Percutian Ke Seoul,Korea Pada Musim Bunga 2016 | Day 1 - Part 1

14:19

Assalamualaikum... 
Ok..marilah i mulakan travelog Percutian ke Seoul, Korea pada musim bunga tahun 2016 yer darlingssss! =D

Percutian ke Seoul, Korea nie adalah selama 5H4M, tarikh 03-07 April 2016...i book tiket flight airasia dalam bulan Disember..actually i main redah jer beli tiket flight nie tau tanpa buat apa-apa survey pun..tiba-tiba jer terlintas dalam fikiran nak pergi Korea..so terus godek website airasia..then terus book tiket..hahaha..tak tahu la tiket yang i beli nie murah ke mahal..nak tahu berapa harga? around RM848+ return untuk seorang termasuk baggage 20kg.. flight dari KLIA yer bukan dari Penang..insurans..seat i tak beli awal..dekat2 nak pergi baru i beli..means harga jadi lebih lagi la sebenarnya kan..tak pe la..sesekali reward diri kan..cewahhh sedapkan hati..

Ok..Flight kami dari KLIA2 pukul 1.00pagi..so kami bertolak dari Sg.Petani ke KLIA2 around pukul 2.00 petang.. sampai dekat KL pick-up kawan husband adik i..abang gie nama dia.. dia la tolong hantar kami ke airport..so kami tak payah pening2 lagi nak parking kereta dekat mana..dah la first time naik dari KLIA2..

airport KLIA2 nie boleh tahan besar jugak yer.. masa kami sampai tengok jam awal lagi..so jenjalan la dulu kat kawasan sekitar airport.. sempat la jugak ter-shopping seketul dua barang habuan nak buat melaram dekat Korea..hahaha..dah penat berjalan..perut lapar..terus melilau cari tempat nak makan..nasib baik turun dekat tingkat bawah nampak restoran Old Town..so singgah dekat situ makan dulu..order macam-macam...lapar giler! hahaha..lagipun kena la makan kenyang2 sebab kami tak order pun meal on board..sebab tak dak maknanya pagi buta nak melantak kat atas flight.. time tu sedap kroh..kroh jer...

settle makan terus naik ke tingkat atas untuk pick-up Wiyo Wifi.. kat entri sebelum nie i citer dah kan pasal Wiyo Wifi nie..orang yang tak boleh hidup tanpa internet sila la rental Wiyo Wifi nie ok..sehari dalam RM20.00 sahaja.. coverage dia so far so good...semua ceruk dekat Korea tu ada jer line dia..yang syoknya kalau rental Wiyo nie..kita boleh terus upload gambar masuk ig or facebook kita..tak payah nak kena tunggu balik hotel or cari public WIFI yang belum tentu lajuuuu berdesuppp..hahaha

rental procedure pun mudah..boleh booking dan buat payment secara online jer.. then datang kaunter kasi no booking..dah settle.. lepas tu nak pulang balik just drop jer kat dalam box yang telah disediakan.. mudah kan.. Oh yer..nanti depa collect deposit..tak silap i RM100 kot..deposit kita akan dipulangkan dalam tempoh 14 hari selepas kita pulangkan  semula device tu dalam keadaan baik..



time to check-in our baggage..then around 1.30 pagi berlepas la kami ke bumi Korea..atas flight ok la..cuma gegaran tu agak teruk..rasa serik dah nak naik flight malam.. sebab awam tebal kot..so memang dok asyik bergoyang inul kat dalam tu..mulut berkumat-kumit dok baca doa jer..hahaha.. dah rasa dapat bertenang dan dapat nak kroh..kroh..tengok-tengok dah sampaiiiiii...Alhamdulillah...hahaha

FYI, perjalanan dari KL ke Seoul mengambil masa lebih kurang 6jam..so make sure u all prepare la apa-apa siap-siap untuk elak kebosanan kat atas tu..kebas vontott jangan cakap la..memang kebas oiii..tapi bertabah la..nak ke Korea punya pasal kan..hahaha



sampai jer dekat Incheon International Airport Seoul Korea...macam biasa kena settle dulu urusan dengan pihak Imigresen.. lepas tu kami terus cari kedai 7-Elevan..sebab nak beli T-Money dengan air pisang..hahaha..


