10 Barang Yang Perlu Dibawa Ketika Bercuti Ke Luar Negara!

09:10

Assalamualaikum and Haiiiiii...

Flight ticket , accommodation , passport/visa , itinerary  - ok now time to pack barang-barang keperluan yang perlu dibawa ketika bercuti..benda nie memang nampak remeh jer..ada sesetengah orang tu, lagi sehari nak pergi bercuti baru lah start packing barang2 masuk dalam luggage..haa time tu nanti mula la stress bila tengok ada di antara barang yang hendak dibawa tak ada!

so sebab tu lah perlunya kita membuat checklist dari awal..bukan susah pun..1st kita senaraikan jer dulu apakah barang yang kita rasa perlu untuk dibawa bersama semasa bercuti..checklist nie penting tau untuk elakkan kita bawa barang yang tidak penting dan hanya memberatkan luggage..

Okay, kalau ada yang masih blur tak tahu apa nak bawa.. mari i kongsikan apakah 10 Barang Yang Perlu Dibawa Ketika Bercuti Ke Luar Negara! Let's check it out!!!



1. Storage Bag <--(click to buy)
orang perempuan nie, kalau pergi bercuti tak bawa banyak pakaian memang tak sah la kan..maklum lah ratu selfie la katakan..heee..so Storage Bag nie sangat berguna kerana ia dapat membantu memampatkan pakaian2 kita sekaligus menjimatkan ruang dalam luggage..so kita tak perlu la risau lagi nak reject pakaian vogue da vasss yang nak dibawa...

see...kita just gulung jer macam dalam gambar dan susan kemas kat dalam  luggage..mudah kan..


2. Pillow Neck  <--(click to buy)

kadangkala destinasi yang kita nak tuju tu akan memakan yang agak lama kat dalam flight..mungkin 1 jam..3 jam atau mungkin sehingga 14 jam lamanya...pastinya kita akan berasa tidak selesa dan lenguh di bahagian leher..so untuk mengelakkan ketidakselesaan itu, i suggest bawa la bersama Pillow Neck yang dapat membantu memberikan keselesaan sepanjang berada di dalam penerbangan..silap2 nanti, pramugari terpaksa kejutkan kita yang terlena dibuai mimpi..=D


3. Travel Bottle  <--(click to buy)
Travel Bottel..A Must Have!!! air yang mencukupi sangat penting bagi memastikan tubuh kita kekal hidrat sepanjang bercuti..bila air cukup, baru lah kita dapat kekal bertenaga senantiasa..dengan adanya travel bottle nie, ia juga turut membantu menjimatkan kos kerana kita tidak perlu lagi membeli mineral water..just refill sahaja air yang diperlukan ke dalam botol yang sediaada..

tapi pastikan beli botol air yang mesra travel macam nie ok.. mudah untuk disimpan kat dalam bag..even handbag!


3. Travel Kits <--(click to buy)

kalau nak pergi bercuti, rasanya tak perlu kot nak bawa sebotol besar sabun mandian, shampoo, ubat gigi..buat berat luggage jer nanti..so just beli bekas travel kits yang comel mcmnie pun dah cukup.. ringan serta menjimatkan ruang!


4. Disposable Plastic Toilet  <--(click to buy)

Okay.. yang nie sangat-sangat penting untuk dibawa bersama ketika bercuti ke luar negara..sebab kebanyakan tandas di negara luar nie tak ada pili air..dan jangan terkejut tau sebab memang ada negara yang kualiti kebersihan tandas mereka sangat2 horror.. so untuk mengelakkan kita berasa kurang selesa nak bertenggek kat atas permukaan penutup tandas tu, make sure beli la Disposable Plastic Toilet nie.. so kita tak perlu gusar lagi, bertenggek la tanpa was-was..hee

Don't worry, packaging pun kecil jer dan tidak akan menjejaskan ruang simpanan dalam luggage kita..



okay..sebelum nie i dah ada pengalaman bawa adapter plug yang tidak sesuai semasa pergi bercuti di Bali..stress dibuatnya..sebab tak boleh nak charge all the gadget yang i bawa..last2 terpaksa membazir kena beli seketul lagi adapter plug dekat sana..so pastikan benda kecil yang penting ini ada dalam checklist yer..



6. Luggage Weighing Scale <--(click to buy)



bila travel ke luar negara nie tak sah kalau kita tak shopping ole-ole yer dak..so  jangan lupa bawa lah bersama luggage weighing scale..benda nie sangat penting dan dapat menyelamatkan kita dari terpaksa membayar extra kos untuk lebihan berat bagasi di airport nanti..


7. Waterproof Bag <--(click to buy)

kalau pergi bercuti khususnya yang melibatkan aktiviti pantai/laut seperti snorkeling dan seangkatan dengannya, tak perlu la bawa kita handbag diva kita tu bersama..tak sesuai okay! so bag yang terbaik untuk di bawa adalah waterproof bag nie.. so that, kita tak perlu risau lagi barang kita confirm tak akan basah..boleh la lakukan aktiviti snorkeling dengan hati yg gembira.. =D


8. Raincoat <--(click to buy)
Faktor cuaca ketika bercuti kena ambil tahu juga yer..seeloknnya check dulu info cuaca negara yang kita nak pergi tu..so mudah la kita sediakan raincoat sebelum hujan! 

