Percutian Ke Seoul,Korea Pada Musim Bunga 2016 | Day 1- Part 2 : Myeong-Dong (명동)

09:35

Assalamualaikum..
Haiii...okiess meh nak sambung lagi cerita percutian i kat Korea yer...=D
Tempat pertama yang kami pergi adalah Myeong-dong!!! kalau stay dekat Insadong, nak ke sini kena naik subway dari Station Jongno 3-ga then turun dekat Station Myeong-dong..perjalanan tak jauh pun..ambik masa lebih kurang 5-10minit jer...sekali lagi diingatkan kalau risau takut tersesat, sila lah download subway app yang i dah citer dekat entri sebelum nie...


MYEONG-DONG(명동)



Apa yang ada di Myeong-dong nie????? Eh! of coz lah tempat shopping yang paling happening dan famous sekali dekat Seoul...segala macam benda ada jual dekat sini..ada butik-butik pakaian, kasut, handbag, aksesori dan macam-macam lagi..tapi barangan dekat sini agak mahal sikit kalau nak compare dengan di Namdaemun atau Dongdaemun..sebab dekat Myeong-dong nie barangan yang dijual kebanyakannya yang branded! 

selain butik-butik...kedai barangan kat tepi-tepi jalan pun bersepah jugak..tapi jangan terpedaya.. harga sama jer mahal macam yang dijual kat butik.. tak tahu la kenapa..maybe sebab made in Korea kot..bukan China mariiiii...ahaaa..

satu lagi, kalau u all nak memborong barangan kosmetik, haaa kat sini lah jugak tempatnya! harga memang murah gila-gila i tell u..semua brand ada..apa brand u all nak??? Banila.co? Laneige? Etude House? Innisfree? Face Shop? dan banyak lagi laaa..so please make sure standby duit berkepuk-kepuk kalau datang kat sini...sebab gerenti u all akan memborong sakan punya nanti..   

Okay..now jomssssss layan gambar pulak sambil i bercerita dengan lebih panjang lebar lagi..ngeee


sampai kat sini..hujan rintik-rintik...sejuk ya amatttt!

nie la antara barangan yang dijual kat tepi-tepi jalan tu.. masa nie Edy ada la berkenan dengan salah satu cap yang ada kat situ..tapi bila tanya harga..tahu berapa..60000KRW!!! cer try convert..hahahah...gilaaaaaaa lah...memang tak laaaa...jual kat tepi jalan jer kot!







lepas tu, kami masuk cuci mata kat dalam butik pulak..kat dalam nie kan...bukan rambang mata dah..tapi julinggggg terus tengok price tag dia..hahaha..i mampu tengok jer la.. tak membeli apa pun..just teman adik i nurul jer dok shopping.. adik i jenis tak suka nak convert2..yang mana dia berkenan, dia terus beli jer.. sekali convert mau dekat seribu jugak la dia berhabis dekat sini just for 2 helai baju dan sehelai seluar! pfftttt


Butik mewah MCM! 



bergambar kat depan butik MCM pun jadi la...hehehe


COSMETIC SHOP


dalam banyak-banyak cosmetic shop, yang menjadi pilihan kami adalah Banila.co shop.. sebab produk dia sangat besttttt dan memang tengah ada sale yang berbaloi-baloi...

nampak tak..semua mask promo buy 10+10.....tak ke gila nak memborong! i dah la memang suka apply mask kat rumah..so tengah harga murah macam nie kena la beli buat stok untuk setahun..hahaha

yang nie pun i borang sekali..sebab CC cushion dan moisturizer dia best!!! 

rambang mata oiiiiii..poket pun dah rabak dah dekat sini..huhuhu


STREET FOOD


dekat Myeong-dong jugak terkenal dengan street food..ada yang halal..ada jugak la yang tak.. kalau kita nak tahu yang mana halal senang jer..tengok dekat stall yang ada tulisan 'حلال'.. so yang itu kita boleh la makan...


buah berangan nie kita boleh makan yer..hahaha

mesti cuba tau..sebab makan time cuaca sejuk nie memang terangkat habis...





yang nie pun sedap sangat.. i sampai beli tapau bawak balik hotel.. paling sedap yang ada cheese tu..aduiiiii tertiba rasa mengidam nak makan benda nie laaaaaa......



YOOGANE DAKGALBI RESTAURANT
(Korea No.1 Chicken Galbi)


tekak orang Malaysia nie kan, mana boleh sehari tak makan nasi yer dak..so malam tu kami dinner dekat Yoogane Dakgalbi Restaurant..dok baca, ramai yang dok recommend wajib singgah kat sini kalau datang Korea, so marilah kita try..betul ke sedap sangat nih...

Oh! btw lokasi restoran nie masih lagi dekat area Myeong-dong yer..


kami order set marinated seafood fried rice...1xset boleh 2 orang makan.. memandangkan kami 4 orang so kami order la 2xset.. harga 5500KRW/set..


sementara tunggu makanan sampai...macam biasa..selfie dulu...

kat Korea nie sama macam kat Indon jugak..air kosong diberikan secara percuma bersama set makanan...tapi kalau kita nak order air lain pun boleh..just add on jer la..


Yayy... seharian tak dapat nasik..bila tengok nasi depan mata teruja terus! ahaha


bahan-bahannya.. 


mula-mula kena tunggu kuali panas dulu..


FYI, dekat sini..kita tak perlu buat apa-apa tau..just tunggu jer mereka datang gaul dan masak dekat table kita..


meh layan video cara orang Korea buat Nasi Goreng Seafood...=D

begini la rupanya nasi gorengnya.. sedapppppp sangatx3.. memang kena dengan taste..kami  makan sampai bertambah-tambah..highly recommended! wajib cuba tau kalau datang sini..=D


sebelum balik ke hotel sempat lagi singgah tapau jus buah delima..rasa dia betul-betul pure buah delima.. masam menyengat...tapi sedap! 

setelah puas leburkan duit kat sini..kami balik semula ke hotel dan Zzzzzzzzz...esoknya ke mana pulak destinasi kami??? tunggu kat next entri la yer i citer..Bye! =D


With Love,
FarahGlanzDotCom

You Might Also Like

10 comments

  1. oh my !! seronok ny =D

    P/s: follow sni 970# newbie lg mohon support =)

    BalasPadam
  2. bestnya..tgk nasi dia pon dah nampak sedap..jus delima tu..mokcik kecur liur..oh korea..bila bleh p ni?????

    BalasPadam
  3. farah dah mcm org korea lak k.el tgk hihi
    tp nsi goreng depa tu kecur lidah tgk oiii

    BalasPadam
  4. Wow syok p korea kak farah

    BalasPadam
  5. ya Allah.. menggigil plak jari nih nak tekan airAsia.. huu~

    BalasPadam
  6. Bestnya akak boleh minta iti akak g Korea tu x?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Meh email akak yer or bole pm dekat kat fb pages..

      farahwahyda@gmail.com

      https://m.facebook.com/FarahGlanzDotCom-129136593891755/

      Padam
  7. Alangkah bahagianya kalau boleh menang contest, dapat jugak pergi ke korea ni...dup dap dup dap jantung tgok gambar tu hmmm..harap dipermudahkan dpt kesini :)

    BalasPadam
  8. I am going to kore after my japan trip.
    Thank u for the info.

    BalasPadam
  9. nasi goreng tu byk bahan jugak ye...sedapnya tgk

    BalasPadam

Google+ Followers

Like me on Facebook

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping

New Complexion 6 Premium Skin Whitening Dripping
|||| Click Banner For Details ||||