lepas tu terus ke kaunter pertanyaan...dok pikir nak naik apa pergi ke hotel..sebab i kan tak guna travel agent.. so jangan mimpi la akan ada orang yang akan tunggu kat arrival hall sambil pengang sepanduk nama i..hahaha.. lepas congak sana..congak sini..kami decide naik taxi jer senang! walaupun agak mahal lebih kurang RM200+ tapi agak berbaloi la sebab kita tak perlu nak usung luggage yang berat ke sana sini.. tapi kalau u all nak jimat boleh jer naik bas atau train..dari segi harga of coz la bas lebih murah lagi.. tapi sekiranya datang 4 orang better la ambik taxi..sebab lebih kurang jer pun harga dia..kalau naik taxi nie selesa la sikit kan..dah la kebas vontottt kat atas flight tak habis lagi..hahaha

perjalanan dari airport ke hotel yang i book mengambil masa lebih kurang sejam..agak jauh kan..tapi ok jer sebab sepanjang jalan kita dapat tengok pemandangan yang cantik-cantik di sekitar bandar seoul..sana sini boleh nampak bunga-bungaan yang berkembang mekar..
kami stay dekat Khaosan Story Mini Hotel yang terletak di area Insadong..total untuk 5 hari around RM600+ kot tak salah i..lupa dah..lama sangat kepam kan..hahaha..tapi memang harga penginapan dekat Korea nie agak mahal tau..kalau yang lagi dekat dengan pusat bandar lagiiiiiiiiiii mahal la harga dia.. 

this is our hotel..macam tadika jer rupanya..kih..kih..kih..

collect siap-siap segala mak nenek flayer yang dok ada...



hotel yang i stay nie not bad la..walaupun bilik dia kecik tapi bersih la..dan cafe dia pun not bad..pagi2 kita boleh turun breakfast kat bawah..mereka ada sediakan roti..telur dan coffee/tea.. microwave pun ada.. so kalau rasa nak panaskan makanan kita pun boleh..
  
ada nie haaa..standby la jugak stok makanan segera habuan lapik perut kalau kelaparan..hahaha

relax sekejap untuk segarkan diri...then around pukul 6petang kami keluar untuk memulakan tour kami yang pertama di Seoul, Korea..yang bestnya jarak hotel kami dengan subway tak jauh..jalan kaki tak sampai 2 minit dah sampai..nampak payung yang kami guna..tu semua pihak hotel kasi..suka la dengan payung transparent mcmnie..hehehe


first time guna mesin reload T-Money agak terkial-kial la jugak.. jenuh tanya orang sana-sini..dah la komunikasi susah sikit..kita tanya bi..depa bantai jawab dalam bahasa korea..dah serupa ayam dengan itik kekdahnya.. hahaha..tapi nasib baik la akhirnya ada jugak yang dapat tolong kami..fuhhh lega..kalau tak, tak tahu la berapa lama lagi nak terkandas dekat sini..serius blur tau..

tapi sekejap jer blur tue...lepas dah tahu macam mana caranya dah pro dah..tutup mata pun boleh buat..hahaha


ok..nie la rupanya kad T-Money tu yer..top up kad pun dah settle so marilah kita memulakan perjalanan yang pertama di Seoul, Korea ke..................................................................

sambung kat next entri la..letih dah taip nie haaa...bye!


With Love,
FarahGlanzDotCom

You Might Also Like

16 comments

  1. tuuuuu diaaaa... nak meniaga kat korea ke tu? byk nyer jajannnnn... kalu g ke tuuuutttt nanti entah mcm mn ye gayanya? hahahahahahaha

    BalasPadam
  2. syoknya....emir tak ikut eh...

    BalasPadam
  3. tengah syok baca tetiba ...sambung next entri la pulak haha. Takpe tunggu pun tunggu la ;)

    BalasPadam
  4. dia punya stok tu wat org lapar je lah hahaha

    BalasPadam
  5. Fuhhh..lately asyik baca travelog org g korea je tau...best sgt nih...bilala kita nk smpai nih

    BalasPadam
  6. alamak ! mesti montot ada muscle an... hehe

    BalasPadam
  7. Ok sgt clear. Plz update entry cpt2 tau. X sabar nk bacaaa

    BalasPadam
  8. best gi korea ya. teringin gak

    BalasPadam
  9. pergghh stok makanan tuh tak boleh tahan..hehe

    BalasPadam
  10. Hamboi.. banyaknya stok makanan segera.. hehehe..
    Comelnya payung transparent tuh..

    BalasPadam
  11. wahhh bestnye .. tetiba je entry ke korea this year ramai blogger ke korea

    BalasPadam
  12. suka tengok akak jalan sana sini..entri akk ni..ehee

    BalasPadam
  13. Asslmkm kak farah..
    Bestnya dpt jejakkan kaki ke koreaaaaa. 😍😍😍

    BalasPadam
  14. Banyak stock makananya hihihi musim bunga masa tu musim bunga sakura kan kak farah betul ke

    BalasPadam
  15. hotel xyh memahalkan sbb nk kuar jln2 jugak...kecik tp selesa bersih tu yg penting

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||