 


9. Fancy Float <--(click to buy)

Fancy Float!!! trend bersantai dekat pool yang tengah in sekarang nie..walaupun ia bukan la antara barang keperluan penting yang untuk dibawa ketika bercuti..tapi kalau kita nak sedikit kelainan dalam percutian kita apa salahnya masukkan ia di dalam checklist..sudah pastinya gambar-gambar percutian kita akan mencuri tumpuan kawan-kawan kita nanti ...heee



10. Travel Dairy <--(click to buy)







blogger dan dairy terpisah tiada..tanpa dairy mungkin banyak info yang kita akan tercicir..maklum la bukan semua info boleh setakat simpan dalam kepala jer.. kadang tu perlu juga buat catitan supaya tidak terlupa..so bagi i, travel dairy nie amat penting untuk seorang traveller...senang nanti nak flashback balik info ketika pergi bercuti...so mudah la nanti i nak share info travel dekat blog khas buat semua readers kesayanganssss..=D

Okiess mcmne cukup jelas tak review tentang 10 Barang Yang Perlu Dibawa Ketika Bercuti Ke Luar Negara??? rasanya cukup la dulu kot buat masa nie...kalau ada lagi yang nak kena add, nanti i share lagi dekat entri yang lain..

Hurm mungkin ada yang nak tahu..kat mana nak dapatkan kesemua barangan yang i list kat atas tu kan..Haaaaa...meh nak bagi tahu..tak perlu susah2 pergi ke shopping mall lagi...boleh godek2 kat online jer.. Kat mana??????? 

Di ezbuy Malaysia lah!


Apa itu ezbuy MALAYSIA????
FYI, ezbuy MALAYSIA nie adalah satu lagi platform online shopping mall yang boleh kita membeli-belah hanya dihujung jari jer..ia ditubuhkan pada tahun 2010 dan menjadi platform membeli-belah di luar negara yang pertama dan terbesar sekali di Singapura. ezbuy.my juga turut menyediakan perkhidmatan membeli-belah terus dari Singapura, Malaysia, China, Taiwan, Amerika Syarikat, Australia, Thailand dan akan memperluaskan lagi perkhidmatan mereka kepada lebih banyak negara pada masa akan datang..




Di ezbuy.my, terdapat beratus-ratus jenis barangan yang dijual seperti pakaian wanita/lelaki/kanak-kanak, kasut, bag, aksesori, kosmetik, barangan hiasan dalaman rumah/pejabat dan banyak lagi dengan harga yang sangat berpatutan!

Selain itu, yang menariknya lagi jika shopping di ezbuy.my nie adalah caj penghantaran yang dikenakan adalah sangat berpatutan dan termurah sekali dengan menggunakan perkhidmatan PRIME!!!  




PRIME adalah unlimited shipping dengan caj penghantaran yang dikenakan hanya RM8.80nett sahaja! dengan PRIME kita tak perlu risau lagi tentang kos penghantaran antarabanga yang akan dikenakan..lebih banyak kita order lebih jimat!







Bagaimana nak dapatkan Perkhidmatan PRIME ini???

Mudah sahaja! Kita cuma perlu Daftar sebagai AHLI PRIME dengan bayaran serendah Rm18.80/sebulan atau RM188.00/setahun dan tadaaaa kita dah boleh start nikmati kos penghantaran yang termurah tidak kira berapa berat sekalipun..

Selain itu, di bawah perkhidmatan PRIME juga, kita turut dilindungi oleh Insuran Ganti-Rugi mengikut polisi yang sedia ada dengan percuma sehingga RM2000!!! Wowww memang terbaik lah..




Hey copssss!..bukan itu sahaja, ada tawaran istimewa tau buat semua pembaca blog i..

Please click BANNER untuk nikmati tawaran-tawaran di bawah okiess..

SIGN UP and enjoy FREE RM15 Shopping Voucher with ezbuy.my

dah sign up?? apa kata start shopping dengan promosi Everything Under 19.90!


dan juga jangan lepaskan peluang dengan promosi 50% OFF untuk Fashion Essentials!


So apa tunggu lagi..Let's shopping till drop!!! 


Untuk maklumat selanjutnya sila layari:-





With Love,
FarahGlanzDotCom

You Might Also Like

10 comments

  1. memang berhantu betul laa ezbuy ni..murah2 belaka..hehehe

    BalasPadam
  2. Suka yg lapik jamban tu...
    Hohoho

    BalasPadam
  3. xpenah lg terjah ezbuy ni selalu nmpk iklan je

    BalasPadam
  4. tips yg sssgttt bguna !!! part gulung2 pakaian tu mmg Ju praktikkan, sgt jimat ruang bbanding lipat biasa =)

    BalasPadam
  5. semua murah2 giler nak shopping hahahahah...

    BalasPadam
  6. thank you sharing tips ni
    mcm best je ezbuy ni ek harga pun not bad

    BalasPadam
  7. menarik nanti boleh usha kat ezbuy

    BalasPadam
  8. sangat menarik, tak pernah lagi shopping kat ezbuy ni.

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||