makanan..sonok bukan main muka emir tu..

    BalasPadam
  11. lama tak pi hatyai.. windu pulak la

    BalasPadam
  12. kita x update lg psai ni.gmbr entah ke mana...hahahaha

    BalasPadam
  13. Wahhh.. kemain lagi berjalan ye

    BalasPadam
  14. aiskrim tempurung ke tu, lain takmo, nak aiskrim tu, nmpk sedap sgt

    BalasPadam
  15. Waaaaa.. bestnya kak. Bila la kaki kita akn terlangkah ke sana. 😂😂

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||